Göran Siljerud

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Göran Siljerud.

Göran Siljerud, formgivare på serietidningsförlaget Semic Press. Göran föddes 1943 i Sundsvall, men växte upp i Solna, Stockholm. Som 16-åring började han arbeta som blysättare på Dagens Nyheter. 1963 diplomerades han som handsättare av Yrkesnämnden för typografiutbildning. Vid samma tillfälle diplomerades han även för avslutade studier vid DN:s lärlingsskola. Göran studerade parallellt på Konstfack och vid Grafiska Institutet i Stockholm. Han arbetade kvar på DN i ytterligare ett och ett halvt år.

Göran började sedan arbeta som formgivare på Semic Press i november 1965. Under 1970-talet var han främst ansvarig för Fantomens layout, men under åren arbetade han även med flera andra tidningar och album, exempelvis Serieparaden, Bobo, Gustaf och Tumac. Han tecknade även de svenska logotyperna för Serieparaden och Kalle och Hobbe.

Göran bytte under en kort period jobb till reklamfirman Studio Cicero. Detta företag gick dock rätt snart i konkurs och Göran återgick till sin tidigare arbetsgivare Semic där han arbetade till 1994.