Kelly's Eye

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Kelly's Eye" av Solano Lopez. Copyright IPC.

"Kelly's Eye" hette en populär brittisk äventyrsserie med fantasyinslag som debuterade i den brittiska serietidningen Knockout 1962 och fortsatte i sin ursprungliga form fram till 1976. För manus stod Tom Tully, medan teckningarna framför allt gjordes av argentinaren Solano Lopez och britten Brett Ewins.


Handling

Serien handlade om Tim Kelly, en upptäcktsresande som råkar illa ut på ett uppdrag i Sydamerika. Av en händelse hittar han i en grotta reliken "Zoltecs öga" (eller "The Eye of Everlasting Life"). När Tim hänger denna juvel runt sin hals blir han fullständigt osårbar. Väl hemkommen till England börjar han använda Ögat och sin osårbarhet för att bekämpa såväl vanlig brottslighet som andra faror, till exempel superskurkar (ärkefienden var den lika osårbare Diablo) och vampyrer.

Publicering

"Kelly's Eye" publicerades i Fleetways/IPC:s tidningar Knockout 1962-63, Valiant 1963-71, samt Vulcan 1975-76.

Nyversioner

I slutet av 80-talet återkom Kelly då han gästspelade i science fiction-serien "Universal Soldier", publicerad i Fleetways seriemagasin 2000 A.D.. "Universal Soldier" utspelar sig i framtiden och det faktum att Kelly fortfarande var vid liv antas bero på Ögats magiska egenskaper. Ögat var nu dessutom inbäddat i hans bröst istället för hängande i en kedja runt halsen.

Ytterligare en uppfräschning av Kelly och Ögat syns i Alan och Leah Moores och John Reppions serie "Albion" från 2005, ett ambitiöst projekt att knyta samman åtskilliga gamla brittiska äventyrsserier till en sammanhållen värld. Här har Zoltecs Öga stulits av den brittiska regeringen för att skydda sittande premiärminister från dödliga hot.

Kopior och pastischer

Andra, mer pastischartade versioner av hjälten har dykt upp hos bland annat Marvel Comics, i Alan Moores "Captain Britain" (här kallad "Tim Rosetta") och i Marvel Presents (här den odödliga grottmannen "Bloodstone" med en sten i bröstkorgen).

I Paul Grists "Jack Staff" från Image kallas kopian "Valiant Stone".

Externa länkar