Buster-klubben

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Buster-klubben var en svensk fanklubb för läsare av sportserietidningen Buster. Det var även namnet på insändarsidorna i tidningen. Från början hade Busterklubben utformningen av ett (opolitiskt) parti med Buster själv som partiledare. "Busters hörna" var mer av en redaktionell sida, där Busterfiguren hälsade läsarna välkomna med det udda tillropet "Ballong!"

Ursprungliga Buster-klubben fanns med sedan starten med nr 1/1967. Nya Buster-klubben introducerades i nr 1/1971, ett år efter förlagsbytet från Centerförlaget till Semic Press.

Liksom andra serierelaterade klubbar fick man som medlem ett paket med brevpapper, medlemsnål, klistermärken med mera. Dessutom fick man ett medlemskort där det på baksidan fanns en tryckt kod för att kunna dechiffrera de "hemliga" meddelanden som fanns på medlems-/insändarsidan Buster-klubben.

Klubben fick totalt över 170 000 medlemmar men tynade bort i början av 2000-talet i samband med att tidningens upplaga sjönk.

Kuriosa

Den kod som användes för dechiffrering och i viss mån chiffrering av de "hemliga" meddelandena utgjordes av gamla skrivmaskinens qwerty-kod, d.v.s. ett Q i meddelandet betydde A, W betydde B och E var lika med C o.s.v. från översta bokstavsraden på tangentbordet till nedersta och tills att hela alfabetet var komplett. (Se din dators tangentbord!)

Dessutom användes ordet "Ballong" som hälsningsfras, i både tal och i skrift, medlemmar emellan.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!