Watchmen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslag till Watchmen (serietidningen) nr 1 av Alan Moore och Dave Gibbons. © DC Comics.

"Watchmen" är en banbrytande och hyllad serieroman och superhjälteserie av Alan Moore (manus) och Dave Gibbons (teckning). John Higgins färglade. Den publicerades ursprungligen i USA som en tolvnummers maxiserie av DC Comics 1986–87, och har därefter getts ut i samlad form flera gånger.

I Sverige har serien även publicerats i serietidningsform under namnet Väktarna.

En filmadaption lanserades i början av 2009.

2012-2013 publicerades flera prequel-serier, under namnet "Before Watchmen", och 2017 publicerades uppföljaren "Doomsday Clock" av Geoff Johns och Gary Frank, vilken etablerar Watchmen som en del av DC:s universum.

Bakgrunden till "Watchmen"

Ursprungligen ville Alan Moore låta historien kretsa kring superhjältar från förlaget MLJ Comics, men ändrade sig sedan till figurer från förlaget Charlton, som DC Comics vid den här tiden köpt upp. (Dock var åtminstone en av figurerna inspirerad av en figur från MLJ Comics – inspirationskällan för Hooded Justice verkar vara Hangman.)[1] Ursprungstiteln var "Who Killed the Peacemaker". Chefredaktören Dick Giordano hade en gång börjat sin bana hos Charlton och ville inte låta Moore använda figurerna till sina syften. Giordano övertalade istället Moore att skapa nya figurer till historien, vilket resulterade i figurer som är lätt igenkännbara både som arketyper och som Charlton-pastischer.

Watchmen-figur Baserad på Charlton-figur Övriga influenser
The Comedian Peacemaker Nick Fury (Marvel)
Nite Owl II Ted Kord-versionen av Blue Beetle -
Rorschach The Question Mr. A (Steve Ditko)
Dr. Manhattan Captain Atom -
Silk Spectre Nightshade Black Canary (DC), Phantom Lady (Quality Comics/DC)
Ozymandias Peter Cannon, Thunderbolt -
Nite Owl I Dan Garrett-versionen av Blue Beetle Batman (DC)

Under arbetet hjälpte Neil Gaiman Moore med research och kända citat.

Handling

Watchmen utspelar sig 1985. The Comedian mördas och Rorschach börjar nysta i vem som ligger bakom. Superhjältar/maskerade vigilanter har varit förbjudna sedan 1977, och bortsett från de som jobbar för regeringen så är Rorschach den enda som fortfarande är aktiv.

Minutemen-eran

Watchmens värld är förhållandevis väl utbyggd för att vara en maxiserie på tolv nummer. De första superhjältarna dök upp 1938, inspirerade av "Stålmannen"-serien (som alltså existerar i "Watchmen"-världen). Efter ett tag fanns det åtskilliga maskerade hjältar i färggranna dräkter som slogs mot likaledes färggranna maskerade skurkar. Hjältarna hade samlats i gruppen Minutemen. Ingen hade någon typ av superkrafter, men det förekom konstgjorda vingar och liknande hjälpmedel.

Crimebusters-eran

De flesta i Minutemen var aktiva fram till 60-talet innan de pensionerade sig från sina hjälteroller. Lagom tills dess hade det börjat dyka upp en ny generation hjältar. Captain Metropolis från Minutemen försökte samla den nya generationen i en grupp kallad Crimebusters, men den kom av sig innan den startat.

1977 förbjöds så de maskerade hjältarna i ett politiskt beslut taget efter en stor polisstrejk, och de flesta hjältarna hängde upp masken på hyllan.

Allt det här berättas i olika tillbakablickar. Även om väldigt få skurkar förekommer i serien i några större roller så nämns åtskilliga både från Minutemen- och Crimebusters-eran i förbifarten i konversationer, vilket hjälper till att få världen att bli en levande helhet.

Kalla kriget

Serien utspelar sig mitt under det pågående kalla kriget. Rädsla för kärnvapenkrig genomsyrar mycket av historien, och är ett genomgående tema.

