Killer Moth

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Killer Moth är en av Batmans ärkefiender, och var också den första motståndaren till Batgirl (Barbara Gordon). Under sin historia har Killer Moth skildrats både som en av Batmans farligaste motståndare, och som en patetisk förlorare i fånig dräkt.

Killer Moth heter i själva verket Drury Walker (men har även använt aliaset Cameron Van Cleer) och dök först upp i amerikanska Batman nr 63 (1951). Hans gimmick var att vara något av en anti-Batman – mot betalning skyddade han Gotham Citys undre värld mot poliser och andra lagens väktare. Brottslingar kunde kalla på honom med hjälp av en projektor som påminde om Läderlappssignalen, och han färdades i en "Mothmobile" modellerad efter Läderlappsbilen. Batman och Robin besegrade förstås Killer Moth, vilket gjorde att hans rykte som "brottets försvarare" blev solkat. Dock återvände Killer Moth gång efter annan, och lyckades till och med en gång att avslöja Batmans hemliga identitet. Han var även kortvarig medlem av Secret Society of Super-Villains.

Med tiden ansågs Killer Moth emellertid alltmer misslyckad, och som seriefigur tappade han sin popularitet. Från 1995 var skurken istället känd som den monstruösa insektsvarelsen Charaxes (förvandlad av demonen Neron) i ett försök att göra figuren "farlig" igen. 2006 dödades Charaxes av Superboy Prime i serien "Infinite Crisis", men en ny Killer Moth framträdde kort därpå i Detective Comics nr 652.

På svenska har Killer Moth kallats Mördarmalen eller Nattfjärilen.


Första framträdande: Batman nr 63 (February 1951)

Externa länkar