Hemmets Veckotidning

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Hemmets Veckotidning, en veckotidning som grundades 1929 och ges ut av Allers förlag. I denna tidning gjorde söndagssideversionerna av flera serier svensk debut; "Musse Pigg" 1933, "Tom Trick" 1934 och "Biggles" 1962.

Förr publicerades en mängd serier i Hemmets Veckotidning – i nr 23/1976 kan man räkna till 13 stycken – men idag (2007) innehåller tidningen endast en enda; "Hälge"

En mycket dynamiskt tecknad Pluto av Manuel Gonzales ur Hemmets Veckotidning nr 39/1948. Ursprungspublicering "Musse Pigg" 1948-05-09. © Disney

Serier som gått i Hemmets Veckotidning (urval)

Dessutom hade man i många år serieversioner av kända romaner; till dem hör "David Copperfield", "Två städer" och "Lysande utsikter" av Charles Dickens, "En fattig ung man" av Octave Feuillet, "Lantprästen i Wakefield" av Oliver Goldsmith, "Peter Simple" av Frederick Marryat, "Tsarens kurir" av Jules Verne och flera sagor av H. C. Andersen. Serierna kunde ibland ha andra namn än romanerna; Henry Fieldings berömda roman "Joseph Andrews" kallades t.ex. för "Joey och Fanny" när den gick i Hemmets Veckotidning - och Fieldings namn var inte utsatt.

Kuriosa

Flera av serierna i Hemmets Veckotidning (bland annat "Pigge och Gnidde") redigerades länge om så att text och dialog var satta under bildrutorna istället för i pratbubblor.Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!