Kung Ottokars spira

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ottokar VI:s spira ur "Kung Ottokars spira" av Hergé. © Casterman/Bonnier Carlsen

Hergés åttonde äventyr med Tintin, ursprungligen publicerat som följetong i Le Petit Vingtième 1938–39 och samlat i bokform 1939. Tecknades om och färglades för den moderna albumutgåvan 1947. Edgar P. Jacobs hade 1944 börjat samarbeta med Hergé för att hjälpa till med färgläggning.

I detta album stiftar vi bekantskap med en detaljerad och fantasirik skapelse av Hergé: det fiktiva kungariket Syldavien med dess kung Muskar XII. Det är också i det här äventyret som Bianca Castafiore, herr Wagner (ännu dock namnlös) och överste Jorgen dyker upp för första gången.

Innan Tintin ger sig iväg till östeuropa visar Hergé för andra gången lite av Tintins bostad och omgivningarna. Miljöerna är mer utarbetade än de var i "Det sönderslagna örat".

Kuriosa

Edgar P. Jacobs, Paul Rémi (Hergés bror och Tintins förebild), Germaine Rémi (Hergés 1:a fru) och Hergé själv gör gästspel i galakläder bland gästerna på Tintins triumfatoriska mottagning i slutet av äventyret.Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 
föregående
Den svarta ön
Album nr 8 i serien "Tintin"
Kung Ottokars spira
Text & bild: Hergé
Originalpublicering 1938–1939
nästa
Krabban med guldklorna

(Det svarta guldet)