Seriewikin:Uppdateringar och teknik: Arkiv

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Här arkiverar vi tidigare diskussioner från sidan Seriewikin: Uppdateringar och teknik


Då jag inte längre har tillgång till login på servern då man centralt bytte alla lösenord då jag gick ur SeF i någon sorts misstänksamhetsiver så behöver jag nu antingen temporärt ha tillgång till login på ftp-servern eller att någon annan som är kunnig i php, mysql, apache och mediawikis programkod kan börja att sköta uppdateringarna av wikiprogramvaran så att vi inte börjar att släpa efter i versionerna. --MikkeX 31 december 2008 kl. 14.22 (CET)

Jag måste påminna om detta. Vi bör hänga med i uppdateringarna av koden till wikin, och nu har vi börjat släpa efter, om ni är misstänksamma mot att jag ska ha tillgång till ftp:n så måste det styras upp så att någon annan kan göra det. Den oprofessionella inställningen från Seriefrämjandet gällande att stänga ute mig från tekniken tycker jag är pinsam - jag har erbjudit mig att hjälpa er trots att jag inte är intresserad av att vara medlem i Seriefrämjandet. --MikkeX 7 januari 2009 kl. 09.30 (CET)
Vad SeF har för anledningar att stänga av Mikke vet jag inte. Kanske vill man att den som administrerar tekniken ska vara kopplad till den ansvariga föreningen, vilket väl (om det är så det är) är ett argument jag kan köpa, om än med viss tvekan.
Att sprida tillgången/ansvaret/kunnandet på flera personer tycker jag är bra oavsett om det bara ska gälla medlemmar eller även andra. Det är inte bra om kunskapen bara finns hos en enda administratör.
Vad som heller inte är bra är att helt sonika ändra på organisationen utan att berörda parter får information om varför eller hur det ska bli istället. Om det finns planer (från t.ex. SeF-styrelsens sida) på hur det här ska fungera vore det bra om vi som är aktiva inom Seriewikin fick veta det.
Som Mikke säger måste vi hänga med i teknikuppdateringarna, oavsett om det är han eller någon annan som ska sköta dem. Och det måste åtgärdas snarast. OlaHe 7 januari 2009 kl. 10.20 (CET)
Kan någon försöka maila SeF-styrelsen så att de inser att detta måste lösas nu - inte om en månad eller ett halvår, utan nu? Så att det inte bara är jag som talar i 'egen sak'. --MikkeX 12 januari 2009 kl. 17.56 (CET)
Ska se vad jag kan göra. OlaHe 12 januari 2009 kl. 18.57 (CET)
Jag har pratat med ordförande om detta idag, och man har just inlett en större översyn över SeF:s teknik, inklusive webblösningarna. Inga förändringar eller uppdateringar av tekniken kommer göras innan utvärderingen är klar. Det beräknas ta några veckor, vi kan tidigast vänta besked om hur man planerat sköta uppdateringarna i februari. Tills dess verkar ju allt funka bra nog för att vi ska kunna jobba vidare. --David Haglund 13 januari 2009 kl. 12.29 (CET)
Jaha, vilket innebär i klartext att Sef-styrelsen inte litar på att jag kan göra uppdateringarna av wikin utan att sabotera för SeF. Moget. I alla fall, vi kan vänta några veckor, men inte så mycket mer än så. --MikkeX 13 januari 2009 kl. 12.54 (CET)
Tack för delbesked i alla fall, David. OlaHe 13 januari 2009 kl. 13.17 (CET)
Skulle bara säga att jag dra tillbaka alla mina erbjuande om hjälp till något som berör Seriefrämjandet på något sätt så länge som nuvarande styrelse sitter kvar. --MikkeX 24 januari 2009 kl. 11.30 (CET)

Hur går det?

