Avalanche

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Avalanche (ung. Lavinen) är en mutant och superskurk i serier från Marvel Comics, framför allt en fiende till X-Men. Figuren skapades av Chris Claremont (manus) och John Byrne (manus och bild) och introducerades i Uncanny X-Men nr 141 (1981).

Historik och handling

Avalanche introduceras som en medlem av Mystiques nya Brotherhood of Evil Mutants i X-Menäventyret "Days of Future Past" 1981. Hans mutantkraft består av förmågan att generera kraftfulla, destruktiva vibrationer från sina händer. X-Men besegrar Brotherhood of Evil Mutants, men Avalanche återkommer upprepade gånger, både med och utan Brotherhood, för att slåss mot X-Men och andra superhjältar, däribland Avengers, Hulk och Rom. I början är ingenting känt om hans bakgrund, men efter hand avslöjas det att hans verkliga namn är Dominikos Ioannis Petrakis och att han kommer från Kreta. Då Mystique avvecklar sitt Brotherhood och erbjuder gruppens tjänster till den amerikanska regeringen, följer Avalanche med till denna regeringsstödda grupp, kallad Freedom Force (Uncanny X-Men nr 199). Han arbetar med dem i kamp mot bland andra Magneto, Avengers, X-Men och New Mutants. Ibland återvänder han emellertid till sin skurkroll, till exempel under crossovern "Acts of Vengeance" (1989–90) då han slåss sida vid sida med sina teamkamrater Blob och Pyro mot Avengers. Då Freedom Force splittras efter ett misslyckat uppdrag i Mellanöstern, fortsätter Avalanche först att arbeta för regeringen, men efter att ha misslyckats med att rädda sin vän Pyros liv från det dödliga Legacy Virus, lämnar han regeringsarbetet. Han går kortvarigt med i ett nytt Brotherhood of Mutants, som besegras av Xorn. Avalanche är en av få mutanter som får behålla sina krafter efter ödesdagen M-Day (i crossovern "Decimation", 2005) och lämnar därefter brottets bana bakom sig. Under ett senare mutantuppror deltar Avalanche i striderna, men besegras av Daken och omhändertas av myndigheterna (i Dark Avengers nr 7, 2009).

Mini sverige.gif Svensk publicering

Avalanche har figurerat i flera av de X-Menäventyr som översatts till svenska. Första svenska framträdandet var i Marvels Universum nr 4/1987.

Alternativa versioner

Alternativa versioner av Avalanche har medverkat i serierna "Age of Apocalypse" och "House of M" och på etiketten Marvel Mangaverse. Dessa är inte del av Marvels huvudsakliga kontinuitet.

Avalanche i andra medier

TV-serier

Avalanche har förekommit i de animerade TV-serierna "X-Men" (röstskådespelad av Rod Coneybeare), "Wolverine and the X-Men" (med röst av James Patrick Stuart) och "X-Men: Evolution cartoon" (röst av Christopher Grey). I den sistnämnda serien har Avalanche omarbetats till en annan figur, en tonårig missförstådd mutant som är kär i X-Mens Shadowcat.

TV-spel

Avalanche medverkar i TV-spelet "X-Men Legends".


Första framträdande: Uncanny X-Men nr 141 (januari 1981)