Aya Shameimaru

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Aya Shameimaru. Bild av Hanabi Suichuu. © ZUN.

Aya Shameimaru (射命丸 文), japansk seriefigur i Touhou Project av ZUN.

Publicering

Aya Shameimaru är en av bifigurerna i Touhou Project. Hon återfinns i flera av de manga som ingår i Touhou Project:

Figuren

Aya Shameimaru, i sin mänskliga förklädnad. Bild av Moe Harukawa. © Kadokawa.

Aya är journalist i Gensokyo , och far alltid omkring med sin kamera för att finna nyheter till sin dagstidning Bunbunmaru. Hon bor vid Youkaiberget, där övernaturliga varelser finns till och är själv en sådan, nämligen en tengu, en gammal mytisk varelse i japansk folktro, en slags skogsdemoner med svarta vingar. Så värst demonisk är hon dock inte, utan en ganska jordnära dam som mest är intresserad av sitt arbete. Hon har emellertid flera starka magiska krafter, som så många andra i Gensokyo, men hör till dem som sällan uppvisar dem och är heller inte intresserad av magiska strider. Många är måttligt roade av hennes tidningsskriverier, och menar att hon ofta skapar sina nyheter själv genom olika provokationer. Trots det kommer hon bra överens med de flesta andra figurerna, och kan ses umgås med både Marisa och Alice och flera andra.

Aya är av medellängd, smärt och har halvlångt svart hår. Hon är klädd i en vit blus med svart kravatt och en svart kjol. På huvudet har hon en mörkröd tokin, en sexkantig liten mössa som är bruklig för tengu[1]. Hennes ögon är röda och på ryggen har hon ett par svarta vingar, vilket också är vanligt för tengu, speciellt för de av kråkvarianten. Hon kan alltså flyga, och tar sig ofta fram på detta vis, inte sällan i en hög fart. Ibland ses hon bära på en solfjäder gjord av fågelvingar, en ha uchiwa, åter ett känt tengu-attribut, med vars hjälp hon kan frammana starka vindar när hon så önskar. När Aya vill vara inkognito och inte igenkännas, så brukar hon uppträda under en förklädnad som en vanlig människa, en ung man i brun kostym och keps. Sitt anteckningsblock glömmer hon heller inte att ta med.

Ayas dagstidning Bunbunmaru Shinbun ("文々。新聞", bokstavligen Mening mening punkt dagstidning) för vilken hon är både utgivare och enda reporter, är i vanligt tabloidformat och delas ut gratis till alla i Gensokyo som inte bor i människobyn. Människorna har därmed egna tidningar, så Bunbunmaru är främst avsedd för de youkai som lever i Gensokyo, även om Aya ett tag försökte ge ut en utgåva enbart tänkt för byn. Ofta ser man stora olästa tidningstravar, t.ex. hemma hos Marisa, så man undrar hur många läsare Aya egentligen har. Många som ger uppskattande kommentarer om tidningen, menar framför allt hur bra den är att ha när man ska putsa fönster, tillaga bakpotatis eller torka blöta skor. Bunbunmaru är heller inte den enda dagstidningen i sitt slag, den har en konkurrent i Kakashi Spirit News utgiven av Hatate Himekaidou, även hon en tengu. Man behöver knappast säga att Aya och Hatate inte alls kommer överens utan är bittra rivaler, även om Ayas tidning trots allt nog är populärare.

Kuriosa

Aya är en så kallad karasu-tengu, dvs. kråk-tengu, därav de svarta vingarna. Ytterligare en av egenheterna för tengus uppdagas i kapitel 5 av "Eastern and Little Nature Deity", där de tre ljus-féerna San-Yousei stjäl ett stort ägg från Reimu Hakurei. De antar att ägget kommer från en tengu, vilket också Den stora tengun från Miyama antar, och skakar om deras träd. Nu kommer inte ägget från någon tengu, men historien visar att tengus i Gensokyo fortplantar sig via äggläggning.

I andra media

Aya Shameimaru. Bild ur anime. © Manpuku Jinja.

Aya Shameimaru är också med som bifigur i flera av de anime som finns runt Touhou Project, exempelvis de från:

Aya förekomer även i flera av de Touhou-spel som gjorts. Hon är till och med huvudperson i det fjärde officiella Touhou-spelet för Windows, "Shoot the Bullet" från 2005.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!