Har ni fått några besked om den tekniska skötseln av Seriewikin? Och om det förs diskussioner om Seriewikin, så är det väl dags att flytta dem hit? Det är ett mantra som jag har kört länge nu, men uppdateringarna måste börja skötas nu. --MikkeX 4 maj 2009 kl. 11.13 (CEST)

Bumpar upp. --MikkeX 10 maj 2009 kl. 14.24 (CEST)
Jag har inte hört något mer. OlaHe 10 maj 2009 kl. 14.41 (CEST)
Ok. David, har du någon koll? --MikkeX 10 maj 2009 kl. 18.29 (CEST)
Jag har påmint om uppdateringarna strax före SPX, har inte mer besked än så. --David Haglund 10 maj 2009 kl. 19.19 (CEST)
Vi får stöta till dem igen... Det börjar bli ohållbart. Finns det något jag kan göra? Någon jag kan ringa? ---= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 10 maj 2009 kl. 20.55 (CEST)
Senaste nytt: Som ni vet har SeF haft två konsulter inne för att titta över en helhetslösning för webbplats, forum och wikin. Konsulterna har prioriterat att få klart sitt förslag, som de har deadline för i slutet på denna vecka. De vill egentligen ta allt i ett svep när de programmerar/byter/uppdaterar all programvara, men Jakob har bett dem uppdatera MediaWiki först, eftersom det är ett så tydligt önskemål från de wikiaktiva. Tidigast om nästa vecka kan de göra något. --David Haglund 11 maj 2009 kl. 12.18 (CEST)
Bra, men det är bäst att berätta för styrelsen att wikiuppdateringar bör göras löpande, så om/när de uppdaterat wikin så bör man ha en plan på hur det ska skötas löpande. --MikkeX 11 maj 2009 kl. 13.53 (CEST)
Jag antar att du själv hade en plan som du kanske kan dela med dig av. Så hur ofta gjorde du det, vad är lämpligt intervall? Hur många versioner kan man ligga efter utan risk? Jag antar att det är lämpligt att vänta tills versionen har stabiliserat sig med några fixar först. --David Haglund 11 maj 2009 kl. 20.17 (CEST)
"Konsulterna" kan gärna kontakta mig direkt, då slipper vi gå genom alla möjliga omvägar i kommunikationen. Det är omöjligt att säga hur ofta, utan det gäller att hänga med när uppdateringar kommer - speciellt givetvis då det gäller säkerhetsuppdateringar. --MikkeX 11 maj 2009 kl. 20.35 (CEST)
Någon konsult har fortfarande inte kontaktat mig om detta. Vilket väl är illavarslande inför årsmötet - antar att inga besked då kommer att lämnas om Seriewikins framtida skötsel - och det är något som verkligen börjar att oroa mig nu - vi måste ha en teknisk lösning nu. Någon måste bli ansvarig för tekniken - och jag är det väldigt gärna. --MikkeX 29 maj 2009 kl. 10.46 (CEST)
Varifrån har du fått info om att någon "konsult" skall kontakta dig? Och varför i hela fridens namn skulle omständigheten att ingen kontaktat dig vara "illavarslande inför årsmötet"?? Hakanand 30 maj 2009 kl. 09.22 (CEST)
Jag led väl av villfarelsen att man ville prata med någon som känner till wikiprogramvara bra och ville kolla med den som varit ansvarig för att sätta upp seriewikin och skött uppdateringar och teknik av den i ett par år, men den villfarelsen har du nu dragit ur mig. Min oro är att SeF-styrelsen inte tar problemet med att wikin saknar en teknisk ansvarig på allvar. Vi är många som ägnat stora delar av vår fritid här, och vi hoppas att Sef-styrelsen tar frågan om säkerhet och framtid på seriewikin på allvar. Men tyvärr har jag inte sett några sådana indikationer. Men eftersom jag antar att du var på årsmötet Håkan så kan du väl istället berätta vad det är som gäller så att vi får veta istället för att försöka bråka - Seriewikin har saknat en teknisk ansvarig alldeles för länge nu. --MikkeX 30 maj 2009 kl. 22.08 (CEST)
Som vanligt antar du saker som du inte har fog för: Jag var inte på årsmötet. Om Seriewikin diskuterades på årsmötet har jag ingen aning aning om. Hakanand 31 maj 2009 kl. 12.57 (CEST)
Och som vanligt Håkan är du pinsamt otrevlig. Varför kommenterar du frågan om det enda du vill är att bråka, och utan att kan med någon som helst information om säkerhetsfårgan? --MikkeX 31 maj 2009 kl. 13.22 (CEST)
