Charles M. Schulz

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Charles M. Schultz)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med serieskaparen Carl E. Schultze.

SERIESKAPARE
Charles M. Schulz
Charles Monroe Schulz
Charles M. Schulz, självporträtt
© Charles M. Schulz.
Född:∗ 1922-11-26
Födelseplats:Minneapolis, Minnesota, USA
Död:† 2000-02-12 (77 år)
Död, ort:Santa Rosa, Kalifornien, USA
Fullständigt namn:Charles Monroe Schulz
Pseudonym(er):Sparky (smeknamn, inte använt som pseudonym eller signatur)

Land:USA USA
Språk:Engelska (USA) Engelska (USA)

Serier i urval
"Snobben"
Webblänkar
[http://www.flyingace.net/]
Charles M. Schulzs namnteckning

Charles Monroe "Sparky" Schulz (1922–2000), amerikansk serieskapare och upphovsman till "Snobben".

Biografi

Charles M. Schulz föddes i Minneapolis den 26 november 1922 och fick smeknamnet Sparky redan när han var två dagar gammal, efter Barney Googles häst Spark Plug i serien "Tjalle Tvärvigg".[1]

Schulz föräldrar var Carl F. Schulz, som hade invandrat till USA från Tyskland och jobbade som frisör, och hans hustru Dena, som kom från en norsk familj och var hemmafru. Familjen bosatte sig i St. Paul och det var alltså där som Schulz växte upp.

På söndagarna brukade Schulz alltid läsa serierna i dagstidningen tillsammans med sin far. Han fascinerades av serier som "Skippy", "Musse Pigg" och "Karl-Alfred" och hyste redan då en dröm om att själv bli tecknare. Den första teckningen som publicerades av hans hand föreställde familjens hund Spike, och den publicerades 1937 i Ripley's Believe It or Not!, som hade spridning över hela USA! När han gick på high school tog han en korrespondenskurs i serieteckning.

Schulz mor gick bort i cancer 1943 och samma år kallades han in i det militära och tjänstgjorde under resten av andra världskriget (fram till 1945). Det var två händelser som påverkade honom mycket. De militära erfarenheterna skulle han återkomma till i sin serie "Snobben" senare. "Snobben" var en barnvänlig serie, men den tog också upp allvarliga ämnen ibland och även om de krigsäventyr som Snobben upplevde i sin fantasi inte visade krigets verkliga fasansfullhet så förhärligade de heller aldrig kampen på slagfältet.

Efter kriget flyttade Schulz in hos sin far och hade för avsikt att förverkliga sin dröm att bli serietecknare. Han blev lärare hos Art Instruction, som han hade gått korrespondenskurs för tidigare, och han sålde då och då skämtteckningar till The Saturday Evening Post.

Den direkta föregångaren till "Snobben", "Li’l Folks", publicerades i den lokala dagstidningen St. Paul Pioneer Press i tre år. Det var när han utvecklade denna och fick den såld till ett syndikat som kunde distribuera den i hela landet, som den fick namnet "Peanuts". Den 2 oktober 1950 publicerades "Peanuts" för första gången, då i sju olika dagstidningar. Hunden Snoopy, som på svenska har fått namnet Snobben och även har givit hela serien dess svenska namn, var inte en lika framträdande figur i serien då som han blev senare.

"Snobben" kom att utvecklas med tiden på ett sätt som många andra humorserier inte har lyckats göra. Samtidigt som Schulz lockade till sig ständigt nya läsare, lyckades han också behålla sina gamla. Mycket av serien återspeglade hans egna tankar och hans minnen från barndomen. Barndomshunden Spike kom att inspirera till figuren Snobben, och en av Snobbens bröder har också fått namnet Spike.

Schulz flyttade så småningom till Santa Rosa i Kalifornien, där man också tog till sig honom som en av sina främsta invånare.

Under åren med "Snobben" tecknade Schulz 15 391 dagsstrippar och 2 506 södagssidor, totalt alltså 17 897 avsnitt av serien.[2] Därutöver skapade han också bilderböcker och skrev manus till tecknade filmer om figurerna från sin serie.

I slutet av 1950-talet tecknade Schulz också dagspresserien "It's Only a Game", som skämtade om människors fritidsintressen, mest olika sporter och spel. Mindre välkänt är kanske, att han också gjorde skämtteckningar om tonåringar, som ofta publicerades i tidningar för unga kristna; en del av dessa har samlats i albumet "Schulz's Youth" med förord av Jerry Scott.[3]

Schulz fick sluta med sin skapelse "Snobben" år 2000 eftersom han fysiskt fick svårt att sköta arbetet. Det bestämdes att serien inte skulle fortsättas av andra serieskapare så Schulz gjorde en slutsöndagssida för serien. Charles M. Schulz dog av en hjärtattack på kvällen den 12 februari bara några timmar innan sista söndagssidan gick till trycket och den kunde läsas i morgontidningarna söndagen den 13 februari 2000. "Snobben" publicerades vid den tiden i över 2 600 dagstidningar över hela världen.

Hyllningar

  • I Santa Rosa, Kalifornien ligger Charles M. Schulz Sonoma County Airport, som är uppkallad efter Schulz. Flygplatsens logo avbildar Snobben som flygarässet från första världskriget flygande i sin Sopwith Camel (sin hundkoja).[4]
  • The Charles M. Schulz Museum and Research Center[5] ligger också i Santa Rosa, liksom ishallen Snoopy's Home Ice[6]

Mer om Charles M. Schulz

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter