The Dark Knight Returns

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Dark Knight)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Batman: The Dark Knight Returns" (originaltitel) var en mycket framgångsrik miniserie om Batman som skapades och tecknades av Frank Miller. Serien har sedermera fått flera uppföljare i vad som utgör en alternativ verson av det huvudsakliga DC:s universum, kallad "Dark Knight Universe".

Serien gavs ut i USA i fyra delar under 1986 av DC Comics, och ett år senare i Sverige av Semic, då under titeln "Läderlappen" i serietidningen med samma namn. Epix förlag gav senare, 1989, ut serien som album under namnet "Batman: Mörkrets Riddare" (ej att förväxla med serietidningen Batman – Mörkrets riddare).

I "The Dark Knight Returns" får vi följa en åldrande Bruce Wayne som efter tio års pension återupptar sin gamla identitet som Batman. Vid hans sida står även en helt ny Robin - denna gång en 13-årig skolflicka vid namn Carrie Kelly. Flera av Batmans gamla vänner och fiender dyker upp, bland annat Jim Gordon (som precis är på väg att pensioneras från polisyrket), Harvey Dent (Two-Face) vars ansikte har återställts genom plastikkirurgi, och ärkefienden Joker som vaknar upp från ett flera år långt katatoniskt tillstånd inne på det mentalsjukhus där han förvaras. Även Superman och en enarmad Green Arrow gör varsina gästspel.

"The Dark Knight Returns" blev snabbt en av de mest framgångsrika serier om Batman som någonsin har utgivits, och gav dess skapare Frank Miller närmast stjärnstatus. Serien är fullproppad med referenser till popkultur och politik under 80-talet, som t.ex. kalla kriget, hot om kärnvapenkrig och Amerikas president Ronald Reagan. Serien porträtterade även Batman med en betydligt mörkare och mer seriös bild än tidigare, och tillsammans med serier som Watchmen så klassas "The Dark Knight Returns" som en pionjär inom serier för äldre ungdomar och vuxna.

Mer om The Dark Knight Returns

  • Per Mortensen: "53-årig psykopat med hämndbegär" (Dagens Nyheter, Kultur & Nöjen 1992-07-30, s. 1)