Vad jag ville få svar på varifrån du fått uppgiften att någon "konsult" skulle kontakta dig. Jag har bara sett att du själv skrivit här på denna sida i ämnet. Nu visar dig det sig att du tydligen inte fått något sådant löfte. Seriefrämjandets årsmöte är inte ett bra forum att diskutera Seriwikins säkerhet och uppdatering, och mötet lär knappast ha kunnat fatta något beslut i frågan.
"Varför kommenterar du frågan om det enda du vill är att bråka" Ja, det kom ju från rätt person... Hakanand 31 maj 2009 kl. 14.22 (CEST)
Snälla båda! Kan inte Seriewikin få vara en frizon från groll? Vore bättre om vi diskuterar vad som konkret kan, bör och/eller kommer att göras. Själv tycker jag att det vore utmärkt om den som tagit över det tekniska wikiansvaret (vem det nu är) kontaktar Mikke för att "stafettpinnen" ska kunnas tas över smidigt. Om styrelsen beslutar att isoleringen av honom ska gälla även detta ärende, så är det väl inte mycket vi kan göra åt det. Men som jag ser det är det att missa en chans. OlaHe 31 maj 2009 kl. 14.49 (CEST)
Men Ola, du måste väl förstå att förfrågningar av det här slaget inte med fördel görs på en diskussionssida på Seriewikin? Men visst, diskutera inbördes här hur ni vill ha det och kom därefter med en begäran/önskemål till styrelsen. Hakanand 31 maj 2009 kl. 14.56 (CEST)
Nej, jag håller med dig där, Håkan. Det var främst tonen i diskussionen jag reagerade mot. Diskussinssidorna på wikin är självklart inte tillfyllest när det gäller diskussioner som bör nå utåt. (Att wikianvändarna diskuterar internt först är väl dock en självklarhet.) Problemet är att forumet inte heller är optimalt för sådana diskussioner. Jag har uppfattat det som att David H är den bästa kanalen mellan Seriewikin och styrelsen/Wikiadmin. David - är det en roll du kan tänka dig att ta mer "officiellt", s.a.s.? Att sammanställa förfrågningar och föra dem vidare till t.ex. Jakob eller direkt till de där konsulterna? Tycker att något måste göras, så att vi inte bara svävar omkring i ett vakuum av frågor. Det är bra att Jakob har tagit över och att konsulter finnes, men det är frustrerande och olyckligt att ingen av dem som finns på Seriewikin vet någonting. OlaHe 31 maj 2009 kl. 18.11 (CEST)
Visst, jag har ju redan fungerat som en kanal i praktiken, även om det inte är märkvärdigare än att på ett artigt sätt kontakta styrelsen eller Jakob och framföra önskemålen eller frågorna. Problemet är sedan gammalt att SeF är en ganska trögflytande massa, det blir ju lätt så i föreningar. Jag har pratat med Jakob om uppdateringarna och har bett dem prioritera uppdateringarna. Detta berättade jag om ovan i vecka 20. Jag skrev att jag fått besked om att konsulterna kunde börja titta på wikin tidigast vecka 21. Nu är det vecka 22, så jag tycker det är för tidigt för att dra alltför långtgående slutsatser och stressa upp sig.
Jag har än så länge inte haft någon direktkontakt med konsulterna, och även om det är opraktiskt så är det inte oväntat. Jag/Vi har inte har befogenheter att lägga beställningar i SeF:s namn – för när man ger en konsult ett uppdrag tickar ju taxametern igång såvida man inte har ett ramavtal (och hur arrangemanget ser ut exakt vet jag inte). En arbetsorder måste godkännas högre upp av någon som får attestera räkningar. Jag har vidarebefordrat Mikkes erbjudande, men jag har inte på något sätt gjort någon utfästelse om att någon ska kontakta honom. Det är upp till styrelsen att besluta eller konsulterna om de känner att de vill eller behöver det. --David Haglund 31 maj 2009 kl. 23.51 (CEST)
Bra. --MikkeX 1 juni 2009 kl. 00.03 (CEST)
"även om det inte är märkvärdigare än att på ett artigt sätt kontakta styrelsen eller Jakob och framföra önskemålen eller frågorna".
Inte märkvärdigt, men det är kanske bättre att en av oss gör det med en samordning av våra undringar, än att flera av oss kontaktar Jakob sporadiskt och på löpande band och i värsta fall stressar honom i onödan. Jag tycker det är bra om du har den "funktionen".OlaHe 1 juni 2009 kl. 08.44 (CEST)

