Bulleteer

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Bulleteer alias Alix Harrower är en superhjältinna i DC:s universum. Hon skapades av Grant Morrison och Yanick Paquette och debuterade i miniserien Seven Soldiers: The Bulleteer (2005–2006). Hon är delvis baserad på superhjältarna Bulletman och Bulletgirl, som också ägs av DC Comics men ursprungligen publicerades av Fawcett på 1940-talet.


Bakgrund

2005–2006 lanserade serieförfattaren Grant Morrison sitt projekt "Seven Soldiers" på DC Comics. "Seven Soldiers" bestod av sju olika miniserier med olika hjältar i huvudrollerna, som tillsammans bildade en helhet. Som huvudkaraktärer i serierna valde Morrison att inte använda de mer etablerade hjältarna som Superman och Batman, utan att istället uppdatera ett antal av de mindre kända figurerna i förlagets ägo. Huvudfiguren i Seven Soldiers: The Bulleteer är i mångt och mycket en sådan "uppdatering" av Fawcetts och DC:s gamla fyrtiotalshjältar Bulletman och Bulletgirl, men har inte någon koppling till dessa hjältar förutom likheten i utseende och namn. (Då Bulleteer introducerades existerade redan en sällan använd figur kallad Windshear, dotter till de ursprungliga Bulletman och Bulletgirl, men Morrison valde av okänd anledning att skapa en helt ny figur istället.)

Seven Soldiers: The Bulleteer gavs ut i fyra nummer av DC Comics under januari–maj 2006. Författare var Grant Morrison, tecknare Yanick Paquette och tuschare Michael Bair (nr 1) samt Serge LaPointe (nr 3–4). Berättelsen hängde samman med Seven Soldiers nr 0–1, samt miniserierna Seven Soldiers: Frankenstein, Seven Soldiers: Guardian, Seven Soldiers: Klarion the Witch Boy, Seven Soldiers: Mr. Miracle, Seven Soldiers: Shining Knight och Seven Soldiers: Zatanna.

Handling

Seven Soldiers: The Bulleteer

27-åriga Alix Harrower har ingen önskan att leva något annat än ett "normalt" liv, men hennes make Lance är en framstående vetenskapsman som mest av allt önskar sig ett liv som superhjälte. Lance har utvecklat en konstgjord "metallhud" som ger bäraren superkrafter, men drabbas av kvävningsdöden när han testar den på sig själv. "Metallskinnet" fastnar av en olycka även på Alix. Hon undgår dock att kvävas eftersom medicinsk behandling kan ges via det bara skinnet under hennes vigselring.

Alix ser nu ut som en metallkvinna och är tvungen att sluta sitt jobb som lärare åt autistiska barn. Efter en kortvarig depression hamnar hon av slumpen i en situation där hon räddar ett antal människor ur en tågolycka. Efter detta accepterar hon rollen som superhjälte och börjar kalla sig för Bulleteer, det namn som hennes make Lance planerat att använda.

Under sina äventyr träffar Bulleteer bland andra den ursprungliga Bullet Girl och västernhjältern Vigilante alias Greg Saunders. Hon kämpar också mot superskurken/porrstjärnan Super Sally Sonic, som visar sig ha haft en otrohetsaffär online med hennes make Lance.

Bulleteer var tänkt att bli medlem av Greg Saunders' nya Seven Soldiers of Victory, men hon får kalla fötter och dyker inte upp på gruppens första möte, vilket gör att hon undgår den massaker som drabbar de andra medlemmarna. Ovetande spelar hon dock en viktig roll i den löst sammanhållna gruppen Seven Soldiers och deras kamp mot hoten Nebula Man och Sheeda. Det avslöjas senare att Bulleteer har en förutbestämd roll då hon är det legendariska "The Spear that Was Never Thrown" (= spjutet som aldrig kastades), det enda som kan besegra de onda Sheeda. Spjutet kastades av Aurakles, Alix förfader och den första superhjälten för 42,000 år sedan.

Senare framträdanden

Bulleteer deltar i kampen mot skurkorganisationen The Society i Infinite Crisis nr 7. Hon är senare medlem av en kortlivad inkarnation av Justice League of America i 52 nr 24. I 52 nr 50 deltar hon i en stor aktion där hundratals superhjältar kämpar mot Black Adam. I Final Crisis nr 5 är hon medlem i motståndsrörelsen mot Darkseids styrkor.


Första framträdande: Seven Soldiers: The Bulleteer nr 1 (januari 2006)