Obsidian

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Obsidian är en superhjälte med skuggkrafter från amerikanska DC Comics. Han dök ursprungligen upp i serien "Infinity, Inc.", men har sedan dess även medverkat regelbundet i serierna "Justice League America", "Manhunter" och "Justice Society of America". Han skapades av Roy Thomas och Jerry Ordway och dök först upp i tidningen All-Star Squadron nr 25 (1983).


Fiktiv historia

Obsidian heter egentligen Todd Rice och är biologisk son till 1940-talets superhjälte Alan Scott (alias den förste Green Lantern) och den kvinnliga superskurken Thorn I. Todd växte upp hos fosterföräldrar som misskötte honom och visste ursprungligen inte vilka hans riktiga föräldrar var. I de sena tonåren fick Todd veta att han hade en tvillingsyster vid namn Jennie-Lynn Hayden. Då de mötts för första gången upptäckte de att de båda hade superkrafter – Jennie-Lynn hade gröna energikrafter medan Todd kunde förvandla sig till en levande skugga. Under namnen Jade och Obsidian var de med och grundade superhjältegruppen Infinity, Inc., arvtagare till 1940-talets hjältegrupp Justice Society of America. Sedermera fick de bekräftat att Alan Scott var deras far.

Infinity, Inc. splittrades efter det att deras ledare Skyman I hade dödats av Solomon Grundy. Obsidian stannade vid systern Jades sida och upplevde under den här tiden äventyr med bl.a. Stålmannen och Hal Jordan.

I mitten av 1990-talet blev Obsidian under en kort period medlem av Justice League America, tillsammans med Nuklon, en tidigare lagkamrat från Infinity, Inc. Under den här tiden antyddes det för första gången att Obsidian inte var heterosexuell. Själv beskrev han sig som osäker på om han hade någon sexualitet överhuvudtaget.

Efter att ha korrumperats av den onde Ian Karkull blev Obsidian en superskurk som använde sina nu förstärkta krafter för att sprida mörker, kyla, skräck och ondska över hela världen. Han besegrades av sin far och de nya Justice Society of America, och troddes vara död. I själva verket hade han uppslukats av the Shadowlands, den dimension från vilken Obsidian (och flera andra DC-figurer med mörkerkrafter) får sin förmåga. Han återvände för att alliera sig med de magiska tyrannerna Mordru och Eclipso och med dem utkräva hämnd på Green Lantern och JSA. De besegrades dock, och Obsidian botades slutligen från sin mentala rubbning och återvände till de godas sida.

Efter att ha botats hade Todd inte längre sina krafter kvar, och pensionerade sig från hjältekarriären. Under den här tiden insåg han att han var homosexuell och fick sin första pojkvän – Damon Matthews, assistent till åklagaren Kate Spencer (även känd som brottsbekämparen Manhunter).

I serien "Infinite Crisis" dödades Todds syster Jade under ett uppdrag i rymden, och i samma veva återvände hans krafter till honom. Idag är han återigen Obsidian, och 2007 blev han en fast medlem av de moderna Justice Society of America. Vanligtvis i formen av en levande skugga har han åtagit sig arbetet med att vakta JSA:s högkvarter i New York.


Första framträdande: All-Star Squadron nr 25 (september 1983)