Seriewikin:Uppdateringar och teknik

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

För tidigare diskussioner, se: Seriewikin:Uppdateringar och teknik: Arkiv

Uppdatering i mars 2015

Jag vidarebefordrar detta från Joel:
Har uppgraderat seriewikin och alla dess plugins till senaste version vilket löste problemet med att vissa användare var blockerade från att registrera (inklusive mig själv) då de felaktigt bedömdes komma via en öppen proxy. Däremot fungerar inte forumprogramvaran AWC med mediawiki och den har slutat utvecklas. Senaste versionen är 4 år gammal :-/ Frågan är då:

  1. Är det någon idé att ha ett forum på seriewikin? Det finns ju redan talk/diskussions-sidor och ett annat forum under SEFs regi.
  2. Om ja, ska jag försöka patcha AWC så att det funkar med senaste mediawiki vetandes att det inte kommer ske någon utveckling med pluginen och sannolikt kommer krascha igen vid nästa uppdatering?
  3. Om nej, vad säger ni om http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:WikiForum (den finns i svensk översättning också som tydligen var viktigt för ett tag sen).

Jag tycker att vi kan följa Joels rekommendation. Det finns inte särskilt mycket diskussioner som går förlorade vid ett byte, och översättningen verkar ju aldrig bli klar ändå. --David Haglund (diskussion) 11 mars 2015 kl. 09.06 (CEST)

Håller med David. Gå på Joels rekomendation// Sir-L (diskussion) 11 mars 2015 kl. 09.52 (CET)
Jaha, den här diskussionssidan går nedifrån och upp. Litet förvirrande att inte ha en enhetlig standard... 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 11 mars 2015 kl. 12.29 (CET)
Jag skickade in någon översättning någonstans, förresten, men det blev väl inget av med det. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 11 mars 2015 kl. 12.31 (CET)
Wakuran, det gjorde jag med. Men personen som åtog sig att samordna det hela verkar ju ha gått upp i rök. Nu fungerar den ju hur som helst inte ändå. Är konsensus att vi byter då? Om jag inte hör något annat senast fredag 20 mars meddelar jag Joel att vi byter. --David Haglund (diskussion) 16 mars 2015 kl. 19.29 (CET)
Nu finns det installerat på Special:WikiForum. --Joel (diskussion) 22 mars 2015 kl. 16.44 (CET)

Spamskydd från 1 juli 2013

Från och med 1 juli har spamskyddet utökats för att komma till rätta med spambotar som skriver nonsens på sidorna. För att få redigera sidorna måste man bekräfta/aktivera sitt användarkonto med giltig e-postadress (gäller även befintliga användare). Fler svarta listor har kopplats på. Recaptcha har bytts ut mot svenska seriefrågor man aktivt ska svara på (ungefär som på forumet). Vår teknikansvarige hålelr tummarna för att detta ska funka. Rapportera gärna om det uppstår problem här eller på Facebook-gruppen. --David Haglund (diskussion) 1 juli 2013 kl. 09.40 (CEST)

Uppgraderingar av wikikod under maj månad 2013

Tänkte fästa några rader om vad som gjort här under maj månad så att det är dokumenterat. De flesta förändringarna har varit av akut art, så rapportera gärna buggar nedan och/eller på Facebookgruppen. Det har varit problem för nya användare att registrera sig. Detta har berott på att Joel bytte spamskydd för ett tag sedan, men utvecklingen av spamskyddet har avstannat och det blev efter att tag inkompatibelt med Mediawiki-koden. Vi har nu bytt tillbaka till spamskyddet med captcha, och registreringen ska nu funka. Dock kan det hända att vi får en del spam igen. I samband med detta uppdaterades även Mediawiki-koden, och vi kör nu version 1.20.5. Där blev det problem igen eftersom wikikoden nytt namn på temp-mappen som används för att temporärt skapa miniatyrbilder. Detta fick till följd att det under några dagar var problem med bildvisningen. Mappnamnet har nu ändrats manuellt, och det ska nu flyta på igen. --David Haglund (diskussion) 20 maj 2013 kl. 09.43 (CEST)

