Användardiskussion:Biofas1949

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Vad händer? Vadan denna rensning? //bnw 17 december 2009 kl. 09.39 (UTC)

Jag antar att det handlar om egna personuppgifter som du inte vill lägga upp här? Men den här typen av rensning är inte helt okej. En person har all laglig och moralisk rätt att inte behöva skylta med information om sig själv här om man inte vill, och då går vi dig självfallet till mötes och raderar allt. Vi uppskattar dock – kräver inte men uppskattar – om du kan kontakta oss först, dels så att vi kan få intyg att du är du och inte bara någon som vill vandalisera, dels så att vi kan gå dig till mötes på bästa sätt. Om du kontaktar oss om detta så lovar jag att samarbeta så gott vi kan med dig.
Information om seriebutiker kan däremot inte raderas av samma anledning. Där måste åtminstone rudimentär information som inte innehåller personuppgifter få stå kvar.
Det verkar som att det här hände efter önskemål från Frank Blekenberg (är det t.o.m. han som är Biofas1949?) och det tycks som att Steamboat Willie har haft kontakt med honom? Kan du kasta lite ljus över det här, Steamboat? Tills vidare så väntar jag med att återskapa artiklarna. OlaHe 17 december 2009 kl. 12.08 (UTC)
Fick svar av Steamboat och det råder fortfarande oklarheter om vem Biofas är. Vore bra om Biofas1949 kunde identifiera sig/höra av sig så snart som möjligt. Jag återskapar artiklarna inom ett dygn eller så om vi inte får svar. Men, som sagt, det är ingen stridsplats det här, utan vi vill lösa det för alla parters bästa. Vi är medvetna om att PUL-lagen begränsar hur mycket vi får skriva om folk, och kommer att ta bort personlig information som inte kan anses motiverad, om "artikelobjektet" så vill. OlaHe 17 december 2009 kl. 14.29 (UTC)
När jag kollar på PUL nu är jag plötsligt inte lika säker på hur mycket den begränsar vår rätt att skriva om personuppgifter här. Jag ska göra en djupdykning så fort jag hinner med. Vi behöver ett klarare ramverk för hur Seriewikin bemöter sådana här önskemål. OlaHe 17 december 2009 kl. 18.44 (UTC)
PUL begränsar oss inte när det gäller den typ av artiklar som användare Biofas1949 har raderat. Oavsett anledning till radering av innehåll så är det inte ett accepterat beteende på Seriewikin att radera innehåll i artiklar. Jag anser även att sådana raderingar bör återställas på en gång - och har gjort så --MikkeX 17 december 2009 kl. 19.20 (UTC)
Nej, jag inser under läsning att PUL inte verkar vara mer än marginellt relevant i sammanhanget. (Mina åsikter ovan grundades delvis på den tidigare diskussionen om Mikael Bergkvist, som jag trodde gällde.) Nej, det är inte okej att radera artiklarna på detta vis. Men jag vill ge Biofas en chans till förklaring för att inte trappa upp någon onödig tvist här. Artiklarna kommer att återställas inom ett dygn om inte särskilda och goda skäl föreligger. OlaHe 17 december 2009 kl. 19.36 (UTC)
Ah, det hade Mikke redan gjort. Nåväl, inga problem. Jag hoppas ändå på en förklaring från Biofas. OlaHe 17 december 2009 kl. 19.37 (UTC)
Det har även inkommit en begäran om radering av alla dokument med ovan nämnda person till hemsidan. Jag har skickat den begäran till styrelsen för att se om vi kan få vägledning därifrån. --David Haglund 17 december 2009 kl. 21.49 (UTC)

Eftersom jag fått email från samma person vars referenser redigerats bort här så kan jag verifiera att han önskar minimera sitt namn på internet. Namnet är ovanligt och han vill hålla en låg profil. Det verkar fullt rimligt att han har kontrollen över sitt eget namn. Och att inte någon rigid paragrafryttare från seriewikin smäller en bok på hans fingrar när han tar bort sig själv. Med tanke på wikins gränssnitt tror jag chansen att han ska kommentera här är ganska liten. /ThomasE

Just det, SeF:s s.k. forum borde genast läggas ned! --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 18 december 2009 kl. 11.19 (UTC)
Min kommentar var en kommentar till en äldre version som nu ändrats av ThomasE och alltså numera ser väldigt fråstående ut. Min bestämda åsikt speglar den dock fortfarande, trots den ändrade skrivningen. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 18 december 2009 kl. 11.48 (UTC)
Vi har inga färdiga rutiner för det här, så det bidrar till förvirringen. Till att börja med får vi väl avvakta vad styrelsen säger. Personligen (vet inte om någon annan här håller med) kan jag tycka att det är okej om personen ifråga inte vill ha en egen artikel här (se Mikael Bergkvist-diskussionen), men det är inte rimligt att han ska få mandat att ta bort t.ex. Seriehuset-artikeln. Det går inte att stryka sig själv ur historien. Men jag tycker att vi ska gå honom till mötes när det gäller personliga uppgifter.