Fiktiva serier i serien

I "Watchmen"-världen tröttnar serieskaparna ganska snabbt på superhjältar, uppenbarligen med anledning av att samhället har mättats av dem eftersom de finns på riktigt och figurerar i nyhetsrapporteringen. Här har istället piratserier blivit den dominerande genren. En sådan "serie-i-serien" är Tales of the Black Freighter (som anges vara tecknad av Joe Orlando) som läses frekvent av en figur i serien, och då oftast visas upp även för "Watchmen"-läsaren i långa svep.

Figurer

Figurgalleriet i "Watchmen", tecknat av Dave Gibbons. Från vänster till höger Silk Spectre (II), The Comedian, Dr. Manhattan, Nite Owl (II), Ozymandias, Rorschach.
© DC Comics.

The Comedian

En kaxig jävel som varit aktiv sedan Minutemen-tiden. Han har insett att världen är ett stort grymt skämt och spelar med. Hans agerande påminner en del om Punishers, med mycket skjutvapen. Han har inga moraliska problem med att skjuta ihjäl vem som helst när som helst.

Nite Owl II

Hjälte från Crimebusters-eran som beundrade Nite Owl i Minutemen och bad om att få ta över identiteten när denne pensionerade sig. Hans arbetssätt påminner mycket om Batmans, han har liknande utrustning som honom, och till och med en källare under sitt hus liknande Batcave. Har dessutom den flygande farkosten "Archie", uppkallad efter Merlins tama uggla Archimedes.

Rorschach

Den ende icke-regeringssanktionerade hjälten som fortfarande är aktiv efter förbudet år 1977. Han är konspirationsteoretiskt lagd, och väldigt våldsam. Han har inget emot att använda sig av tortyr för att få fram information.

Dr. Manhattan

Dr. Manhattan är den enda i historien med riktiga superkrafter. Han är väldigt mäktig och kan strukturera om verkligheten på atomnivå. Att ha Dr. Manhattan på sin sida har förskjutit maktbalansen i det kalla kriget till USA:s fördel.

Silk Spectre II

Dottern till Silk Spectre i Minutemen, som tränats av sin mor till att bli en kompetent brottsbekämpare. Hon har aldrig trivts särskilt bra som maskerad hjälte.

Ozymandias

"Den intelligentaste mannen på Jorden". En hjälte som drar sig tillbaka två år innan maskerade hjältar förbjuds, avslöjar sin hemliga identitet, och startar ett affärsimperium baserad på sin hjälteroll.

Minutemen

Medlemmar i Minutemen:

 • Hooded Justice
 • Nite Owl I
 • The Comedian
 • Silk Spectre I
 • Mothman - hjälte med vingar.
 • Captain Metropolis
 • The Silhouette
 • Dollar Bill - hjälte anställd av en bank.

Skurkar

Skurkar som figurerar och/eller nämns i serien:

 • Moloch
 • Big Figure
 • Twilight Lady
 • Captain Axis
 • Screaming Skull
 • The Underboss
 • Jimmy the Gimmick
 • Captain Carnage

Stil

Watchmens teckningar går i ganska vanlig superhjälte-stil, men färgläggningen är lite speciell. De flesta serierutor domineras av en enda färg, och det arbetas mycket med skuggor och färgat ljus (från till exempel reklamskyltar). Serien jobbar också mycket med bildavsökning och liknande tekniker, både i text och bild. I scenväxlingar är det ofta så att den sista repliken i första scenen är något som (även fast det är totalt orelaterat) kommenterar det som händer i nästa scen. Till exempel har Nite Owl och Silk Spectre en uppgift de behöver utföra. Plötsligt tvingar omständigheterna dem att göra det inom en dag. Nite Owl säger "Suddenly we have a deadline.", och nästa ruta är på en tidningsredaktion som hastigt håller på att sätta ihop framsidan till dagens utgåva.

Det kan även vara så att den sista rutan i en scen har något framträdande objekt i bild som liknar ett motsvarande objekt i den första rutan i nästa.

Varje kapitel/nummer avslutas med fyra sidor utdrag ur en i serievärlden existerande publikation. De första tre numren har utdrag ur den äldre Nite Owls memoarer "Under the Hood", som ger en del fördjupning i Minutemens historia, och senare nummer har utdrag ur till exempel recensioner av de i serien förekommande piratserierna, en analys av Dr. Manhattans roll i det kalla kriget, eller en text om ugglor från en ornitologi-publikation skriven av den yngre Nite Owl.

