Inu-Yasha

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Inu Yasha)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Inu-Yasha och Kagome. Bild samt © Rumiko Takahashi.

"Inu-Yasha" ("犬夜叉") (orig. titel: "Inuyasha sengoku o togi zoushi" ("戦国御伽草子 犬夜叉")), en äventyr/komisk/romantisk fantasyserie av Rumiko Takahashi

Handling

"Inu-Yasha" handlar om 15-åriga Kagome som faller ner i en uttorkad brunn och befinner sig plötsligt i vad som verkar vara en värld liknande Japan som det beskrivs i gamla böcker. Hon lyckas undkomma med nöd och näppe när hon attackeras av en demon som vill ha ett litet kristallsmycke som Kagome fått av sin morfar. Kagome stöter senare på en människoliknande varelse med hundöron som är fjättrad vid ett träd med en pil genom hjärtat. När hon drar ur pilen kommer han till liv igen. Varelsen är Inu-Yasha, en ung man som är till hälften mänsklig och till hälften hunddemon. Hans största önskan är att bli av med sin mänskliga sida och bli helt och hållet demon. Kagome, som har växt upp på en shinto-helgedom, påstås vara en reinkarnation av den prästinna som en gång i tiden sköt pilen i Inu-Yashas hjärta, och det lilla kristallsmycket visar sig vara mer värdefullt än Kagome någonsin kunnat ana.

Publicering

Japan Japan

Följetong i 558 kapitel i Shonen Sunday mellan 1996 och 2008. Samlad i 52 tankōbon-volymer från Shogakukan. Ett extra kapitel publicerades 2013.

Sverige Sverige

Utgavs på svenska i pocketformat av Egmont Kärnan. 42 volymer publicerades från 2005 till 2009.

"Inu-Yasha" har även publicerats i bland annat Norge, Finland, Frankrike, Spanien och USA.

I andra medier

Serien blev en anime för japansk tv 2000–04 i 167 avsnitt från Sunrise. Ytterligare en omgång med 26 avsnitt följde 2009–10. Till hösten 2020 planeras ännu en omgång.

Priser och utmärkelser

"Inu-Yasha" vann år 2001 det 47:e Shogakukan Manga Award i kategorin shounenmanga.


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!