Scarecrow (DC)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Marvels superskurk med samma namn eller någon annan Scarecrow.


Omslag från Scarecrow Tales.
© DC Comics.

Scarecrow, alias Jonathan Crane, maskerad superskurk i DC:s serieuniversum, framför allt fiende till Batman (Läderlappen). Även känd som Fågelskrämman på svenska. Han skapades av Bob Kane och Bill Finger och dök först upp i World's Finest Comics nr 3 (hösten 1941).

Scarecrow är en sadistisk professor/psykolog som, likt Batman, använder skräcken som vapen, i form av hallucinogena gaser och manipulativa trick för att utlösa rädsla och fobier. Hans utstyrsel, taniga utseende och hans alias inspirerades av Ichabod Crane från skräckhistorien "The Legend of Sleepy Hollow". Han begår inte brott för pengar, utan för att studera rädsla och dess effekter.

Under 40-talet hade han bara två framträdanden. Under 60-talet återupplivades han och har sedan dess varit en av Batmans främsta fiender.

Fiktiv biografi

Golden Age

Ur World's Finest Comics nr 3, den första tidningen där Fågelskrämman förekom. © DC Comics.

I sitt första framträdande i World's Finest Comics nr 3 introducerades Scarecrow som Jonathan Crane, professor i psykologi som blivit kriminell efter att ha avskedats på grund av att han avfyrat en pistol i ett klassrum inför sina elever för att demonstrera en poäng. Det enda som avslöjas om hans tidigare liv är att han gillade att skrämma fåglar som barn. Utfryst och förnedrad av sina kollegor vänder han sig till brottets bana för att bli del av den sociala eliten, och tar sig aliaset Scarecrow, som med hot och manipulationer får folk dit han vill han vill. Som förklädnad har han en sliten svart hatt, kappa, mask och använder ett thompsongevär.

Hans första brott gäller en affärsman som hette Frank Kendrick som blivit stämd av sin förra partner, Paul Harold. När Harold vägrar samarbeta blir han dödad av Scarecrow, en händelse som blir en mediasensation. Bruce Wayne, som råkar vara en donator och förvaltare till universitetet, undersöker saken som Batman och upptäcker Cranes rubbade uppförande och påtvingade avsked, vilket får honom att misstänka professorn. Senare kontaktar Scarecrow en butiksägare vid namn Dodge med erbjudandet att råna andra butiker för att öka Dodges försäljning. När Batman och Robin får reda på planen och förhör Dodge, försöker Fågelskrämman döda butiksägaren. Han besegras av Batman och Robin och skickas i fängelse.

Två år senare, i Detective Comics nr 73, rymmer han från fängelset och bildar ett gäng av skurkar som agerar som hans livvakter och hejdukar. När han rånar en kinesisk antikaffär blir han stoppad av Batman och Robin och hamnar återigen bakom lås och bom. Den här versionen av Scarecrow påminner om flera av Batmans andra gimmickskurkar, då han baserar sina brott på vaggvisor och ord som rimmar med "hat" (hatt).

Under åren 1943–55 syns inte Scarecrow till, men det avslöjades senare att han hade utvecklat en hallucinogen gas som förstärkte djupa fobier vid inandning. När Batman försökte ingripa blev han påverkad och hallucinerade att alla hans vänner och allierade hade försvunnit (vilket ger en vink om ett allvarligt fall av autofobi - rädslan för att vara ensam). När Batman inte hade någon att vända sig till gick han till en gammal fiende, Selina Kyle, för att få hjälp att stoppa Crane. Hon lyckades stoppa Scarecrow och fick Batman att komma över sina vanföreställningar. (Exakt vad som hände med Crane avslöjas inte eftersom Golden Age-kontinuiteten retroaktivt blev till Earth-2, del av DC:s multiversum.)

Silver Age och Bronze Age

Under 1960-talet blev Scarecrow en av Batmans oftast återkommande motståndare. Under 1970-talet var han medlem i Injustice Gang och en motståndare till Justice League of America. En smula ironiskt var att Scarecrow under den här perioden hade en tam skata, Craw, när den senare Post-Crisis versionen av Scarecrow har fågelfobi.