Det är flera misstänkta nya användare som registrerat sig. Går det att kontrollera att de är legitima på något sätt? 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 20 maj 2013 kl. 11.27 (CEST)
Joel meddelade igår kväll att han har aktiverat/uppdaterat mer spamskydd, så får vi se om det hjälper. Meddela gärna hur det funkar eller om det omöjliggör nyregistrering.--David Haglund (diskussion) 12 juni 2013 kl. 09.15 (CEST)
Idag har det fortfarande skapats en mängd spamkonton, så det är tyvärr uppenbart att det inte hjälper. Kan man på något sätt undersöka om det är några IP-nummer som ligger bakom och spärra dem? Vad gör de på Wikipedia åt dessa problem? Wikipedia slipper ju sådana här spamkonton, så där måste man ha funnit någon lösning.
Vidare har möjligheten att se bilder med diakritiska tecken och skiljetecken i filnamnet återigen försvunnit. Skall vi behöva byta namn på en massa bilder? E.G. den 12 juni 2013 kl. 19.42 (CEST)
Det är inte så att Wikipedia har en större taskforce som jobbar med sånt, då? 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 12 juni 2013 kl. 23.13 (CEST)
Jag vet inte, men jag har intrycket av att Wikipedia aldrig över huvud taget får in den här typen av uppenbara botspamkonton som vi ser här på Seriewikin. Det borde finnas en teknisk lösning som stoppar sådana utan att hindra riktiga människor från att skaffa konto på wikin. E.G. den 12 juni 2013 kl. 23.43 (CEST)
En del av det som används här är väl det som beskrivs på http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:ConfirmEdit? En större taskforce borde väl kanske annars ha erfarenheter att dela med sig av? På Seriewikin är det ju f.ö. ganska få administratörer. E.G. den 13 juni 2013 kl. 00.11 (CEST)
Här finns också intressant information: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Spam#External_link_spamming_with_bots. Kan vi koppla Metawikis svarta lista till Seriewikin? E.G. den 13 juni 2013 kl. 01.32 (CEST)
IP-numren spärras när en admin spärrar användaren. Så just den användaren återkommer inte. Tack för tipset om svarta listan, jag tar det till teknikern. Vad gäller bilderna så ska jag ta upp det också. Men som regel bör man nog undvika åäö i filnamn om man kan. --David Haglund (diskussion) 13 juni 2013 kl. 14.29 (CEST)
Visst kan man försöka tänka på att undvika åäö framöver, men vi har redan mängder med bilder där det finns sådana tecken i filnamnen. Bra också att man försöker hitta en lösning på alla spambotar, det vore inte en dag för tidigt när man väl kan få bukt med dem. Ta gärna bort discussion threading vid nästa tekniska uppdatering också - en majoritet av användarna är emot att det används (se diskussionssidan). E.G. den 23 juni 2013 kl. 17.32 (CEST)
Vi använder tydligen redan Wikipedias svarta lista, och fler därtill, men några av dem har kopplats bort just för att det spärrar legitima användare. Skulle en captcha-lösning vara acceptabel så länge? Förslaget som dykt upp har varit en captcha med seriefrågor som på forumet. Det föreslår Joel just nu. --David Haglund (diskussion) 24 juni 2013 kl. 13.08 (CEST)
Eh, captcha finns väl redan? Det drabbas man ju själv av varje gång man skall lägga upp en extern länk. Det skall självklart finnas captcha för den som vill regga ett nytt användarkonto! E.G. den 24 juni 2013 kl. 19.32 (CEST)
Är det inte bättre att slå på Wikipedias svarta lista och be användare som då eventuellt stoppas att höra av sig istället - det borde vara otroligt mycket mindre jobb än att hela tiden radera användarkonton? --MikkeX (diskussion) 25 juni 2013 kl. 01.16 (CEST)
Wikipedias svarta lista ÄR påslagen. Det fanns ännu fler svarta listor påslagna tidigare, men några av dem plockades bort just för att folk hörde av sig och klagade på att det inte gick att regga sig. Det är recaptcha för att regga sig redan nu, men det är verkligen inte idiotsäkert. Därför har det varit på tal att man får skriva svaret på seriefrågor för redigeringar, men jag är orolig för att tröskeln blir för hög för ströanvändare. Men jag kanske har fel i det? Det kanske är bättre att försöka med det så länge? --David Haglund (diskussion) 25 juni 2013 kl. 12.07 (CEST)
Något funkar ju inte, eftersom robot-användare kommer igenom. Är ni verkligen säkra på att svarta listan är på? Som det är just nu är det ju nästan läge att stänga möjligheten överhuvudtaget att kunna registrera sig.... --MikkeX (diskussion) 25 juni 2013 kl. 20.44 (CEST)
Serietriviacaptcha borde ju inte vara så svårt att fixa, tycker man. Man får bara tänka på att vara tydlig med formuleringarna. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 2 juli 2013 kl. 20.28 (CEST)
Wakuran, det är fixat. Fyll gärna på med synpunkter under rubriken högst upp på sidan om sådana finnes. --David Haglund (diskussion) 3 juli 2013 kl. 13.09 (CEST)
Vad är fixat? Captcha? Förstår inte hur man ser det, isåfall. Hur hittar man det? hakan.storsaeter snabela gmail.com om det inte bör diskuteras här. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 3 juli 2013 kl. 16.43 (CEST)
Se mer info under rubriken ovan. Det är meningen att det ska vara seriefrågor för att få göra vissa operationer eller regga sig. Men det ser aldrig vi som har adminrättigheter, så det vore bra att få bekräftat av de med vanlig behörighet hur det funkar. Störtfloden av spam verkar ha slutat iaf. --David Haglund (diskussion) 3 juli 2013 kl. 17.30 (CEST)

