Libra (DC)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med andra seriefigurer vid namn Libra.


Libra (=Vågen) är en superskurk från DC Comics som har kraften att påverka den "kosmiska balansen" i universum.


Publiceringshistorik

Första framträdande

Libra skapades av Len Wein (manus) och Dick Dillin (bild) och dök ursprungligen upp i tidningen Justice League of America nr 111 (1974), där han visade sig vara en formidabel motståndare till Justice League (Lagens Väktare). Namnet Libra är hämtat från Vågen, zodiakens sjunde stjärntecken.

Ingenting om Libras ursprung förklaras i denna första historia; han dyker upp från ingenstans och handplockar ett flertal superskurkar (Tattooed Man I, Mirror Master I, Chronos I, Scarecrow, Shadow-Thief och Poison Ivy) för att grunda brottsalliansen Injustice Gang (Brottsligan på svenska). Efter att hjältarna besegrats av brottslingarna visar det sig att de alla duperats av Libra; i själva verket är striderna bara en del av Libras plan att stjäla hälften av hjältarnas krafter (halva Stålmannens superstyrka, hälften av Batmans intelligens, hälften av Elongated Mans elasticitet, o.s.v.). Planen lyckas, men falierar då Libra går vidare och använder sin högteknologiska "Transmortifier" för att stjäla hälften av universums essens och därmed förvandlas till en "gud". Istället absorberas Libra av kosmos; hans gestalt flyter isär och sprids över universum.

Uppföljande historier

  • Hjältarna i Justice League har fortfarande endast hälften av sina förmågor kvar ända till följande nummer av Justice League of America (nr 112), där de använder den kraftstjälande androiden Amazo för att få tillbaka sina krafter.
  • Injustice Gang återkommer i flera "Justice League"-historier under åren, dock utan Libra som ledare.
  • Libra själv syns inte till på 30 år, men 2004 gör han ett kort cameo i förlagscrossovern JLA/Avengers nr 4 av Kurt Busiek och George Perez.

Final Crisis

Serieförfattaren Grant Morrison återupplivade Libra under 2008, och gjorde honom till en av nyckelkaraktärerna i årets stora crossover "Final Crisis".

In Final Crisis: Secret Files nr 1 avslöjas det (i en historia av figurens skapare Len Wein) att Libra ursprungligen var Justin Ballantine, en pojke som förlorade sin mor vid tidig ålder och växte upp med en alkoholiserad och våldsam far. Som barn tillbringar Justin all sin tid med att betrakta stjärnorna genom ett teleskop och drömma om ett bättre liv. Efter att hans far avlidit av att ha tappat balansen och fallit, börjar Justin tro på "balansen i universum" som sin ledstjärna. Som vuxen studerar han på universitetet, där en av hans lärare är Ted Knight alias superhjälten Starman (I). Det var Knights teknologi som tillät Libra att bygga den Transmortifier som han senare använde för att stjäla hälften av krafterna från medlemmarna i Justice League, men som därefter slet honom i stycken (se ovan).

Secret Files avslöjar också att Libra, efter att ha flutit runt i kosmos i åratal, återfördes till liv av Desaad på planeten Apokolips. Där träffar Libra sin okände välgörare Glorious Godfrey och dennes herre, den onda guden Darkseid. Libra lovar här Darkseid evig lojalitet.

I miniserien "Final Crisis" har Libra återvänt till Jorden. Han försöker övertyga världens superskurkar att gå med i hans nya Secret Society of Super-Villains för att slutgiltigt besegra superhjältarna och härska över mänskligheten. För att övertyga dem om sin makt dödar han superhjälten Martian Manhunter efter ett önskemål från Human Flame. Åtskilliga superskurkar imponeras av Libra och väljer att gå med i hans armé. Då Human Flame fått sin önskan uppfylld ger Libra honom en ny uppgraderad dräkt samt en hjälm. Hjälmen visar sig göra Human Flame till en viljelös drönare, styrd av Darkseid och den destruktiva Anti-Life Equation. Human Flame blir den första av många Justifyers, mentalt kontrollerade medlemmar av Darkseids armé.

Libra genomför en mängd andra dåd för att bereda plats för Darkseids övertagande av Jorden. Han skickar Clayface att spränga Daily Planets redaktion och lyckas nästan döda Lois Lane, han tvingar Lex Luthor att tjäna Darkseid, och hans Justifyers sprider sig över världen, besegrar åtskilliga superhjältar och inkorporerar många av dem i sin armé. Den mäktiga hämndängeln The Spectre utfärdar en dödsdom mot Libra men det visar sig att till och med han är kraftlös mot Libras makt.

Trots oöverstigliga odds lyckas Jordens superhjältar till slut besegra Darkseid, och Libra dödas synbarligen av Lex Luthor. Luthor avslöjar att Libra var en mänsklig inkarnation av Anti-Life Equation.

Mini sverige.gif Libra på svenska

Libras första (och länge enda) framträdande i "Lagens Väktare" publicerades på svenska i Gigant nr 2/1976.


Första framträdande: Justice League of America (vol. 1) nr 111 (juni 1974)