Buster (Fleetway)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Denna artikel handlar om den brittiska tidningen och serien "Buster". För den svenska versionen, se Buster.

Brittiska Buster nr 1/1960. Omslag av Ángel Nadal. © Fleetway.

Buster var en serietidning utgiven av brittiska Fleetway/IPC åren 1960–2000. Tidningen innehöll blandade äventyrs- och humorserier. Som symbol för tidningen skapade man en serie och seriefigur som också fick heta "Buster".

Buster startade på nytt under 2009 som en tidning med enbart återtryck.

En licensversion av både tidningen och serien "Buster" var länge populär i Sverige, men hade mot slutet inte mycket gemensamt med den brittiska förlagan.


Mini storbritannien.gif Brittiska tidningen Buster

Den brittiska serietidningen Buster var en tidning i tabloidformat som gavs ut i fyrtio år – från den 28 maj 1960 till den 4 januari 2000 – av Fleetway. Den innehöll en blandning av humorserier och äventyrsserier (men blev alltmer humorinriktad under de senare åren).

Under åren kom tidningen Buster att "absorbera" ett flertal andra serietidningar från Fleetway. Då dessa tidningar lades ner tog Buster över flera av deras serier.

Sista numret av brittiska Buster gavs ut 2000. Nedläggningen berodde på vikande försäljningssiffror.

Under 2009 har man återstartat tidningen Buster, den här gången enbart med återtryck av gamla serier från tidningen.

Huvudserien "Buster"

Tuffa Viktor och sonen Buster tillsammans i ett tidigt avsnitt. © Fleetway.
Buster får syn på sin pappa i ett senare avsnitt. © Fleetway.
Brittiska "Buster" tecknad av Hugh McNeill. © Fleetway.

Serien "Buster" publicerades på omslaget till tidningen med samma namn, ursprungligen under titeln "Buster Capp, Son of Andy Capp", eftersom huvudfiguren, en driftig buspojke, i början lanserades som Tuffa Viktors ("Andy Capps") son. Kopplingarna till Tuffa Viktor syns på kepsen och även på Busters mamma, som är en lätt förtäckt version av Viktors hustru Vivan. Efter något år slutade man emellertid att referera till Viktor som Busters pappa.

Serien tecknades från början av Hugh McNeill, och tidigt även av Ángel Nadal. Reg Parlett tog över tecknandet 1974 och efterföljdes av Tom Paterson åren 1985–90. Siste tecknaren på serien blev Jimmy Hansen som tecknade "Buster" till 1996. De sista fyra åren repriserades enbart Hansens tidigare avsnitt.

På senare år började Busters fader Tuffa Viktor nämnas vid namn igen, och i ett avsnitt dök han upp i egen hög person, troligen i avsikt att öka seriens avtagande popularitet.

Under seriens livstid avslöjades det aldrig hur Busters hår såg ut under kepsen, inte förrän i tidningens sista nummer, där man fick se att frisyren påminde om seriekollegan Dennis the Menaces hår.

En särskild form av serien publicerades under rubriken "Busters drömvärld".

Förutom i den svenska Buster-tidningen, så publicerades "Buster"-serien på svenska även i Året Runt under det tidiga 60-talet.

Biserier i Buster

Nedlagda titlar som gått upp i Buster

Mini sverige.gif Svensk version

Se huvudartikel: Buster

1967 utkom för första gången den svenska serietidningan Buster med inriktning på äventyrsserier efter den brittiska förlagans modell. Utgivare var Centerförlaget. Ganska snart gick man mer och mer över till att publicera sportserier i första hand. Material hämtades från den brittiska förlagan och andra Fleetway-titlar, men efter hand började man även ta in andra (fortfarande huvudsakligen brittiska) serier med betoning på sport och påbörjade en egenproduktion av svenska originalserier.

Huvudserien importerade man ursprungligen från den brittiska förlagan, men under 1970-talet började man med svensk licensproduktion av serien. Figurens utseende försvenskades av bl.a. Björn Ihrstedt och Bo Majgren. Den svenska versionen tecknades bl.a. av Tibor Belay, Bertil Wilhelmsson och Nicolas Krizan och hade på senare år inte mycket gemensamt med sin brittiska tvillingbror.

Externa länkar