Claw the Unconquered

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med superskurken Klaw från Marvel Comics.


"Claw the Unconquered" är en fantasyserie från DC Comics om en barbar med en kloförsedd hand. Serien skapades av manusförfattaren David Michelinie och tecknaren Ernie Chan och premiären gjordes i serietidningen Claw the Unconquered nr 1, maj–juni 1975. Serien utspelar sig i en värld som liknar den som Robert E. Howards "Conan" lever i. Claw heter i själva verket Valcan och kommer från den fjärran världen Pytharia. Han är en kringvandrande barbar och äventyrare i en förhistorisk värld med trollkarlar, tjuvar, krigare, monster och andra fantasyelement. Till skillnad från Conan är Claws ena hand deformerad och påminner om en demons.

En handfull avsnitt av serien publicerades på svenska i Serietidningen under mitten av 1970-talet. Serien gick då under namnet "Valcan Drakhand".

Under 1990-talet skapades en ny superhjälte vid namn Claw, som tycks ha en del gemensamt med originalet. 2006 återvände den ursprunglige Claw i egen tidning.

Claw I

Ursprungsversionen

Handling

Claws äventyr äger rum i en värld som kallas Pytharia. Serien ger en känsla som vagt påminner om vår egen världs förhistoria. Det första avsnittet handlar om Claws möte med Occulas av det Gula Ögat. Occulas är både trollkarl och kung, och det avslöjas senare att han låtit mörda Claws far (som även han hade en demonhand). Occulas plågas av en profetia om att hans baneman kommer bli en man med demonhand, och därför har Occulas låtit jaga Claw och mörda hans far.

Claws ursprung avslöjas först i avsnitt 9. Demonhanden är bieffekten av en ohelig pakt som hans far ingått med demoner och mutationen är även ärftlig.

Det avslöjas senare, i DC-serien "Star Hunters", att Valcan lever i samma värld som karaktären Starfire II, vilket därmed innebär att serien inte alls utspelar sig på Jorden. Starfire och Valcan sägs vara "the two eternal champions of Sornaii". Denna intrig utvecklades inte vidare då serien avslutades så abrupt. Troligen var "Star Hunters"-författaren Gerry Conway inspirerad av liknande idéer hos Michael Moorcock (författaren bakom "Elric").

Mini usa.gif Utgivning

Claw the Unconquered nr 1 debuterade i mitten av 1975, i inledningen till den tidsperiod som kallats "the DC Explosion", då förlaget publicerade rekordmånga nya serier – 16 nya tidningar under 1975.

"Claw the Unconquered" var en av många nya serier (tillsammans med bland annat "Warlord" och "Tor") som utspelade sig i en förhistorisk fantasivärld. Under denna tid hade det konkurrerande förlaget Marvel Comics lanserat fantasygenren med "Conan Barbaren", och Claw kan nog sägas vara DC Comics svar på Conan då likheterna är slående. DC Comics kallade sin art av fantasy för sword & sorcery (ung. svärd och trolldom).

Claw the Unconquered utkom varannan månad till och med nr 9 i september–oktober 1976, då tidningen lades ner. Nr 9 återtrycktes senare tillsammans med nr 10, som blev det första nya numret då serietidningen fick en omstart i april–maj 1978. (Vid den här tiden var det inte ovanligt att man återupptog numreringen där den första volymen hade slutat.) Serien skrevs även den här gången av David Michelinie (dock förekom ett tryckfel i nr 14 där Tom DeFalco benämns som författare). Ernie Chan lämnade ritstiftet efter nr 7 och ersattes av Keith Giffen. Efter tecknarbytet tog serien åt sig vissa science fiction-element och började röra sig bort från den klassiska fantasygenren.

Endast två nummer av volym 2 hann utkomma före det som kommit att kallas "the DC Implosion". Förlaget började hastigt lägga ner en rad olönsamma titlar, vilket kom som en chock för serieskaparna som redan hunnit färdigställa de två nästkommande serietidningsavsnitten. Dessa avsnitt publicerades av upphovsrättsliga skäl senare i Cancelled Comic Cavalcade nr 1 1978, men enbart 35 exemplar av denna serietidning trycktes upp och cirkulerade mest internt hos DC. Nr 12 av Claw the Unconquered, som skulle utkommit i augusti–september 1978, återfinns i denna raritet.

"Claw the Unconquered" återupplivades 1981 som en biserie i två delar i serietidningen Warlord nr 48–49 (augusti–september 1981). Manusförfattare var Jack C. Harris och tecknare Tom Yeates. Syftet med denna serie var att göra ett bokslut över de äventyr som varit oavslutade sedan serietidningen lades ner 1978.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Ursprungsversionen av "Claw the Unconquered" publicerades på svenska i Serietidningen under titeln "Valcan Drakhand".

Ny version

Fantasygenren fick under mitten av 2000-talet ett rejält uppsving, säkerligen på grund av filmatiseringen av "Sagan om ringen". Dark Horse Comics har med framgång tagit över utgivningen av "Conan" medan Dynamite Entertainment publicerat en tidning med "Red Sonja". DC Comics följde efter med en ny version av "Claw the Unconquered" på underetiketten Wildstorm.

Claw återkom först i Red Sonja/Claw The Unconquered: Devil's Hands i mars 2006, en crossover i samarbete med Dynamite Entertainment. Denna gång var manusförfattaren John Layman och tecknaren Andy Smith.

En ny serietidning med namnet Claw the Unconquered utkommer sedan juni 2006 från Wildstorm med manus av Chuck Dixon och teckningar av Andy Smith.

Det är oklart om de nyare Claw-serierna från Wildstorm är en fortsättning på originalserien eller om det rör sig om en helt ny version med ny kontinuitet. "Red Sonja" från Dynamite är en direkt fortsättning på hennes Marvel-äventyr, och crossovern med tycks därmed antyda att även "Claw the Unconquered" utspelas under den hyboriska tidseran på Jorden.

Gästspel

Ursprungsversionen av Claw dyker dock upp i ett gästspel i tidningen Wonder Woman under 2008, tillsammans med flera andra av DC:s gamla fantasyhjältar, såsom Beowulf och Stalker.

Tidigare har Claw även gjort mindre gästspel i andra tidningar, bland annat i Swamp Thing nr 163 (1996) och Starman (vol. 2) nr 55 (1999).

Claw II

Claw II var en superhjälte skapad av Steven T. Seagle och Ken Hooper. Första framträdandet var i Primal Force nr 1, oktober 1994. Denne Claw var John Chan, en tonåring från Hong Kong som inte verkar ha någon som helst anknytning till originalfiguren, men han delar dock samma förbannelse. Claw var en medlem av Primal Force under gruppens femton nummer långa existens (1994–95).


Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 22 juli 2006, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Claw the Unconquered.