I en serie under tidigt 1980-tal blir Scarecrow utsatt för sin egen nervgas. Strax därefter, i Detective Comics nr 503 (1981) bedöms han som mentalt störd och skrivs in på Arkham Asylum, kliniken för "kriminellt sjuka", där han än idag befinner sig vid de tillfällen han inte är på rymmen.

Efter Crisis, moderna versionen

Utvecklad bakgrund

Fågelskrämmans moderna utseende i Year One: Batman / Scarecrow nr 2, augusti 2005. Omslag Zach Howard (skiss, tusch) och Thompson Knox (färg). © DC Comics.

En tid efter att Batmans bakgrund omtolkats i "Batman: Year One" påbörjades också en omtolkning av Scarecrow ursprung i Batman/Scarecrow nr 1 (1989). Han blev besatt av skräck och hämnd efter att ha blivit mobbad under sina skolår för sin beniga kroppsbyggnad och bokmalspersonlighet. Han begick sitt första mord när han viftade med en pistol på gymnasieskolans parkering, iklädd i den Scarecrow-kostym som senare skulle bli hans kännetecken. Avsikten var att skrämma mobbaren Bo Griggs och hans flickvän Shelly Squires (som hade nobbat Crane) och resultatet blev en bilolycka som förlamade Griggs och dödade Squires. I det ögonblicket upptäckte Crane att han njöt av att bokstavligen skrämma folk till döds.

Crane studerade till professor i psykologi, med specialisering på området rädsla. Han blev här sparkad efter av att ha skadat en elev av misstag. Crane återvände till universitetet klädd som Scarecrow, utrustad med lie och skräckgas för att utkräva hämnd. Han dödade sina före detta överordnade och slog därmed in på brottets bana på allvar. Han tog jobb på Arkham som psykiater där han fortsatte sina skräckexperiment med patienterna som försökskaniner. Till sist tog han namnet Fågelskrämman, det vanligaste glåpordet som mobbarna kastat efter honom, och använde det som en del i sin revansch. 2005 kom miniserien Year One: Batman/Scarecrow, som utvecklade hans bakgrund vidare. I serien berättades att Crane föddes utanför äktenskapet och han fick därför utstå misshandel och allmän psykisk förnedring från sin religiöst fanatiska gammelmormor. Hans far stack innan Crane föddes och hans mamma visade ingen som helst kärlek till sin son. Efter att ha blivit instängd i ett fallfärdigt kapell av sin gammelmormor utvecklade han ett intresse för rädsla och en förkärlek för kråkor.

I serietidningen Batman Confidental (2007) jobbar Crane fortfarande på Arkham som psykiater där han möter den blivande Jokern, Jack, även om det inte verkat ha någon effekt på deras nuvarande relation. På grund av att Jack inte kan fångas av Batman fick Crane tillstånd att genomföra en storrenovering av Arkham för att kunna studera vidare på mentalt störda personer. Huruvida detta är en del av DC:s nuvarande kontinuitet är dock osäkert eftersom berättelserna i Batman Confidential inte alltid stämmer med tidigare kanon.

Knightfall

I crossovern "Knightfall" var Scarecrow en av galningarna som flydde Arkham. Han ingick strax en allians med Jokern för att terrorisera borgmästaren. Duon kidnappade honom och hann ner i kloakerna innan Batman anlände. Scarecrow försökte förgifta Batman men gasen verkade inte ha någon effekt. Scarecrow kontrade då med att översvämma tunneln de befann sig i. Batman kom undan med borgmästaren, men Jokern och Fågelskrämman flydde. Senare försökte Fågelskrämman förgifta Jokern för att få reda på hans största skräck, men Jokern verkade vara immun mot skräckgasen (kanske på grund av att han är immun mot sina egna produkter) och klådde upp Crane. Scarecrow skickades senare tillbaka till Arkham.