Thomas: Vem det nu är som har kontaktat dig (Blekenberg eller Mobach?) så får han gärna höra av sig till någon av redaktörerna. Hojta om du inte har adressen till någon av oss. Men som sagt, det här är ett mer övergripande beslut där styrelsen först får säga sitt.
Rigid paragrafryttare? Åkejj... OlaHe 18 december 2009 kl. 09.05 (UTC)
Jag tycker vi kan hålla en bättre ton här för att få en konstruktiv diskussion. Frågan är större än bara wikin, så jag hoppas styrelsen kan ge vägledning eftersom de ändå är ytterst ansvariga för verksamheten och eventuella klagomål av den här karaktären. Därför kommer vi nog inte så mycket längre just nu. Jag skulle kunna tänka mig att man rent praktiskt kunde göra samma sak som föreslagits för de skämtteckningar vi tänkt ta bort -- att göra en redirect till "Den här personen har bett att inte få figurera på Seriewikin". --David Haglund 18 december 2009 kl. 09.28 (UTC)
Oavsett så är det ju intressant att folk går till ThomasE för att få slippa Seriewikin i stället för att vända sig till redaktörerna, webbmaster eller SeF:s styrelse. Att man vänder sig till mig med åsikter om bilder jag tagit och lagt upp på Seriewikin är naturligt eftersom jag är fotografen bakom verken, men även jag hänvisar sådana frågor till reaktörerna. Varför gör t.ex. inte ThomasE det, utan i stället lägger ut anonyma insinuationer på seriewikin (som han gjorde en gång förut, eller var det på serieforum?) eller påhopp på redaktörerna (som här ovan), och dessutom att ange vem, vad eller varför??!? Fortfarande som någon bulvan för någon anonym källa utanför? [... eller har redaktörerna kontaktats av någon annan än mig?] Det måste ju betraktas som helt fel tillvägagångssätt! Var ligger problemet? Är det informationen på Seriewikin som måste göras tydligare? Jag menar, folk verkar tro att ThomasE är redaktör på Seriewikin eftersom han får in så många klagomål till sig, och det stämmer väl inte? Sedan är det ju lite intressant att folk (och tydligen vissa av SeFs styrelsemedlemmar) är så rabiata i att ta bort historiska referenser för att de inte passar längre. Hade detta varit ett tryckt media så hade den diskussionen aldrig uppstått! Kanske för att det varit omöjligt att radera en sida i ett uppslagsverk som redan är tryckt. Vi skall kanske fundera på om det snart inte är dags att trycka seriewikin på papper för att låsa vår historia från de krafter som vill ändra på den? --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 18 december 2009 kl. 11.59 (UTC)
Folk kanske inte vågar vända sig till dig därför att du har en aggressiv ifrågasättande ton? Kanske inte så kul att få ett emailsvar från dig "du är rabiat i att ta bort historiska referenser". Det är uppenbart vem som är rabiat. Så ett förslag är att ändra din ton. En annat ide är att folk behärskar email men inte wikin. De vet helt enkelt inte hur man kontaktar er. Jag kommer att ta upp dina inlägg och att du önskar lägga ner sefs forum med NAFSks styrelse. Du representerar föreningen här som vice ordförande. Det står ju tydligt angivet i wikin. /ThomasE