Tillfällig backuplösning

Jag har har tagit fram ett manuellt backupsystem, jag kör det en gång i veckan fram till det finns någon teknisk ansvarig som ser till att ha koll. Systemet tar dock inte med bilder - försöker ta fram ett system för det också. --MikkeX 31 maj 2009 kl. 01.18 (CEST)

Mycket bra. Innebär det en kostnad för dig? OlaHe 31 maj 2009 kl. 18.11 (CEST)
Nej, det är en enkel xml-lösning, det är ingen kostnad. Det tar väl cirka 10 minuter varje gång att göra backupen, så det är ganska snabbt gjort. Och det är ju inte optimalt - men det säkerställer alla texter i alla fall.
Kan någon förklara för mig varför vi behöver "externa" backuper helt plötsligt? Enligt informationen jag har tas det regelbundet backup på Seriewikin av Loopia, med bilder och allt. Hakanand 31 maj 2009 kl. 21.51 (CEST)
Men Håkan, du måste väl förstå att förfrågningar av det här slaget inte med fördel görs på en diskussionssida på Seriewikin? Johan Blixt 31 maj 2009 kl. 22.12 (CEST)
Onödigt, Johan. OlaHe 1 juni 2009 kl. 08.46 (CEST)
Det handlar om trygghet. Ingen som jobbar med wikin har tillgång till backuper, och om man som jag har jobbat professionellt med webb i över tio år så vet man att man inte kan lita på webbhotellens egna backupsystem - speciellt inte Loopia. Egna backuper ger säkerhet - och nu kan jag i alla fall garantera en trygghet för texterna i wikin fram till att en teknisk ansvarig finns på plats. --MikkeX 31 maj 2009 kl. 22.15 (CEST)
Johan, det där är trams. Eftersom det annonserades just här på denna plats att en "extern" backup hade tagits är det högst rimligt att anta att man kunde få svar här om varför det behövdes. Jag fick också svar på frågan av MikkeX. Om han har rätt eller fel angående tillförliten till Loopias backuper kan jag inte bedöma. Hakanand 1 juni 2009 kl. 08.29 (CEST)

Todo att skicka vidare til styrelsen

 • Uppdatera wikiprogramvaran till senaste version (Prio: 1, omgeånde)
 • Utse en teknisk ansvarig som har tillgång till ftp-uppgifter för Seriewikin, bör även ha root-tillgång till Seriewikin via SSH. (Prio: 2) - ska finnas en sådan inom en vecka
 • Fråga: Skapa en organisation för Seriewikin, kan styrelsen lämna detta till användarna eller ska styrelsen skapa en organisation? (Prio: 3) - organisation skapas senast utgången av juni månad.

