Ankdynastins ärorika historia

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Ankdynastins ärorika historia" (orig. "Storia e gloria della dinastia dei paperi", på svenska även kallad "Ankornas ärofyllda historia", "Ankornas historia" och "Ank-dynastin") är en Disneyseriesvit i ursprungligen åtta delar, totalt 275 sidor, skriven 1970 av de italienska Disneyseriernas mångåriga huvudförfattare Guido Martina, och tecknad av Romano Scarpa (del 1, 4, 6, 7 och 8) och Giovan Battista Carpi (del 2, 3 och 5). Sviten följer familjen Anka med nedslag i historien, från det antika Egypten till farbror Joakims födelse.

Översikt

Sviten var vid sin originalpublicering i Topolino #749–756 en av de mest omfattande projekt som den italienska licensproduktionen hade tagit sig an. Handlingen får sin upprinnelse när farbror Joakim, tillsammans med Kalle Anka och Knattarna hittar ett skrin med åtta mynt, från avgörande historiska tidsepoker. Mynten visar sig besitta oanade förmågor, och genom magi berättar de sin respektive historia för ankfamiljen, vars förfäder visar sig vara sammanlänkade med dem.

Serien är inte en lika utpräglad släktkrönika som Don Rosas 20 år yngre ”Farbror Joakims liv" utan upplägget är snarare en förevändning för att förlägga respektive del till fantasieggande epoker och miljöer, men resultatet berättar inte desto mindre anksläktens tydliga historia – allra mest påtagligt blir detta i den åttonde och sista delen, som innefattar Joakims och konkurrenten Pontus von Plurings födelse, med bara några dagars mellanrum, under 1897 års guldrusch i nordamerikanska Klondike.

Efter svitens fullbordan har ytterligare två kapitel tillkommit: 2005 publicerades en tvådelad prequel till den tredje delen, "För en handfull korvören", skriven av Alberto Savini och tecknad av Andrea Freccero. Redan 1986 hade dock Euclides K. Miyaura tecknat ytterligare ett kapitel för den brasilianska Disneyproduktionen. Miyauras serie utspelade sig mellan originalsvitens del 5 och 6, men det tog lång tid innan det publicerades på något annat språk än portugisiska.

Serierna i sviten

Del Titel Originaltitel Epok Kod
1 Det mystiska måndånet Il rimbombo lunare Nutid (1970) I TL 749-A
2 Joakimses papyrusrullar I papiri del Pah-Peh-Rheo ca. 500 f.Kr. I TL 750-A
3 Janus Longobenus sesterttier I sesterzi di Pippus Augustus ca år 0 I TL 751-A
4 Gammelmor Ankas pundmynt Le sterline di Trisnonna Papera 1392 I TL 752-A
5 Den tjuriga matadoren Il re dell'arena 1492 I TL 753-A
6 Den laglöse från Pensacola Il fuorilegge di Pensacola 1600-talets slut I TL 754-A
7 Mississippis kanoner I cannoni del Mississippi 1861 I TL 755-A
8 Guldet i Klondike L'oro del Klondike 1897 I TL 756-A

Svensk publicering

Sviten förblev länge opublicerad i sin helhet på svenska. Del 1, 2 och 4 publicerades i grovt nedkortade versioner i Kalle Anka & C:o och Walt Disney's serier under sjuttiotalet, och del 1-3 samt 5 inleder 1992 års "Jag-bok", "Kalle Anka – Det var en gång", som i sitt förord kallar sviten för "Ankornas ärofyllda historia". 2005 års extrakapitel publicerades i Kalle Ankas Pocket 350, och här översätts svitens namn till "Ankornas historia".

2018 släpptes dock hela sviten (exklusive det brasilianska extrakapitlet) i Kalle Ankas Pocket Special 2/2018 (seriens 100:e utgåva). Dess svenska namn är nu "Ankdynastins ärorika historia", men själva pocketen har den kortare titeln "Ank-dynastin" och består av 514 sidor.

2024 släpptes sviten på nytt som "Ankdynastin" i en bok på 384 sidor som innehåller det brasilianska extrakapitlet.

Förhållande till andra Disneyserier

Tre år senare, 1973, fick "Ankdynastins ärorika historia" något av en uppföljare i Guido Martinas tiodelade "Hemligheten med den halshuggna totempålen", vilken bland annat innehåller tillbakablickar till Joakims ungdom tillsammans med sin syster, Farmor Anka. Att Joakim och Farmor var syskon kom därefter att bli en etablerad sanning såväl i Italien som på andra håll i Europa, inklusive Sverige, och var även en bärande intrig i Marco Rotas likaledes italienska biografi över Kalles liv, "Mitt liv i ett äggskal", skriven till figurens femtioårsjubileum 1984.

Kännedomen om dessa serier förorsakade en viss förvirring bland främst italienska ankläsare, när Don Rosa på nittiotalet skrev sin Joakim-biografi "Farbror Joakims liv". De italienska serierna var vid detta tillfälle närmast okända i USA, och Rosas utgångspunkt var att i största möjliga mån basera sina serier på Carl Barks produktion och anteckningar, vilka dels gör att Joakim föddes i Skottland och var en yngling vid tiden för 1897 års guldrusch, och dels saknar blodsband med Farmor Anka. Martina och de italienska serieskaparna var å andra sidan visserligen måna om att inspireras av Barks berättarglädje, men snarare än att låsa fast sig vid detaljer i hans serier har deras förhållningssätt varit att låta Disneyvärlden stå i ständig utveckling.

Senare har de italienska serieskaparna skapat andra historiska exposeer genom andra seriefigurers förfäder. Främst utmärker sig ”Det var en gång i Amerika" av Giorgio Pezzin och Massimo De Vita, vilken i 14 delar, ursprungspublicerade 1994-1999, berättar Musses släkthistoria från ankomsten i Amerika med Mayflower 1620 till Hollywoods guldålder, samt 2006 års "Långbens anfäder" av Alessandro Sisti och ett flertal tecknare, vilken sträcker sig från universums födelse och in i framtiden och omfattar 12 delar.