Man skall inte vända sig till mig om det inte är frågan om just precis ett foto som just jag tagit, vilket var lite syftet med hela den här diskussionen. Jag har också blivit kontaktad i telefon om saker som man inte ansett vara ok på seriewikin, och jag hjälper gärna till om det är något som är på mitt område, t.ex. att se till att ett foto jag tagit skall tas bort, men att ta bort personer och seriebutiker är redaktörernas sak, inget jag faktiskt ens kan eller skall utföra. Allt sådant skall vidarebefordras till redaktionen, och om detta inte framgår tydligt av Seriewikins framsida utan folk får för sig - av någon anledning - att redaktionella klagomål skall skrivas till ThomasE, mig, eller andra icke-redaktörer så kanske vi måste fundera över ifall det framgår tillräckligt tydligt vart man skall vända sig. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 18 december 2009 kl. 18.34 (UTC)
Tonen skulle kunna mildras från flera håll men jag orkar inte peka finger utan försöker återgå till sakfrågan och hoppas att övriga gör detsamma.
I redaktörernas förslag till Styrelsen tog vi upp kontaktmöjligheterna och att det borde finnas en mailadress som går direkt till redaktörerna.
Om en sådan införs hoppas jag att de som känner behov av att kontakta någon ang. wikin gör det via den.
I det här fallet kan jag ändå tycka att om man klarar av att registera en användare, redigera en artikel och tömma den på information (stegvis, dessutom) så bör den
personen även kunna klara av att lämna ett meddelande på wikin för att förklara sina gärningar. Det är ju minst lika lätt för en vandal med agg mot personen i artikeln
att göra exakt samma sak, och hur ska vi kunna avgöra vad som hänt utan en förklaring?
Nu har en förklaring lämnats, utanför wikin, via personliga kontakter så då torde väl syftet vara klarlagt för den här gången. Men vi bör ha en allmän policy för sådana
här fall (som styrelsen - ytterst ansvarig - står bakom). Hur fungerar Wikipedia (svenska och engelska) i sådana här fall? Kan man begära att strykas ur dessa?
Min personliga åsikt är nära övriga redaktörers - man kan inte radera en persons insatser i historien hur som helst - men personliga artiklar (och/eller foton) är
kanske inte absolut nödvändiga. Andreas 18 december 2009 kl. 17.00 (UTC)
Jag kanske skall förtydliga också. Med "rabiat" så menade jag varken Blekenberg eller Mobach, eftersom Thomase inte hade talat om vem/vilka det var han talade för när jag skrev det. Jag menade ju Tomas Eliasson. Jag har talat med Frank i telefonen nyligen, och jag vet mycket väl att han inte är någon sådan. Tvärtom så gjorde jag honom till viljes med vad jag kunde bidra till och vidarebefordrade det som han ville till redaktörerna med E-post – som man skall göra. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 18 december 2009 kl. 19.16 (UTC)
Jag måste säga att den formulering som du använder "Sedan är det ju lite intressant att folk (och tydligen vissa av SeFs styrelsemedlemmar) är så rabiata i att ta bort historiska referenser..." är totalt obegriplig om du inte menade den person som precis tagit bort historiska referenser, nämligen Frank som är namngiven tidigt i tråden. Jag tog bort din namnkoppling eftersom jag medvetet skriver här som enkel seriewikianvändare. Vilket du, medvetet, inte gör. /ThomasE
Det är jävligt osnyggt att ändra i någon annans debatt-inlägg, men jag lämnaar det till Steamboat att återställa det. Men ajg undrar vad du menar med att han inte skriver som "enkel seriewikianvändare"? //bnw 18 december 2009 kl. 22.41 (UTC)