Ok, något annat som bör skickas till Sef-styrelsen från Seriewikin? Listan är liten nu, men det är bara det akuta, någon annan som tycker att den fungerar, ska något bort eller till? --MikkeX 4 juni 2009 kl. 10.19 (CEST)

Punkt 1 och 2 är fullt rimliga, tycker jag. Punkt 3 är en föreningsfråga, och jag har redan tidigare framfört behovet av att diskutera Seriewikin i föreningen och styrelsen till just styrelsen (särskilt om frågan hänger ihop med att frigöra Seriewikin från SeF:s kontroll). Tidsramar kan vi nog inte förvänta oss att kunna diktera på någon punkt, det tror jag inte är realistiskt. Någon som har några fler punkter? --David Haglund 4 juni 2009 kl. 19.59 (CEST)
Om vi inte samtidigt kommer med förslag på tidsramar så tror jag inte önskemålen behandlas med den hastighet som de faktiskt behöver behandlas, situationen nu är totalt ohållbar. Sedan kan vi givetvis diskutera hur lång tid som vi önskar att något ska ta. Gällande organisation - är det inte bäst att fråga SeF-styrelsen direkt - typ "Hur vill ni att organisationen kring Seriewikin ska se ut" - och så kan vi diskutera det efter deras svar? --MikkeX 4 juni 2009 kl. 22.12 (CEST) plus --MikkeX 5 juni 2009 kl. 10.17 (CEST)
Jag ställer mig bakom Mikkes förslag, med brasklappen att tidsramarna bör formuleras som förslag och inte som krav. Även om punkt 3 är en föreningsfråga hindrar det inte att vi diskuterar det sinsemellan. Om styrelsen litar på oss redaktörer (David, Andreas och jag själv) är mitt förslag att de delegerar organisationsfrågan till oss. Vi skulle då i vår tur ta användarnas åsikter i beaktan och utifrån det utarbeta ett organisationsförslag som styrelsen får godkänna och vi applicera. OlaHe 5 juni 2009 kl. 10.24 (CEST)
Mikkes förslag på punkter ser bra ut, och jag håller även med Olas inlägg ovan. Andreas 5 juni 2009 kl. 15.46 (CEST)
Så om vi formulerar om det hela enligt ovan:
 • Uppdatera wikiprogramvaran till senaste version (Prio: 1, bör göras omgeånde)
 • Utse en teknisk ansvarig som har tillgång till ftp-uppgifter för Seriewikin, bör även ha root-tillgång till Seriewikin via SSH. (Prio: 2) - bör finnas en sådan snarast, inom en vecka. Denna person får sedan ta emot önskemål om uppdateringar från "Seriewiki-organisationen".
 • SeF:s styrelse ger redaktörerna på Seriewikin i uppdrag att bilda en organisation, som sedan SeF-styrelsen sedan får godkänna.
Ok? --MikkeX 7 juni 2009 kl. 09.17 (CEST)
Jag är för. OlaHe 7 juni 2009 kl. 10.47 (CEST)
Me too. Andreas 7 juni 2009 kl. 14.49 (CEST)
David? Bror? Ni övriga aktiva? --MikkeX 7 juni 2009 kl. 20.47 (CEST)
Okidokie! --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 7 juni 2009 kl. 21.19 (CEST)
Shoot! //Sir-L 7 juni 2009 kl. 21.23 (CEST)
OK, skickar vidare till styrelsen. --David Haglund 8 juni 2009 kl. 13.10 (CEST)
Bra! Då hoppas vi på besked och åtgärder så snart som möjligt. --MikkeX 8 juni 2009 kl. 13.57 (CEST)
Ok, nu har det gått över en vecka - några besked? --MikkeX 17 juni 2009 kl. 10.11 (CEST)
Jag har framfört ärendet, jag har förtydligat en punkt efter en motfråga, och diskussioner pågår i styrelsen. Så fort jag får besked så rapporterar jag tillbaka. --David Haglund 22 juni 2009 kl. 13.25 (CEST)

Och ytterligare en vecka har gått utan att något har hänt. --MikkeX 29 juni 2009 kl. 15.03 (CEST)