Shadow of the Bat

När Crane rymde igen hade hans psykos förvärrats. Hans ville nu bli Skräckens Gud, och samlade ihop ett gäng pojkar för att terrorisera Gotham medan han njöt av kaoset. Batman fick hjälp av Anarky med att stoppa Scarecrow och rädda pojkarna.

Mistress of Fear

1998 kom en engångspublikation om Fågelskrämman kallad "Mistress of Fear" (ung. Skräckens Härskarinna) där Crane hamnade bakom lås och bom efter att en flicka, Becky Albright, vittnat mot honom i rätten. Trots att han blev retad av Jokern och Riddler funderade Scarecrow på om Becky var hans naturliga nemesis eftersom han inte kunde skrämma henne till att ge upp sitt vittnesmål. Efter att ha rymt från fängelset bestämde han sig för att ta tiden han behövde och sakta men säkert ge henne alla rädslor han kunde komma på bara för att krossa hennes jag och få henne att frukta honom till slut. Scarecrow dök upp på ett tunnelbanetåg som lovat och använde varenda 'Fearomone' han hade på henne. Under den följande veckan besökte Crane utklädd som dörrvakt Becky under hennes återhämtningsperiod på sjukhuset och fick reda på att hon och han var väldigt lika, båda mobbade på grund av deras underliga utseende. Han fick även reda på att hon gjort någonting som han aldrig gjort, nämligen att hålla sina känslor i schack och fortsätta leva vidare normalt. Oroad av detta gjorde Scarecrow ett sista besök hos Becky strax innan hon skulle skrivas ut och erbjöd henne att följa med honom som hans "Skräckens Härskarinna" och samtidigt ge henne möjlighet att hämnas på sina gamla plågoandar, men Becky nekade bestämt vilket fick Crane att nästan döda henne när Batman kom och slog ner honom i berättelsens klimax. Sårad och förvirrad, vrålade Scarecrow att hon lät alla som trakasserat henne hela livet komma undan med det och att hon är allt han själv hatar. Batman svarade att Crane kunde ha dödat henne när han ville och att hon inte var allt han hatade, utan allt han fruktade.

As the Crow Flies/Villains United

Scarecrow genomgick en större förändring 2004 i äventyret "As the Crow Flies". Under sitt samarbete med Pingvinen muterades han till ett monster. Han förvandlades till denna Scarebeast under perioder av stor press eller när han behövde försvara sig mot överväldigande odds.

Under mini-serien Villains United var Scarecrow tillfälligt medlem i Alexander Luthors Society, den moderna versionen av Secret Society of Super-Villains, och tog del av det sista anfallet mot Secret Six. Där fångades han i en explosion orsakad av Parademon, men han syntes till igen i Villains United Special nr 1, levande och i gott skick.

One Year Later

På senaste tiden har han bestämt sig för att sluta använda sina skräckgaser på grund av att andra skurkar brukade säga att han inte är något utan dom. Istället förlitar han sig på sin utbildning som psykolog och driver två intagna på Arkham till självmord med bara hans ord, vilket inger ny respekt och fruktan på dårhuset. Efter att ha manipulerat vakterna till att befria honom startar Scarecrow en seriemordskedja som håller Gotham i terrorns grepp, utan sin traditionella gimmick. Sedan dess har han dock återgått, om möjligen tillfälligt, till att använda sina skräckgaser.

Nyligen[när?] gick han med i Injustice League Unlimited.

Karaktärsinformation

Personlighet och utseende

Jonathan Crane är en normallång, väldigt smal man med glasögon och rött hår (ibland även framställd som svarthårig). Hans ansikte är ofta insjunket och han är blek i hyn. Hans utstyrsel består av medeltida bondkläder, hatt, heltäckande ansiktsmask, stövlar och handskar. Kläderna är ofta slitna och ihoplappade och masken och handskarna hålls fast av rep (ibland även hatten). För att ge mer effekt har han ibland en peruk av halm. Hur masken ser ut varierar väldigt bland tecknarna. På 40-talet var masken helt blank utan några som helst speciella drag. Idag hänger munjacket för det mesta öppet och hålls fast av ett snöre, ögonen (vilka är antingen tomma eller med röd iris) syns ur två utklippta hål. Ibland, en smula orealistiskt, kan masken följa hans mun- och ögonrörelser på ett överdrivet sätt, vilket ger ett intryck av lustig- eller tokighet. Han kan röra sig väldigt vinglande vilket förstärker illusionen att han verkligen är en riktig fågelskrämma.

