Hector Hall

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Se även: Sandman (DC) och Dr. Fate.

Hector Hall är en amerikansk seriefigur och superhjälte som även gått under namnen Silver Scarab, Sandman och Dr. Fate. Son till Carter Hall (Hawkman I) och Shiera Sanders Hall (Hawkgirl I). Karaktären är skapad av Roy Thomas (författare) och Jerry Ordway (tecknare) och debuterade 1983 i All-Star Squadron nr 25.

Silver Scarab

Hector började sin superhjältekarriär i superhjältegruppen Infinity, Inc. som Silver Scarab och bar en rustning av nth-metall, samma metall som gav hans föräldrar förmågan att flyga. Hector föll offer för den onde Hath-Set och förbannelsen som hemsökte hans föräldrar och gick till attack mot sina lagkamrater. Till slut återfick han förståndet och offrade livet för att rädda sin älskade fru Lyta (Fury II).

Sandman III

Hector borde ha dött, men hans ande fångades upp av Brute och Glob, två av Morpheus förrymda tjänare. De fångade hans själ och gjorde honom till den nye Sandman (DC) i en hemmagjord drömdimension inuti en pojkes huvud. Senare hämtade de även Lyta, och de båda levde lyckligt i drömdimensionen tills Morpheus återvände och skickade Hectors själ till himlen.

Konceptmässigt och visuellt skapades denna version av Sandman av Joe Simon (författare) och Jack Kirby (tecknare) och var först inte Hector Hall, utan Garrett Sanford. Denne Sandmans egen serie varade bara i sex nummer innan den lades ned. Karaktären försvann tills att Roy Thomas bestämde sig för att återanvända den i "Infinity Inc". Då hade Hector tagit över rollen som Sandman och försökte använda sina krafter för att hitta sin älskade Lyta. Karaktären försvann tills att Neil Gaiman använde honom i sin serie Sandman. Gaiman gav Sandmännen en enhetlig mytologi och avslöjade att Hectors drömdimension bara var en liten del av den stora drömvärlden.

Dr Fate IV

Men detta var inte slutet för Hector – hans själ slog rot i ett nyfött barn. Barnet kallades Fate-child (dess föräldrar var Hank Hall och Dawn Granger, Hawk & Dove II) och var menat att ärva Nabus krafter, men var eftersökt av den onde Mordru som själv sökte krafterna. Men med hjälp av Kent Nelson, Nabu och det som skulle bli det nya Justice Society of America lyckades Hector stoppa Mordru och fängsla honom inuti Fates amulett.

Smått förvirrad och osäker på sina krafter som den nye Dr. Fate blev Hector medlem i det nyformade JSA och gav sig ut för leta reda på sin försvunna fru, vilket han till slut även gjorde.

När the Spectre startade krig mot all världens magiker blev Hector och Lyta fängslade inuti Fates hjälm. De vaknade upp på ett snötäckt berg och Hector sårades allvarligt när han försvarade den fortfarande medvetslösa Lyta från allsköns demoner. När Lyta vaknade hade deras son Dream berättat för henne vad Spectre gjort och erbjudit sig att rädda deras liv genom att låta dem bo i the Dreaming med honom. Men därifrån kunde de aldrig återvända. Lyta accepterade erbjudandet och bar den döende Hector genom en ljus dörr till deras son.

Det sista som sågs av paret Hall var deras döda kroppar i snön.