Batgirl

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Batgirl är en seriefigur från DC Comics som i minst tre olika inkarnationer haft kopplingar till Batman. I Sverige är figuren även känd som Läderlappsflickan. Batgirl har även förekommit i de olika filmatiseringarna av "Batman".


Bat-Girl I (Betty Kane/Flamebird)

Bat-Girl introducerades i Batman nr 139 (1961) som brorsdotter/systerdotter till Batwoman (Kathy Kane). Figuren skapades av Bob Kane och Sheldon Moldoff.

Denna Bat-Girl utformade sin dräkt som en hyllning till Batmans unge medhjälpare Robin och flirtade också mycket med honom. Hon försvann relativt snabbt ur serien, men kom tillbaka på 1970-talet som medlem i superhjältegruppen Titans West, en utbrytargrupp ur Robins Teen Titans.

Efter "Crisis on Infinite Earths", då DC:s universum stöptes om, gjordes en retcon som fastslog att Betty Kane alltid haft superhjälteidentiteten Flamebird istället. Denna nya version av figuren skapades av Marv Wolfman och George Pérez.

Batgirl II (Barbara Gordon/Oracle)

Se även Oracle
Detective Comics nr 359 (1967), första framträdandet för Batgirl II. Bild av Carmine Infantino och Murphy Anderson. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Den mest kända Läderlappsflickan är dock Barbara Gordon, dotter till polischef James Gordon i Gotham City. Figuren skapades av Gardner Fox och Carmine Infantino.

I det första framträdandet i Detective Comics nr 359 (1967) är Barbara på väg på maskeradbal i den Batgirl-dräkt hon själv sytt när hon får syn på och hindrar Killer Moth från att kidnappa Bruce Wayne (Batman). Hon börjar assistera Batman och Robin i brottsbekämpandet men arbetar på dagarna som försynt bibliotekarie. Så småningom blir hon till och med kongressledamot och efter det socialarbetare. Runt 1988 drog hon sig tillbaka från brottsbekämpandet.

Efter "Crisis on Infinite Earths", då DC:s universum stöptes om, gjordes en retcon som fastslog att Barbara Gordon var adopterad och i själva verket biologisk dotter till James Gordons bror. På senare år har det dock antytts att hon är resultatet av en relation mellan James Gordon och hans svägerska. I övrigt verkar Batgirls bakgrundshistoria intakt, med undantag för att hon aldrig samarbetat med Supergirl (som i den nya verkligheten kom mycket senare till Jorden) och att hennes tid i kongressen inte omnämns.

1988 kom Alan Moores och Brian Bollands uppmärksammade serieroman "Batman: The Killing Joke", i vilken superskurken Joker skjuter Barbara så illa att hon hamnar i rullstol. Barbara finner dock ett sätt att fortsätta verka för det goda genom att specialisera sig på datorer och informationssökning och assistera andra hjältar under aliaset Oracle. Hon har varit medlem i JLA och leder även den kvinnogruppen Birds of Prey. På det mer privata planet har hon även haft en kärleksrelation med Nightwing (den förste Robin i ny identitet).

Sedan 2011 är Barbara Gordon återigen Batgirl, då hon fått sina ben läkta på kirurgisk väg.

Batgirl III (Helena Bertelli/Huntress)

Vid inledningen av den årslånga crossovern "No Man's Land" (1999) var Gotham City ödelagt av en jordbävning. Ordning var omöjlig att upprätthålla och USA:s regering satte staden i karantän. Batman själv försvann tillfälligt, och hans gamla allierade försökte förtvivlat hindra de kriminella elementen från att ta över staden. Helena Bertelli, mer känd som brottsbekämparen Huntress, övertog tillfälligt manteln som Batgirl och fann att denna identitet skrämde skurkarna mer än hennes gamla. Ibland misstogs hon till och med för Batman. När Batman återvände till staden och konfronterade henne gick hon tillbaka till Huntress-identiteten.

Batgirl IV (Cassandra Caine)

Omslaget till Batgirl nr 1, med Cassandra Caine i huvudrollen. Bild av Damion Scott och Robert Campanella. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Den fjärde kvinnan att axla Batgirls mantel var Cassandra Caine, som sedan barnsben tränats till lönnmördare. Figuren skapades av Kelley Puckett och Damion Scott, men dräkten designades av Alex Maleev.