Jonathan Crane som person är fylld av avsky, hat och illvilja – ett resultat av att aldrig fått känna kärlek. Han har en obehaglig vana att lägga till alla som förorättar honom på en "mobbarlista", på vilken Batman ockuperar förstaplatsen. Andra kända figurer som hamnat där är bland andra Catwoman, Robin och professor Hugo Strange. I berättelser skrivna av Jeph Loeb (t.ex Batman: The Long Halloween och Batman: Hush) har Scarecrow en märklig vana att sjunga (och även tala i form av) vaggvisor. Han är den som ger Thomas Elliot inspiration till att bli Hush. Hans mest utmärkande svaghet är oförmågan att konfronteras med snällhet i någon som helst form, han är så ovan vid det att det känns fel, eller till och med skrämmande för honom. Scarecrows andra stora personliga svaghet är att om ingen är rädd för honom blir han istället skräckslagen själv. Crane har en narcissistisk personlighetstörning av det hypervigilanta slaget med sadistiska drag (fast vissa serier säger att han har en beteendestörning, eller till och med en asocial personlighetsstörning) vilket till viss del förklarar varför han agerar som han gör.

Typiska brott

De flesta brott Scarecrow begår görs antingen med hämnd i syftet, för att skaffa kemikalier eller för att testa sina sjuka teorier i verkligheten. När han testar teorier är han ganska fyndig och kan tänka ut saker som få av Batmans skurkar kan ens kan komma att tänka på (fast det beror nog mer på att deras syften är andra än avsaknad av intelligens). Han använder ofta personer som spelpjäser och väntar på motståndarens drag. Han leker ofta med människors känslor och utnyttjar dem i sina planer helt känslokallt. Det slutar väldigt ofta med att han stoppas i sista sekunden.

När han är ute efter hämnd går han däremot ofta rakt på sak, tar reda på offrets adress och går dit och dödar honom/henne på fläcken. Dock vill han ibland vara lite teatralisk och kan döda offret på speciella sätt, som att korsfästa offret på en åker och sedan lemlästa honom/henne, hänga upp mobbaren upp-och-ner och sedan halshugga offret i en gränd, kidnappning, övertala en person till självmord, eller helt enkelt skrämma offret till döds.

Att stjäla kemikalier är inte ett av Scarecrows vanligaste brott, men ibland arrangerar han fula sätt att få in pengar på. Han kan också manipulera sina gamla mobbare till att stjäla kemikalierna åt honom, ofta genom hot eller utpressning.

Kunskaper

Eftersom han var psykolog besitter Crane ingående kunskaper om människans personlighet, naturliga rädslor och beteende. Han är också välbevandrad inom kemi (eftersom han har forskat fram skräckgaserna). Han påpekar, i serien Terror, att han lärde sig hur hjärnans kemisystem fungerar på högskolan och tog reda på hur rädsla kan induceras på kemisk väg. Han nämner också att han blandade till sin första sats skräckgift och använde det, som examenspresent, till att skrämma sin psykologiprofessor till döds och ta hans jobb.

Skräckgift

Den vanligaste formen av skräckgift i serierna är den gas som ger offret hallucinationer om sin värsta skräck, men det är inte den enda varianten. Vissa gifter får offret att hallucinera okontrollerat, andra triggar eller skapar en fobi. De finns inte heller bara i gasform, utan också i vätskeform som dunstar, och i bland som vattengift. Scarecrow är inte immun mot gasen och har ofta besegrats när han själv blivit påverkad av den. I filmen Batman Begins görs gasen av en särskild blå blomma från Himalaya. Det giftet är endast verksam i gasform. Gasen kan vid större doser orsaka mutageniska effekter, och enligt Signalman i Justice League of America nr 1 (2006) har den blivit en tonårsdrog.

