The Yellow Kid

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Hogan's Alley omdirigerar hit, för tidskriften, se Hogan's Alley (tidskrift)

"The Yellow Kid" amerikansk serie skapad av Richard F. Outcault 1894. Serien har allmänt blivit kallad "världens första tecknade serie", trots att den varken var först eller att den vid de allra flesta publiceringstillfällena per definition inte kan betraktas som en serie, eftersom den oftast bestod av en enda stor skämtteckning. "The Yellow Kid" är en liten irländsk pojke som egentligen heter Mickey Dugan och som lever i kvarteren kring Hogan's Alley, vilket också var den vanligaste titeln som användes vid publiceringarna.

Outcault publicerade först sina teckningar i söndagsbilagorna till den av Joseph Pulitzer ägda Truth, men blev känd först efter flytten till New York World.

Den första gången Outcault använde sig av en berättelse i flera bilder med figuren var 25 oktober 1896. Då hade Outcault blivit lockad över till konkurrenten New York Journal, vilken ägdes av William Randolph Hearst. Vid detta enda tillfälle pratade också "Yellow Kid" med hjälp av en pratbubbla, annars talade han bara på bruten engelska via texten på sin nattskjorta som han alltid bar. Totalt använde sig Outcault av serieformen vid sjutton olika tillfällen. Sista gången som figuren förekom som egen huvudperson var den 1 maj 1898.

Efter Outcaults flytt så togs Hogan's Alley i New York World över av George Luks.