Det finns en figur i "Watchmen" som sitter och läser piratserietidningen Tales of the Black Freighter, och särskilt serien "Marooned". Denna korsklipps ofta med handlingen i huvudserien med varannan ruta, där rutorna i Black Freighter och huvudserien får kommentera varandra, både i text och bild.

Namnet "Watchmen" förekommer väldigt sparsamt i serien. Det finns visst klotter på väggar med slagordet "Who watches the Watchmen?" (ung. Vilka övervakar övervakarna?), men det är allt. Däremot är serien en del fixerad vid klockor (watch=armbandsur), som förekommer då och då, både i handlingen och som symboler. Den sista sidan i varje nummer är en bild på en klocka som flyttar sig en minut närmare midnatt för varje nummer.

Utgivning

Usa USA

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Mini sverige.gif Sverige

Serien gavs först ut som miniserie i serietidningsform 1987 (då under titeln Väktarna) och har därefter samlats i bokform två gånger i Sverige, dels i nyöversättning 1990 av Medusa och dels i ännu en nyöversättning 2006 av Egmont Kärnan.

Mottagande och kritik

"Watchmen" anses allmänt vara en milstolpe i seriehistorien och har fått stor spridning efter att den samlats i bokform. Enbart uppmärksamheten från filmatiseringen 2009 resulterade i en extra försäljning med en miljon exemplar.[2]

1988 fick "Watchmen" Hugo Award, ett science fiction-pris normalt reserverat för "vanliga" böcker. 2005 publicerade tidskriften Time en lista på de 100 bästa romanerna, och "Watchmen" kom som enda serieroman med på listan. Vinnare av svenska Urhunden 1992 som föregående års bästa översatta seriealbum.

Watchmen i andra medier

Spelfilmen

Under 2009 utkom en spelfilm baserad på serien, men Alan Moore vill inte ha med den (eller andra filmatiseringar av hans verk) att göra och har bett att alla royalties ska gå till Gibbons.[3] Filmen regisserades av Zack Snyder.[4]

Seriefigur Skådespelare
The Comedian Jeffrey Dean Morgan
Nite Owl Patrick Wilson
Rorschach Jackie Earle Haley
Dr. Manhattan Billy Crudup
Silk Spectre Malin Åkerman
Ozymandias Matthew Goode

Filmen har blivit kritiserad för att överge och förenkla stora delar av historien, men den har lyckats bibehålla och ibland rent av kopiera seriens stil och utseende.

"Watchmen: The End is Nigh"

I filmatiseringens kölvatten kom det en del ytterligare tolkningar. "Watchmen: The End is Nigh" är ett dataspel för Windows, Xbox 360 och Playstation 3, utvecklat av Deadline Games och släppt av Warner Bros. Games 2009.[5] I spelet styr man Nite Owl II och/eller Rorschach (som en eller två spelare). Spelet utspelar sig 1972, och handlingen är i bästa fall antydd i originalhistorien. Rorschach och Nite Owl försöker kväsa ett fängelseuppror, och jagar skurkar som Underboss och Jimmy the Gimmick.

Watchmen: Motion Comic

2008 skapade Moore och Gibbons tillsammans med Jake Strider Hughes den över fem timmar långa "Watchmen: Motion Comic", en så kallad motion comic som bygger på serien.[6][7] Det är en sorts hybrid mellan animerad film och serietidning, som bygger på de enskilda serierutorna, med begränsad animation. Tom Stechschulte gör samtliga röster. Den har sänts på TV i åtminstone Kanada, och finns att köpa på DVD.

Tales of the Black Freighter

2009 släpptes "Tales of the Black Freighter" på DVD.[8] Det är en animerad film som bygger på "serien-i-serien" "Marooned" från tidningen Tales of the Black Freighter i "Watchmen"-världen. Den var från början tänkt att ingå i "Watchmen"-spelfilmen, men ströks av längdskäl. Gerard Butler och Jared Harris gör rösterna.

Under the Hood

På "Black Freighter"-DVD:n finns även dokumentären "Under the Hood", som berättar bakgrundshistorier för hjältarna.[8] Titeln kommer från den äldre Nite Owls memoarer i serievärlden.

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter