Berserk

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med skämtteckningen "Bärsärk" av Tony Zuvela.

"Berserk". © Kentaro Miura och Hakusensha.

"Berserk" ("ベルセルク", "Beruseruku") är en mörk fantasymanga, skriven och illustrerad av Kentaro Miura. Serien brukar räknas som en seinenmanga. En prototyp till "Berserk" gjordes av Miura redan 1988, men seriens första utgåva kom först 26:e november 1990. "Berserk" har med tiden blivit mycket populär både i och utanför Japan. "Berserk" är en väldigt mörk och våldsam Manga som utforskar teman såsom religion och huruvida mänskligheten har någon fri vilja.

Handling

Handlingen i "Berserk" kretsar kring Guts (även Gatts, Gattsu), som kallas "den svarta svärdsmannen" (jap. "kuroi kenshi"), och hans resa för att söka hämnd på sin bästa vän Griffith. Historien utspelar sig i det fiktiva landet Midland, en miljö som kan liknas mycket vid senmedeltidens Europa. En gång i tiden var Guts kapten för förtruppen i det fruktade Hökkompaniet (jap. "taka no dan") där Griffith var general. Griffith förråde Hökkompaniet när han åkallade de fem demoniska medlemmarna i God Hand som i utbyte mot Hökarnas (cirka 5000 man) liv och själar, gav Griffith övernaturliga krafter och lät honom återfödas som demonen Femto. Av de femtusen människor som dog och dömdes att brinna i helvetet så överlevde bara Guts och hans flickvän Caska.

Karaktärer

Guts

Guts är en legosoldat som bokstavligt talat har hållit i ett svärd sedan han har kunnat gå. Han upptäcktes som nyfödd av en kringresande legohär. Guts hade fötts från sin hängda moders lik och fallit ner till marken utan att ta skada. Guts adoptivpappa blev soldaten Gambino, en grym tyrann som egentligen hatade honom. En kväll när Guts var runt 9-10 år stormade en full Gambino in i hans tält och erkände att det var han som sålt Guts till pedofilen Donovan för att våldtas ett år tidigare. Gambino drar sedan sitt svärd och försöker döda Guts men blir själv nedstucken. Guts flyr och spenderar de närmaste åren med att driva från slagfält till slagfält. Han möter Griffith och hökkompaniet när några av deras soldater försöker råna honom efter en strid. Griffith utmanar Guts på en duell, under villkoret att Guts ansluter sig till hökarna om han förlorar. Guts stannar i Hökkompaniet i tre år tills han en kväll får i uppdrag av Griffith att lönnmörda adelsmannen Julius, som försökt mörda Griffith av ren avundsjuka. Guts utför sitt uppdrag men måste i farten också döda Julius son, Adonis. Traumatiserad av detta, så beger sig Guts tillbaka och råkar i samband med detta få höra Griffith säga till Midlands prinsessa Charlotte att han inte ser någon av soldaterna i hökkompaniet som sina vänner. En sann vän säger Griffith, kan inte vara någon som kämpar för att besanna hans dröm utan måste följa sin egen dröm och vara hans jämlike i varje avseende. Efter detta så bestämmer sig Guts för att lämna hökkompaniet för att bli just detta.

Guts är beväpnad med det gigantiska svärdet Dragonslayer vilket är längre än han själv och så brett att det kan användas som en sköld. Det beräknas väga kring 226 kilo. En vanlig kommentar som folk brukar fälla när de först ser svärdet är att det "mer liknar en klump järn." Andra vapen i hans arsenal är ett korsbälte med kastknivar, en pansarnäve, ett automatiskt, repeterande armborst som avfyras med en vridbar spak samt en liten kanon som avfyras genom att dra i ett snöre. De tre sistnämda vapnen bär Guts på resterna av sin amputerade vänsterarm. Efter att ha mött den unga häxan Schierke så blir Guts även ägare av den magiska rustningen Berserker Armor som ger honom extrem styrka, uthållighet och tålighet mot smärta, men som allvarligen hotar med att förinta hans mentala hälsa, ju längre han använder den.

Hökkompaniet. © Kentaro Miura och Hakusensha.

Griffith

Griffith är den huvudsakliga antagonisten i Berserk. Han är general över hökkompaniet och en gudabenådad militär taktiker och strateg. Griffith är en extremt ambitiös och driven man, vars högsta dröm är att ha ett eget kungarike. Han började sin bana som en simpel gatutjuv vars magra skaror med tiden växte för att bli den mest fruktade armén i 100-års kriget mellan kungarikena Midland och Chudor. Griffith är också ägare av en Behelit, vilket är ett äggliknande, levande föremål som liknar ett vanställt ansikte. Griffith har klara psykopatiska drag, då han bara ser sina medmänniskor som verktyg, och är beredd att göra precis vad som helst för att besanna sin dröm. Bland annat har han bränt Midlands drottning tills döds och prostituerat sig själv till den rike riddaren Gennan när hökkompaniet hade ont om pengar. När Guts lämnar hökkompaniet så hamnar Griffith i chock: aldrig tidigare har någon undsluppit hans kontroll på det sättet. Deprimerad och desillusionerad så bryter sig Griffith in hos Midlands prinssessa Charlotte och tar hennes oskuld. Midlands kung blir rasande över detta kränkande av hans tillit och låter fängsla Griffith och döma resten av hökkompaniet till fredlöshet. I fångenskap så blir Griffith brutalt torterad. Bland annat får han sin tunga avkapad och alla senorna i sin kropp avskurna. Men det är här som hans Behelit visar sitt sanna jag: när den ödesbestämda ägaren befinner sig på sin lägsta punkt och är beredd att göra vad som helst för att komma undan, så låter Behelit förvandla honom/henne till en Apostle. Ett demoniskt monster som tjänar de högre Apostlarna i God Hand.

Eftersom Griffith var ägare av en sällsynt röd Behelit (av fans ofta kallad the egg of the king) så betyder det att han fick ta en plats som den femte medlemmen i God Hand. Hans nya indentitet som en Apostle är Femto. En svart demon som liknar en blanding i mellan en fladdermus och en rovfågel.

Influenser

"Berserk" har haft ett stort inflytande på annan Manga, till exempel Bleach och Vinland saga bara för att nämna några exempel. Även inom TV-spelsvärlden kan Berserks inflytande kännas av. "Final Fantasy VII" och "Dark Souls" är två spel som tagit stort visuellt intryck från Mangan.

Miura har kallt Mangan The Guin Saga samt Hollywoodfilmer som "Den Vilde Krigaren", Conan, Barbaren" och "Excalibur" för verk som influerat Berserk. Många har även pekat ut likheter mellan Berserk och "Evil Dead"-filmerna även om Miura personligen förnekar detta.

Utgivning

Hittills har 309 kapitel av "Berserk" publicerats i Japan av vilka 301 har getts ut i totalt 34 samlingsvolymer (så kallade tankōbon). Det brukar utkomma ca 1–2 samlingar varje år.

I andra medier

Det har även gjorts en anime som baseras på serien, vilken utkommit i 25 avsnitt. Animen visades i Sverige på ZTV i mitten av 2000-talet. Mellan 2012-2013 avs även tre animerade långfilmer ut. Både Animen och filmerna har blivit kritiserade av fans för att de lämnar ut viktiga delar av handlingen.

Det har också gjorts TV-spel av Berserk. "Sword of the Berserk: Guts' Rage" som släpptes till Sega Dreamcast vid Millenieskiftet samt det Japanexklusiva "Berserk: Millennium Falcon Hen Seima Senki no Shō" som släpptes till Playstation 2, 2004.