Cassandras far var David Caine, medlem i League of Assassins, och hennes mor Lady Shiva, lönnmördare och världens främsta kvinnliga kampsportsutövare. Cassandra fick aldrig lära sig prata, skriva eller läsa, eftersom hennes far fick henne att utnyttja den hjärnkapaciteten till att istället avläsa en fiendes rörelser och förutspå hans nästa drag. Efter sitt första uppdrag rymde Cassandra från sin far och vandrade runt som hemlös. Hon hamnade i det fredlösa Gotham City (under crossovern "No Man's Land") och togs om hand av Barbara Gordon (Batgirl I/Oracle).

Cassandras första framträdande var i Batman nr 567 (1999), och med Batmans godkännande tog hon identiteten Batgirl i Batman: Legends of the Dark Knight nr 120 (1999). Batgirl kämpade vid Batmans sida och var den första figuren med detta namn som fick en egen tidning (2000–2006). Ett tag var hon även med i JLA:s undercovergrupp JLA Elite under aliaset Kasumi. Efter att ha konfronterat och i kamp dödat sin mor Lady Shiva (åtminstone tillfälligt), övergav hon identiteten Batgirl och drog på luffen igen.

Efter crossovern "Infinite Crisis" tog handlingen i alla DC:s titlar ett skutt framåt på ett år (satsningen kallades "One Year Later"). För Cassandra gällde då att hån återfallit till brottets bana och var ledare för League of Assassins. Hon mördade sin far och försökte även rekrytera Robin III till sin organisation.

Batgirl V (Charlotte Gage-Radcliffe)

I Birds of Prey nr 96 (2006) dök en ny mystisk Batgirl upp i en hemmagjord dräkt. Den här versionen uppvisade dock superkrafter, till skillnad från de tidigare. Hon visade sig vara Charlotte Gage-Radcliffe, en tonårig beundrare av Barbara Gordon med medfödda superkrafter som axlade Batgirl-aliaset som en hyllning till sin idol. Hennes karriär som Batgirl blev dock kortvarig, då Birds of Prey konfronterade henne och Barbara Gordon försökte avskräcka henne från superhjältelivet. Hon gick med på att överge Batgirl-aliaset av respekt till sin idol, men fortsatte sin superhjältekarriär under namnet "Misfit".

Batgirl VI (Stephanie Brown)

Den sjätte kvinnan att axla Batgirls mantel var Stephanie Brown, som hade ett förflutet som Spoiler och Robin IV. Huvudperson i sin egen Batgirl-tidning från 2009 till 2011.

Batgirl i andra medier

1967, samma år som Batgirl gjorde seriepremiär gjorde hon också debut i den numera klassiska TV-serien "Batman", där hon spelades av Yvonne Craig. Det finns även en kort pilotfilm som troligen var avsedd att leda till en egen TV-serie, men detta inträffade aldrig. Craig repriserade dock rollen i en reklamfilm på 1970-talet.

Därefter följde en rad framträdanden i animerade TV-serier. 1968 medverkade Batgirl i Filmations "The Batman/Superman Hour", med röst av Jane Webb. 1977 var hon med i "The New Adventures of Batman, med röst av Melendy Britt. På senare år har Batgirl medverkat i "Batman: The Animated Series" (1992–94) med röst av Melissa Gilbert, i "The New Batman Adventures" (1997–98), med röst av Tara Strong samt i filmerna "Batman & Mr. Freeze: SubZero" (1998) och "Batman: Mystery of the Batwoman" (2003) med röst av Mary Kay Bergman. Dessutom finns det några flashanimationer på DC Comics webbplats kallad "Gotham Girls", där rösten än en gång görs av Tara Strong. Figuren har även medverkat i mindre utsträckning i "Batman Beyond", "Justice League" och "The Batman".

1997 kom spelfilmen "Batman and Robin", där Batgirl spelades av Alicia Silverstone. I den här versionen hette hon egentligen Barbara Wilson och var betjänten Alfred Pennyworths brorsdotter/systerdotter.

En Barbara Gordon som motsvarar seriernas Barbara mer troget förekom i TV-serien "Birds of Prey" (2002). Här är hon rullstolsbunden, men bär i återblickar den klassiska Batgirl-dräkten. Hon spelades av Dina Meyer.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!