Närstrid

Fågelskrämman har förvandlats till Skräckbesten. Tecknad av Dustin Nguyen och Richard Friend. © DC Comics.

Scarecrows vapenarsenal består utöver skräckgasen främst av en lie, en skära, och en högaffel.

När han tvingas slåss så använder han en kampsportstil han kallar "violent dancing" ("våldsam dans"), vilket är delvis en blandning av "tranans stil" (White Crane) i kung fu och drunken boxing (en form av wushu), idealiskt för hans långa armar och ben. De flesta berättelser säger dock att han inte har någon kunskap om närstrid och att han "bara" är ett intellektuellt hot.

Scarebeast

I äventyret "As the Crow Flies" förvandlar Pingvinen och hans assistent Linda Friitawa Scarecrow till ett monster kallat Scarebeast (ung. Skräckbesten) för att döda Pingvinens olojala kollegor. Den traumatiska förvandlingsprocessen ger Crane övermänsklig styrka och uthållighet, klobestyckade händer och förmågan att släppa lös en ännu starkare hallucinogengas. När Batman injicerar massiva mängder bedövningsmedel i den förvandlas Skräckbesten tillbaka till Crane, som hamnar i ett kritiskt komatillstånd. Han vaknar dock upp senare.

Scarecrow förvandlades också till Skräckbesten under "War Games"-äventyret. Skräckbesten har inte synts till sen dess, och Scarecrows senaste framträdanden i tidningarna Villains United Special och Batman verkar tyda på att Skräckbesten är borta.

Fågelskrämman i andra medier

Scarecrow har gjort flera framträdanden i den Emmy-belönade tv-serien "Batman: The Animated Series" (1990). Hans röst gjordes då av Henry Polic II. Polic ersattes sedan av Jeffrey Combs när showen gjordes om och visades tillsammans med "Superman: The Animated Series". I "Batman Begins" (2005) spelades han av Cillian Murphy.

Tecknade TV-serier

The Batman/Superman Hour

Scarecrows första framträdande utanför serievärlden var 1968 i Filmation-serien "The Batman/Superman Hour" i en episod som hette "The Great Scarecrow Scare". I den här inkarnationen använde han inte skräckbaserade attacker och var endast ute efter att råna en bondmarknad.

Challenge of the Super Friends

1978 kom TV-serien "Challenge of the Super Friends" (en ny version av Super Friends), där Scarecrow var en medlem i Lex Luthors Legion of Doom. Hans röst gjordes av Don Messick. I den här versionen talade Scarecrow i en väsande röst, hade inga anmärkningsvärda förmågor, och användes främst när manuset behövde en korkad skurk.

Cranes identitet och motivation utvecklades så småningom. Scarecrow tog sina skräckgaser i bruk för första gången i en episod av "The Super Powers Team: Galactic Guardians" med titeln "The Fear". "The Fear" var också den första gången då Batmans ursprung återgavs i ett annat media än serierna. Den här gången gjordes Cranes röst av Andre Stojka.

Batman: The Animated Series

Fågelskrämman som han såg ut i större delen av "Batman: The Animated Series". © Warner Bros.

Scarecrow är en av de återkommande skurkarna i "Batman: The Animated Series". Han hade tre stora roller, plus fyra cameos. Hans karaktärdesign varierade rejält under tv-seriens gång.

I hans första framträdande i ""Batman: The Animated Series"; i det tredje avsnittet, "Nothing to Fear" ("Inget att Frukta" i svenska översättningen) avslöjades Cranes ursprung i en flashback.

The New Batman Adventures

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Batman: The Brave and the Bold

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Källor

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 11 november 2007, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:en:Scarecrow (comics).