Black Rock Shooter

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Black Rock Shooter", bild av Puti Debiru. © Enterbrain.

"Black Rock Shooter" ("ブラック★ロックシューター"), manga av Ryohei Fuke och Sanami Suzuki.

Handling

Tonårsflickan Mato, som bor med sin mor och sin lillebror, blir bästis med den mer välbärgade flickan Yomi i junior highschool. De utbyter mobilsmycken och umgås flitigt, men när Mato under sitt basketspelande kommer att träffa Yuu alltmer, så är svartsjukan ett faktum. Mato blir olycklig av Yomis undandragande och det hela blir värre när Yomi försvinner helt och hållet.

Detta vardagsdrama i skolmiljö åtföljs av en parallell handling, som tilldrar sig i en mörk, gotisk värld, där ett par flickor som liknar Mato och Yomi återkommande drabbar samman i strider. Matos alter ego i denna skymningsvärld kallas "Black Rock Shooter" och är klädd i en svart tvådelad dräkt med mantel och har ett lysande, blått öga samt en vapenutstyrd arm.

Världen de befinner sig i benämns "Hazama"1 och den sägs hysa de själar som lämnat jordelivet men inte har kraft att komma till himlen. Yomis själ i denna värld är inte helt ren på grund av sin svartsjuka, medan Mato är oskyldig och kanske kan rädda henne från ett ont öde.

Publicering

I andra media

"Black Rock Shooter", bild av Ryohei Fuke. Omslag till OVA 2010. © B★RS

"Black Rock Shooter" är en multimediaföreteelse. Figuren skapades av Ryohei Fuke som en serie teckningar i Pixiv 2007, gjorda i en stil inspirerad av bl.a. Hatsune Miku och gothic lolita-modet. Efter det att en animerad sång i samarbete med gruppen Supercell gjorde succé på nätet med miljoner besökare, utkom en 50-minuters OVA 2009. Den paketerades sedan om och utgavs på nytt 2010 som bilaga till en rad magasin. En anime för japansk tv följde 2012 i 8 avsnitt producerad av Ordet och Sanzigen. Även ett par dataspel med "Black Rock Shooter" har utkommit 2011 och 2012. [1]

Fotnoter

1. Hazama (狭間) är i Japan en religiös term betecknande ett mellantillstånd för själen, gränsen mellan det mänskliga och det demoniska, möjligen liknande det katolska begreppet limbus. Man kan också jämföra med "Blackstar", titeln på David Bowies sista album, där han i ockult mening säger sig vara en "black star", en själ oförmögen att ta sig till himlen.