Svar från styrelsen:
* Programvaran ska uppdateras, teknikkonsulterna tittar på det nu, åtgärdas snarast.
* Konsulterna ska ha det tekniska ansvaret för uppdatering och liknande. Dock måste alla sådana kontakter tills vidare gå genom Jakob Hallin eftersom han måste attestera varje arbetsbeställning och avgöra vad som ryms inom budget.
* Styrelsen överlåter till redaktörerna att ta fram en styrgrupp/organisation som sedan ska godkännas av SeF:s styrelse. --David Haglund 1 juli 2009 kl. 00.16 (CEST)
Bra. Hur kommer ska nu redaktörerna gå vidare?--MikkeX 1 juli 2009 kl. 14.05 (UTC)
Vi har redan tidigare i år fört diskussioner om våra behov och kommer att återuppta dem. Dock är jag bortrest en vecka nu och jag vet inte riktigt om vi har något att presentera redan nu. Jag överlämnar till de andra redaktörerna att ta upp diskussionen på lämplig plats om de känner att tiden är mogen redan nu. Åter 10/7. --David Haglund 1 juli 2009 kl. 20.24 (UTC)
Jag kommer att börja skissa förslag under kommande vecka. Korrespondens redaktörerna emellan kommer att inledas snarast, men semestertider kan göra att det försenas en aning.
Önskemål och förslag från er andra emottages gärna. OlaHe 3 juli 2009 kl. 20.00 (UTC)
Lägesrapport: Argh! Jag tog på mig att börja skissa på förslaget för att det skulle komma igång, men det har gått i snigelfart. Jag är ledsen för det, det är inte ens så att det är särskilt avancerat eller spektakulärt, men allt jag gör går i snigelfart för tillfället. Nu har jag nästan fått ihop något som jag tycker är vettigt, men inatt reser jag på semester och blir borta en vecka. När jag kommer tillbaka ska jag skicka vidare förslaget till David och Andreas. Förutom att förseningen påvisar min egen saktfärdighet så bevisar den nog också att vi verkllgen behöver styra upp organisation och ansvarsfördelningen. OlaHe 2 oktober 2009 kl. 22.36 (UTC)
Är det något du behöver input på, eller som man kan hjälpa till med på nåt sätt, eller är det bara du som ska formulera dina tankar? //bnw 14 oktober 2009 kl. 08.44 (UTC)
Hundra år för sent, men nu har jag satt ihop en lista att utgå ifrån. Jag har skickat den till de övriga redaktörerna (David och Andreas) för påseende till att börja med. När de har kommit med sina åsikter skulle jag tro att ni andra kan ta del av förslagen. (Tack för erbjudandet, bnw. Input från er övriga är alltid välkommet. Men ingen kom men några förslag när jag bad om det i somras, så just nu utgår jag bara från mitt eget huvud och tidigare diskussioner.) OlaHe 16 oktober 2009 kl. 13.29 (UTC)

Version 1.15

Bra. Wikin har uppdaterats till version 1.15. Buggar eller fel kan listas nedan. --MikkeX 1 juli 2009 kl. 14.05 (UTC)

