Booster Gold

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Booster Gold (Guldkalven) poserande på omslaget till sista numret av sin egen tidning (nr 25, 1988), tecknat av Dan Jurgens.
© DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
Guldkalven, Blå Skalbaggen och Svarta Fågeln tecknade av Kevin Maguire ur DC-serier nr 2/1988 © DC Comics/Satellitförlaget.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Superhjälte skapad av Dan Jurgens. Före detta medlem av Justice League International (Lagens Väktare). Även känd under namnet Guldkalven i Sverige. Figuren hade en egen serietidning i USA med 25 utkomna nummer.

Handling

Booster Gold kommer från framtiden (25:e århundradet) och hette egentligen Michael Jon Carter. Han var en kvartsback i amerikansk fotboll, men åkte fast för att ha satsat pengar på matcher han själv deltog i (detta för att kunna betala en operation som hans sjuka mor behövde). Efter att ha fått ge upp sportkarriären får han till slut jobb som vaktmästare på ett museum, där han med hjälp av säkerhetsroboten Skeets stjäl en flygring från Legion of Super-Heroes och en stridsdräkt som kan avfyra energistrålar och ett bälte som kan alstra elektriska fält. Med hjälp av en tidsmaskin reser han till det 20:e århundradet och sätter stopp för ett mordförsök på USA:s president. Booster Gold stannar i vår tid och startar ett eget företag där han skamlöst tjänar pengar på sina tjänster som superhjälte.

Som medlem i Justice League träffade han på sin bäste vän, den numera avlidne Blue Beetle, och de båda var länge ett komiskt radarpar som tillsammans försökte sig på misslyckade affärsprojekt som t.ex. semesteranläggningen Club JLI.

Booster Gold har en robotföljeslagare vid namn Skeets, vars kretsar användes av Batman för att bygga spionsatelliten Brother Eye, men som återuppbyggdes efter en resa in i framtiden.

I den årslånga serien "52" från 2006 tar sig Boosters egoism och girighet enorma proportioner, och han blir utskämd då det visar sig att han har fejkat strider med superskurkar för att framstå bättre i pressen. Han får upprättelse då han räddar staden Metropolis från en exploderande u-båt, men tycks därefter brännas till döds av dess läckande radioaktivitet. Det visar sig emellertid senare att både Boosters inkompetens och hans "död" var iscensatta av honom själv och Rip Hunter för att de skulle kunna bekämpa superskurken Mister Mind i det fördolda. Rip och Booster räddar universum i slutet av serien, och bevittnar födelsen av ett nytt "multiversum".

Första framträdande: Booster Gold vol. 1 nr 1 (februari 1986)

Utgivning

Booster Gold debuterade i tidningen Booster Gold nr 1 (februari 1986). Tidningen gavs ut i två år innan den lades ned med nummer 25 (februari 1988).

Därefter medverkade Booster regelbundet i tidningar som Justice League America och Extreme Justice. Mot slutet av 1990-talet förlorade figuren sin fasta plats i DC:s tidningar och fick nöja sig med enstaka korta gästspel här och var, t.ex. i tidningar som Superman, Chase och JLA. I de senaste årens crossovers från DC, såsom "Identity Crisis", "OMAC", "Infinite Crisis" och "52", hamnade figuren åter i rampljuset.

2007 startades en ny Booster Gold-tidning, skriven av Geoff Johns och tecknad av Boosters skapare Dan Jurgens. Serien kretsar kring tidsresor och parallella världar.

Externa länkar