Heraldik i serier

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Syldaviens statsvapen ur "Kung Ottokars spira" av Hergé. © Casterman/Bonnier Carlsen

Heraldik är en historisk hjälpvetenskap som behandlar teori och praktik kring de symboler som kallas vapen, symboler i kontrasterande färger uppmålade på sköldar. Fiktiva heraldiska vapen förekommer ofta i serier när serieskaparen vill skapa en viss atmosfär i serien.

Ett välkänt exempel på ett fiktivt heraldiskt vapen i en serie är Syldaviens statsvapen, som finns på titelbladet i Tintin-albumet "Kung Ottokars spira". Skölden är kvadrerad, första och fjärde fältet av guld med en svart pelikan, andra och tredje fältet rött med två bjälkvis ordnade nymånar, ovanpå skölden finns en hjälm av guld krönt med en kungakrona och med hjälmtäcke i guld och blått, skölden överlagd två korslagda spiror, den första krönt med en pelikan och den andra krönt med en till välsignelse rest hand, båda av guld, samt på ett devisband under skölden valspråket "Eih blannek, eih blavek". Den schweiziska föreningen Schweizerische Heraldische Gesellschaft har givit ut en särskild skrift som på franska behandlar heraldik och sigill i Hergés verk.[1]

I riddarserien "Prins Valiant" har huvudpersonen ett vapen, vars sköld är blå med en rundel av silver belagd med ett rött hästhuvud. Kung Arthur förekommer också i denna serie och för ett vapen med en röd drake på guldfält (i medeltida bilder hade kung Arthur annars ofta ett vapen som var blått med tre gyllene kronor, alltså likt Sveriges riksvapen).

I "Johan och Pellevin", som utspelar sig på medeltiden, förekommer en del heraldik, även om den mest bara finns med i bakgrunden. I albumet "Det Glömda Landet" bär kungen kläder med en vapensköld på, som man får anta är hans vapen: i svart fält en störtad sparre av silver.

Klanen von Ankas vapen har förekommit ett par gånger i "Kalle Anka", men har inte alltid framställts på samma sätt. Första gången ett von Anka-vapen syntes till skall ha varit i episoden "Farbror Joakims liv del I: Den siste av klanen von Anka" av Don Rosa. Senare ritade Rosa ett annat vapen åt släkten i berättelsen "Brev hemifrån eller Den gamla borgens nya hemlighet". Rosa menar att han hade ansträngt sig lite mer för att sätta sig in i heraldiken inför det andra försöket och önskar att återtryck av "Farbror Joakims liv" justeras så att det nyare vapnet ersätter det som han ursprungligen hade med där.[2] Det nyare vapnet kan beskrivas: I brunt fält en röd ginbalk med tinnskura överst, belagd med tre rundlar av guld, samt en röd kanton belagd med ett avskuret, vänstervänt svart ankhuvud.

I "Fantomen"-avsnittet "Merlins öga" av Lennart Moberg och Carlos Cruz, publicerat i Fantomen nr 25/2002, får man se Fantomen som riddare i medeltida rustning. Han bär en blå sköld med en dödskalle lik sitt onda märke.

Se även

Källor