Jag tog bort namnkopplingen eftersom den helt enkelt var falsk och provocerande. Att Steamboat Willie nu precis i denna timme städat bort alla kopplingar mellan sin wikiuser och NAFSk är i samma anda som ändringen. Att vara en svensk levande person och stå med här är faktiskt helt idiotiskt, om man inte har behov att synas utåt för sitt arbete. Jag förstår Frank till fullo när han raderade sig. Vilket även jag har nu gjort. Om jag visar upp denna uppfriskande diskussion för några andra personer, jag känner många många som nämns här, så kan jag se framför mig ett stort antal raderingar. /ThomasE
"Precis i denna timme" är ju inte riktigt rätt då jag gjort annat än skriva här de senaste fyra timmarna. Jag skriver alltid som enkel seriewikianvändare. Har alltid gjort, kommer alltid att göra. Att du skriver att jag medvetet *inte* skulle göra det är helt enkelt en lögn. Du tillskriver mig någon sorts motiv med dunkla baktanker som jag självklart inte har. Det är ryktesspridning och smutskastning och är dessutom normalt sett olagligt. Är du bara här för att angripa folk och radera artiklar eller är du registrerad för något annat skäl? Har du skrivit några artiklar i Seriewikin överhuvudtaget? --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 18 december 2009 kl. 23.21 (UTC)
Om jag klickade på ditt namn tidigare idag så kom jag direkt till seriewiki-texten som exakt identifierade din person. Det har du nu ändrat. Varför? Ditt svar kan kalkeras till varför Frank och jag inte vill stå med här. /ThomasE
Alltså ThomasE, vad är det egentligen du vill bidra till den här diskussionen? Lägg av med att hoppa på Steamboat, och visa lite hyvs mot redaktörerna. Det enda du gör på wikin är att bråka och ändra i dina egna artiklar. Och nej - Wikipedia bryr sig inte om historierevisionister som vill stryka sig själva och sina bekanta från uppslagsverket. --MikkeX 18 december 2009 kl. 23.43 (UTC)
Nu låser jag den här tråden. Trots upprepade förmaningar från redaktörerna ser vi upprepade personangrepp åt alla håll som inte har med sakfrågan att göra. Och återställer artiklar gör bara redaktörerna i fortsättningen. Vi vill få till en dialog med de privatpersoner som inte vill figurera här, inte antagonisera ytterligare. Redaktörerna ber att få återkomma i ämnet. --David Haglund 18 december 2009 kl. 23.52 (UTC)

FYI

Vad alla anser är noterat och som Andreas skriver kommer det att fattas ett policybeslut efter att olika intressen har vägts mot varandra. Tills beslutet är fattat bör inga raderingar eller återskapanden göras. Det finns saker som har hänt här på sistone som vi redaktörer kanske borde ha ingripit mot tidigare; det får vi ta på oss. Men just nu är själva policyn/principen det viktigaste. Hur den ska efterlevas är nästa steg.
Dock, eftersom folk inte tycks kunna hålla en hövlig nivå här, trots upprepade uppmaningar, kommer här en sista varning:
Konfliktinlägg, anklagelser, smutskastning, gliringar, aggressioner (även passiva aggressioner) och påhopp ska upphöra omedelbart. Den som inte respekterar detta blir avstängd tills beslutet är fattat. Det gäller oavsett vem det är, oavsett om vi håller med om sakfrågan eller inte, och oavsett "vem som började".
Principfrågan får förstås diskuteras vidare. Men vem som har gjort fel lämnas tills vidare därhän.
Klagomål kring redaktörernas agerande eller Seriewikins regler kan göras direkt till oss, t.ex på min e-postadress ola.hellsten at spray punkt se. Inom kort kommer det förhoppningsvis även att finnas en kontaktadress till oss på startsidan.
Samtliga redaktörer står bakom detta meddelande. OlaHe 21 december 2009 kl. 00.04 (UTC)