Uppdatering av wikikod 2012-10-08

Nu har Seriewikins mjukvara/wikikod uppdaterats till version 1.19.2. Ni får gärna hjälpa till att kontrollera att allt funkar som det ska. Eventuella buggar kan listas nedan i avvaktan på åtgärdande. OlaHe (diskussion) 9 oktober 2012 kl. 07.49 (CEST)

Omedelbar allmänning

Mediawiki har en funktion som kallas omedelbar allmänning. Om man slår på den funktionen kan alla bilder från Wikimedia Commons användas direkt på Seriewikin utan att först behöva laddas upp här. Är den funktionen något som folk här vill ha? Wikimedia Commons tillåter inga bilder som inte ligger under en fri licens, men har många fina foton på till exempel olika serieskapare, som skulle kunna vara användbara här. Även vissa bilder på byggnader, t.ex. Egmonts huvudkontor i Köpenhamn, skulle kunna vara intressanta. Att ladda upp bilderna här, kopiera/länka till historik och ange licensuppgifter tar tid, medan funktionen omedelbar allmänning gör att man slipper detta steg (allt dyker upp automatiskt från Wikimedia). Bilder som används på Seriewikin med hänvisning till exempelvis citaträtt måste förstås fortfarande ligga kvar här. Även andra bilder kan ligga kvar på Seriewikin om man så önskar. Wikimedia har instruktioner för hur man slår på funktionen som man kan följa om den skulle vara något som Seriewikin vill ha. --Stefan 4 november 2011 kl. 01.50 (CET)

