Mindgrabber Kid

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

The Mindgrabber Kid alias Lucian Crawley är en superhjälte (och ibland superskurk) i DC:s universum. Figuren skapades av Dennis O'Neil och Dick Dillin och dök först upp i tidningen Justice League of America (vol. 1) nr 70 (mars 1969), utgiven av DC Comics.


Historik

Mindgrabber Kid är en kraftfull mutant med telepatiska krafter. När han först dyker upp i JLA är han en ung kille i färgglad (och något nördig) trikådräkt som använder sina formidabla krafter för att bekämpa brott. Men då han ständigt finner sin hjältekarriär överskuggad av de mer välkända hjältarna i Justice League of America (Lagens Väktare) blir han avundsjuk och bestämmer sig för att misskreditera dem. Genom att skicka iväg sina tankekrafter ut i rymden etablerar han kontakt med en grupp utomjordiska rymdfarare och övertygar dessa om att Justice League är en grupp supertyranner som håller hela planeten Jorden som slavar. De godhjärtade utomjordingarna sätter genast kurs mot Jorden för att rädda dess befolkning från "super-diktatur". Mindgrabber Kid fortsätter att manipulera utomjordingarna och hjältarna att kämpa mot varandra, och involverar även den halvgalna superhjälten Creeper i striden. Till slut glider situationen Mindgrabber Kid ur händerna och en av utomjordingarna dödas i en olyckshändelse. Då Justice League har vunnit striden, ber han om ursäkt för sitt skamliga beteende. Ursäkten accepteras av alla parter, men Mindgrabber Kids hjältegloria har halkat ner.

Mindgrabber Kid skapades uppenbarligen som en engångsfigur, och sågs inte igen förrän mer än 20 år senare. I Justice League Quarterly nr 8 (1992) ansöker han om medlemskap i hjältegruppen Conglomerate, men avvisas eftersom han har gått upp en del i vikt och fortfarande kallar sig "Kid" i vuxen ålder, vilket inte inger förtroende hos gruppens ledare Claire Montgomery.

I tidningen Primal Force nr 10-12 (1995) kidnappas Lucian Crawley från ett mentalsjukhus av medlemmar i den onda organisationen The August. Dessa hjärntvättar honom och förstärker hans krafter i syfte att använda honom i sin plan för att omskapa världen i sin egen avbild. Under det nya namnet Mind-Eater besegrar han hjältegruppen Leymen (eller Primal Force). När dessa rymmer med hjälp av Nightmaster, lyckas de dock återställa världen som den var, och krossa August-organisationen. När dammet på slagfältet lagt sig saknas Lucian Crawley och förmodas vara död.

Författaren Grant Morrison lät Mindgrabber Kid återvända i sin "Seven Soldiers"-serie från 2005. I miniserierna om Zatanna och Bulleteer dyker figuren återigen upp som en hjälte-wannabee. Denna gång används han mer seriöst och är en något mer tragisk figur än tidigare, då han insett att han nått och passerat toppen på sin karriär och aldrig kommer att bli en av de stora hjältarna. I serien "52" är han en av kistbärarna på Booster Golds (fejkade) begravning. Här flirtar han lite lönlöst med B-hjältinnan Yellow Peri.

Framträdanden

Externa länkar