Ringo

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Marvel Comics västernserie "Ringo Kid" (som även den publicerats i Sverige under namnet "Ringo"), eller med Johnny Ringo.


"Ringo", belgisk västernserie skapad för tidningen Tintin 1965. Den tecknades av William Vance. Skrevs från början av Greg. Åtminstone två av albumen är skrivna av Jacques Acar. Sammanlagt tre album har utkommit, men det finns även kortare episoder av serien.

Handling

Huvudfiguren heter Ray Ringo. Upphovsmännen hinner inte fördjupa porträttet. Man får veta att Ringo varit med om ett och annat under inbördeskriget, men inte mycket mer om hans bakgrund. Serien tjänade på sätt och vis som förstudium till "Bruno Brazil" som Greg och Vance skulle sjösätta något år senare.

Utgivning

Tre album har utkommit i Frankrike.

  1. "Piste pour Santa Fe" (1967), Lombard (Detta album finns dels i en 43-sidig version och en 64-sidig som även innehåller den korta historien "La ville de la peur".)
  2. "Le serment de Gettysburg" (1968), Dargaud
  3. "Trois salopards dans la neige" (1978), Lombard

Dessutom finns, utanför numreringen, ytterligare ett 64-sidigt album utgivet av Gibraltar, som förmodligen innehåller korta, pocketpublicerade Ringo-serier plus lite annat Vance-material.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Serien har gått i de svenska serietidningarna Banggg, Champion-pocket och Western-Serier.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!