Remake

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Första mötet mellan Kalle Anka och Knattarna i Knattarnas debut på söndagssidan av "Kalle Anka" den 17 oktober 1937 av Al Taliaferro (bild) och Ted Osborne (manus). © Disney
Marco Rota gjorde en remake av Kalle Ankas och Knattarnas första möte, som har publicerats i "Kalle Anka – mitt liv i ett äggskal". © Disney

Remake (engelska för "omgörelse" eller "återskapelse") kallas det, när en berättelse görs om i samma medium som där den tidigare har gjorts (till skillnad från en transmediering eller adaption, som betyder att samma berättelse görs på nytt i ett annat medium).

En remake är inte detsamma som en uppföljare (det vill säga en berättelse som tar vid och fortsätter där en tidigare berättelse slutade), men kan ibland fylla en liknande funktion. Ibland görs en resumé, som kan ses som en förkortad remake, av en äldre historia som inledning till en uppföljare.

Ett liknande koncept är reboot, då en berättelse startas om på nytt, och händelser i den äldre varianten av historien kan förklaras på ett nytt sätt.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!