Kryptonite Man

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Kryptonite Man, återkommande seriefigur i serien "Stålmannen", normalt en superskurk och fiende till Stålmannen. Kryptonite Man har förekommit i flera olika versioner.

I versionen från före "Crisis on Infinite Earths" var han härskare för en humanoid art på planeten Krypton som hade föregått den art som Stålmannen tillhörde och han anklagade Stålmannens art för att ha förstört Krypton utan att inse att det handlade om en naturkatastrof. Till skillnad från Stålmannen, var kryptonit inte skadligt för honom utan tvärtom gjorde dess strålning honom starkare.

Efter "Crisis on Infinite Earths" har Kryptonite Man förekommit i flera, helt olika versioner. Den första uppträdde i Superman (vol. 2) #43 (maj 1990) och var då en klon av Stålmannen med grön hy, skapad av vetenskapsspionerna Simyan och Mokkari från Apokolips.

En annan Kryptonie Man uppträdde som en form av levande, självmedveten energi som kunde ta över andra varelsers kroppar och utstråla kryptonitstrålning. Denna version skapades av misstag när Captain Atom besegrade Major Force och därefter hindrade en kryptonitmeteor.

Ytterligare en Kryptonie Man uppstår i serien "The New 52", när våldsmannen Clay Ramsay vill hämnas på Stålmannen och går med i projektet "Project K-Man", som senare visar sig styrt av Lex Luthors affärsimperium.Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!