Låter intressant, men frågan är om vi har så stor användning för den med tanke på att de flesta av våra bilder inte är helt fria. Vad tycker ni andra? OlaHe 28 november 2011 kl. 13.24 (CET) REVIDERING: Okej, har satt mig in det lite mer nu. Vi skulle förstås ha användning av den funktionen även om vi inte har rätt att lägga över merparten av våra bilder där. Tycker det låter bra, men måste sätta mig in i förfarandet mer innan jag vet vad jag tycker. N0WIS, Steamboat... ni brukar vara insatta i de här frågorna. Vad säger ni? OlaHe 28 november 2011 kl. 14.06 (CET)
Om någon fixar att slå på funktionen vore det utmärkt, tycker jag. --N0WIS 28 november 2011 kl. 13.52 (CET)
Njae, jo.. men vi får lite mer kontroll om den funktionen inte är påslagen. Vi har ju som sagt hårdare regler på SerieWikin än på Wikimdia Commons... Å andra sidan ligger bilderna på Wikimedia Commons, och då är det frågan om vi behöver bry oss om reglerna på SerieWikin... Vi återlänkar ju bara och "hostar" inte. Helst skall bilder man laddar upp här inte hamna på Commons, dock. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 28 november 2011 kl. 14.38 (CET)
Angående sista meningen: Menar du att att fria bilder som laddas upp här på Seriewikin helst inte ska hamna på Commons? Vad skulle problemet vara i sådant fall? --N0WIS 28 november 2011 kl. 17.29 (CET)
Drygt 99% av alla bilder som laddas upp på Seriewikin är inte fria.--= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 29 november 2011 kl. 00.35 (CET)
Denna funktion gör inte att något per automatik hamnar på Wikimedias Allmänning. Bilder som finns lokalt på Seriewikin fortsätter att finnas lokalt på Seriewikin. Om någon vill att en bild från Seriewikin ska hamna på Allmänningen måste denne själv ladda upp bilden där (och om den inte är tillåten där lär Wikimedia snabbt ta bort den). Fördelen som jag ser det är att man med denna funktion kan länka direkt till bilder som redan finns på Allmänningen utan att behöva kopiera bilderna till Seriewikin. Om vissa bilder på Allmänningen inte gillas av Seriewikin kan man väl helt enkelt undvika att använda dem i några artiklar? --Stefan 7 december 2011 kl. 14.22 (CET)
Det vore utmärkt. Det dubbelarbete som oftast avkrävts för denna typ av bilder är knappast önskvärt som jag ser det: [1], [2], [3]. --N0WIS 7 december 2011 kl. 15.23 (CET)
Någon som ser några konkreta nackdelar som man vill anföra? Annars kan vi väl rösta om detta? OlaHe 8 december 2011 kl. 08.24 (CET)
Det vore utmärkt att kunna använda Wikimedias bilder på Seriewikin. Det är också bra att bildbytesmöjligheten inte också går åt andra hållet, eftersom Seriewikin som sagt har många bilder som är upphovsrättsligt skyddade och i några fall även explicit har tillåtits för publicering endast just på Seriewikin. E.G. den 9 oktober 2012 kl. 10.15 (CEST)
Wikimedia Commons har t.ex. bra porträttbilder av flera serieskapare. Om ingen har något emot detta, kan det väl införas helt enkelt? Eller är det någon som opponerar sig? E.G. den 10 oktober 2012 kl. 23.25 (CEST)
Tänk bara på att seriewikin har hårdare regler än Wikimedia. Om ett porträttfoto är fritt på Wikimedia så måste vi ändå ha porträttpersonens explicita tillstånd. Väl? //[bnw] (diskussion) 26 juni 2013 kl. 11.35 (CEST)
Om ett porträttfoto är utlagt enligt GNU eller annan motsvarande halvfri licens på Wikimedia, så måste man förutsätta att den som lade ut bilden där redan gjorde det med den avporträtterades tillstånd, för det finns ingen licens eller upphovsrättsregel som kan göra att man slipper ta reda på ett sådant tillstånd. Vi kan ha alla Wikimediabilder på Seriewikin, men Wikipedia kan inte ha alla Seriewikibilder hos sig. (Om det skulle visa sig att behövligt tillstånd inte finns, så tas bilden bort från Wikimedia och med omedelbar allmänning slipper vi den omedelbart även här på Seriewikin. Har vi inte omedelbar allmänning och motsvarande sak uppdagas, så kommer den felaktiga bilden rättsstridigt att ligga kvar på Seriewikin så länge ingen explicit uppmärksammar det, eftersom vi i så fall har gjort som vi gör nu, nämligen att någon av oss har sparat en bild från Wikimedia till sin egen dator och sedan laddat upp den här.) E.G. den 29 juni 2013 kl. 12.41 (CEST)
Nej, det kan man inte förutsätta... Speciellt om fotot laddats upp från andra länder där inte PUL finns... och även om porträttfotot ligger ute på Wikimedia så krävs explicit tillstånd för att publcera det på Seriewikin. En bild på någon som laddats ner från Wikimedia och sedan laddats upp här utan tillstånd av modellen så bryter den i vilket fall som helst mot Seriewikins regler och skall inte laddas upp här alls! Alltså är inte problemet att en bild kan dras bort från wikimedia. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- (diskussion) 29 juni 2013 kl. 21.22 (CEST)
Det är klart, det kan ju finnas folk som laddar upp bilder på Wikimedia utan att följa Wikimedias regler. Det borde jag väl ha tänkt på. Hm, jag har nog laddat upp en del porträttbilder här och förutsatt att tillstånd för deras publicering har funnits, eftersom licens har angivits på Wikimedia och de tycks ha varit uppladdade från andra EU-länder (som ju alla har lagstiftning motsvarande PUL). Dags att radera dem, kan tänkas... :-( E.G. den 30 juni 2013 kl. 01.04 (CEST)
Vad gäller exempelvis bilder på Moebius så gäller PUL endast levande personer, och då kan vi på Seriewikin inte ha strängare regler än så, enligt min mening. Så oavsett om Wikipedia-bilden på Moebius är uppladdad till Commons enligt regelverket eller inte en gång i tiden, så är det numera inte något som Moebius kan invända mot. Så tolkar jag det i alla fall. --David Haglund (diskussion) 1 juli 2013 kl. 10.43 (CEST)
Nej, det är så klart bara levande serieskapare som måste ge sitt tillstånd. Döda serieskapare på commons med en vettig licens får vi använda. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- (diskussion) 2 juli 2013 kl. 05.00 (CEST)

