Stålhanden

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Stålhanden på omslaget till en samlingsutgåva från 2005. © IPC.

"Stålhanden" ("Steel Claw" i original) är en brittisk serie från 1960-talet. Serien var en av flera som togs fram och presenterades i en provtidning, en så kallad "dummy", för den brittiska serietidningen Valiant. Provtidningen togs fram av Jack Le Grand, Sid Bicknell och Ken Mennell. De som sedan fick i uppdrag att mejsla ut serien var britten Ken Bulmer och den spanske tecknaren Jesús Blasco. Andra som har gjort serien är bland andra: Tom Tully (manus), Studio Rosi - Massimo Belardinelli (bakgrunder), Sergio Rosi (tusch) och Giorgio Cambiotti (skiss), Tom Kerr (bild) och Carlos Cruz (bild).

Handling

Genom en olycka får Louis Crandell en metallprotes som ersätter hans högra hand. Ett misslyckat experiment får ett oväntat resultat - om Crandell "laddar" sig med högspänningselektricitet blir han osynlig under begränsade perioder. Endast hans protes förblir synlig och ser ut som en svävande hand, därav namnet "Stålhanden". Crandell använder först sin förmåga till att begå brott, men byter slutligen sida och börjar arbeta för den brittiska underrättelsetjänsten. Under en (väldigt kort) period klädde han sig även i mask och trikåer och agerade superhjälte.

Bakgrund

Figuren dök för första gången upp i serietidningen Valiant 1962. "Steel Claw" publicerades i Storbritannien fram till 1969, då serien lades ner.

Stålhanden har emellertid återupplivats i flera alternativa versioner. Figuren eller pastischer på figuren har dykt upp i Grant Morrisons "Zenith", i Alan Moores "Captain Britain", och nu senast i Alan och Leah Moores och John Reppions "Albion".

Mini sverige.gif Svensk publicering

På svenska har han publicerats i Swisch, Serie-Nytt, Buster, Barracuda, Seriemagasinet och SM Special.

Externa länkar