Captain Atom

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Superhjälte med atomkrafter, ursprungligen ägd av Charlton Comics, men senare inlemmad i DC Comics' universum, där han bl.a. lett gruppen Justice League. Även känd som Kapten Atom på svenska.

Charlton-versionen

Captain Atom skapades av Steve Ditko, och första framträdandet var i Space Adventures nr 33 (1960) från Charlton Comics.

Nathaniel Adam förintades då han befann sig i en missil som exploderade i rymden. Han lyckades dock återskapa sin kropp och fick atomkrafter som han kunde använda för att skapa energifält, skjuta kraftstrålar med eller använda på annat sätt. Dessutom begåvades han med flygförmåga och superstyrka.

DC-versionen

När DC Comics köpte ett antal figurer från Charlton Comics lät man dem i maxiserien "Crisis on Infinite Earths" få ett eget jordklot i DC:s multiversum. När alla jordarna slogs ihop till en värld hamnade alla Charlton-hjältarna också på en enda jord. Han fick en egen serietidning hos DC Comics 1987–91 som kom ut med 57 nummer.

Den nya ursprungsberättelsen var snarlik den gamla. Militären Nathaniel Adam döms oskyldigt för förräderi och tvingades ställa upp på ett militärt experiment för att slippa livstidsstraff. Hans kropp smälte samman med en rymdmetall och han kastades 20 år framåt i tiden, där han fick det civila namnet Cameron Scott och blev superhjälten Captain Atom, en superhjälte i militärledningens ledband. Först efter att han gått med i Justice League bröt sig Captain Atom fri från militärens inflytande.

Under åren som har gått har han bl.a. lett Justice League Europe, Extreme Justice och varit medlem i L.A.W.. Han har haft många olika dräkter, bl.a. en gul/röd dräkt och senare ett skal av blank silvermetall över hela kroppen.

Till synes avled han i ett lyckat försök att förstöra en kryptonitmeteor på väg mot jorden. Men han överlevde detta och dök nu senast upp i DC Comics alternativvärld Wildstorm där han f.n.[när?] har en miniserie.

Han återvände till DC Comics universum i Infinite Crisis nr 7 när Superboy-Prime dödade hans motsvarighet från Jord-8, Breach. (Jord-8 hade varit hemvärlden till alla DC-skapelser som skapades efter Crisis on Infinite Earths, om det fortfarande hade funnits parallella världar.)

Kopior och pastischer

Captain Atom var förebilden till Doctor Manhattan i Alan Moores "Watchmen", utgiven av DC. Från början var nämligen planen att låta "Watchmen" handla om de hjältar DC nyligen hade köpt av Charlton. För att kunna använda sig av dem i mer konventionella sammanhang beslutades dock att ändra figurgalleriet och deras namn. Men rester av Captain Atoms personlighet kan skönjas i Doctor Manhattan.