Inloggningsproblem

Det verkar som det fortfarande är inloggningsproblem. [4] 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 14 juli 2013 kl. 17.36 (CEST)

På vilket sett då? Har inte haft nbågra som helst problem sedan uppdateringen. MikkeX (diskussion) 14 juli 2013 kl. 23.23 (CEST)
Länk till diskussion på SeF:s forum i första inlägget. Kanske är något problem med IP:n. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 15 juli 2013 kl. 00.17 (CEST)
Användaren verkar använda en proxy för att dölja sin identitet, då går det inte. Det är samam sätt som spambotar döljer sina identiteter. Så antagligen får användaren skippa att använda en proxy när den skapar ett konto, eller så får den låta bli att göra det... MikkeX (diskussion) 15 juli 2013 kl. 09.27 (CEST)

Fråga om Bokkällor 170821

Hej. Möjligt att detta inte är en "teknisk fråga", men jag hittar ingen bättre plats att ställa den på. När det gäller "specialsidan" Bokkällor (dit alla ISBN länkar) presenteras bara tre utländska köpsidor där. Visst KAN man köpa en del begagnade serier på dessa platser... Men hade det inte varit mer relevant att lista SVENSKA bibliografiska resurser här? (Kanske även Seriesam?) En länk rakt in i Libris för varje ISBN? Man får korrekt information från den svenska nationalbibliografin (när det gäller svenskt) och dessutom förslag på några bibliotek som har boken. Vidare är väl skandinaviska antikvariatsidor som Bokbörsen och Antikvariat.net mer relevanta som förstaval för en svensk användare som försöker köpa ett gammalt seriealbum?Hoff (diskussion) 21 augusti 2017 kl. 13.52 (CEST)

Den där mallen har väl aldrig uppdaterats. Jag tror att man måste vara teknisk administratör för att kunna redigera den. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran (diskussion) 21 augusti 2017 kl. 14.04 (CEST)
Ja. Annars hade jag gjort det själv...Hoff (diskussion) 21 augusti 2017 kl. 14.17 (CEST)