Jag har fört vidare att vi listar buggar och liknande här. --David Haglund 1 juli 2009 kl. 20.21 (UTC)
Jag föreslår att David sammanställer listan nu och skickar till Jakob Hallin - då konsulten själv inte verkar göra något åt problemen. --MikkeX 13 juli 2009 kl. 23.41 (UTC)
Inte för att jag vet vem Jakob Hallin är, men absolut! Den där konsulten verkar hyggligt oprofessionell som inte alls pratar med användarna och sedan bara försvinner spårlöst. //bnw 14 juli 2009 kl. 06.24 (UTC)
Jakob Hallin är Seriefrämjandets anställda konstnärliga ledare (vad en ideell förening för serieintresserade ska ha en konstnärlig ledare till, det går över mitt huvud, men i alla fall), han tar beslut om kostnader och ska hålla kontakt med "konsulten" (kan konsulten vara snäll och berätta vem denne är så att kommunikation blir möjlig så är jag den första att hurra) för Seriewikins räkning. --MikkeX 14 juli 2009 kl. 06.54 (UTC)
Ursäkta att jag inte deltagit tidigare, har varit bortrest. Jag sammanställer felen och skickar vidare ikväll.
Men på förekommen anledning vill jag passa på att påminna alla om att vi har inte tidigare haft för vana att på olika sätt förminska föregående tekniskt ansvarig så fort något inte funkat, så det behöver vi inte börja med nu heller. Det räcker med att vi påpekar felen på den här sidan. Jag vet inte varför konsulterna missat saker som för oss tycks uppenbara, men av naturliga skäl är de inte lika bekanta med Seriewikin och hur saker ska se ut och funka som vi är, så vårt felfinneri är självklart värdefullt så här i början. Arbetsordningen är dock fortfarande att vi inte kan beordra konsulterna vad de ska göra, därav avsaknaden av direktkontakt. Återkommer när jag får närmare besked. --David Haglund 15 juli 2009 kl. 23.14 (UTC)
"förminska föregående tekniskt ansvarig" = ? Ingen aning vad som syftas. Tidigare har användare rapporterat fel direkt till mig eller på sidor här på wikin, och så har jag fixat dem. Kan inte påminna att felen har varit så uppenbara och stora som nu i forntiden, men i alla fall. Som så många vet så är jag själv webbkonsult, och oavsett vem som betalar i slutändan så har jag alltid en dialog med kunden och användarna - det är ju det som ligger till grund för jobbet. Att undvika kommunikation är mycket märkligt och leder bara till mer jobb och fler timmar som måste ägnas jobbet. --MikkeX 16 juli 2009 kl. 12.29 (UTC)
Det som åsyftas är när vi hittat fel förr har vi aldrig ifrågasatt någons kompetens eller kallat någon för "oprofessionell" offentligt. Men det gör man nu med den nye killen. Det sprider bara dålig stämning här, och det är bara onödigt. Jag tycker att vi alla kan försöka hålla en respektfull och saklig ton, ett sådant samtals- och arbetsklimat som vi ju brukar ha här. Den nye användaren Joel (Arvidsson) är vår tekniker, men han är inte fri att agera på egen hand -- alla beställningar/arbetsordrar måste ändå gå genom Jakob Hallin. Det här är första gången Joel är i kontakt med oss, så om vi behandlar honom schysst så kanske han vill kommunicera med oss i fortsättningen. Jag tror det här blir bra till slut. Jag delger er vår korrespondens nedan. --David Haglund 16 juli 2009 kl. 22.18 (UTC)
MediaWiki är numera uppdaterad till version 1.15.1. Säg till om det leder till några nya problem. --David Haglund 16 juli 2009 kl. 22.21 (UTC)
David, jag tycker att det är stor skillnad på att kräva professionellt av någon som gör något ideellt på sin fritid och någon som får betalt för att göra samma - det vill säga att vara professionell - professionellt är väl det minst man bör förvänta sig av ett proffs. Nog om det. Bra att vi alla fall vet vad han heter här på wikin och att vi kan kommunicera med honom. --MikkeX 17 juli 2009 kl. 15.49 (UTC)
Vi bygger Seriewikin tillsammans och alla ska känna sig väl till mods när de loggar in här. Alla ska bemötas med respekt – det behöver vi inte ens ta upp till diskussion. Alla gör vi fel, särskilt i början, och fel får man självklart påpeka på ett sakligt sätt så blir de åtgärdade, som vi ser nu. Det tycker jag vi får vara nöjda med. Nu har vi annat att ta tag i och jobba vidare med, i alla fall tills nästa uppdatering. --David Haglund 23 juli 2009 kl. 11.40 (UTC)

Buggar och fel

Fixade

Fixat: Ändringar är nu färgade, källor syns även för icke inloggade, högermenyn listar inte fält som inte används - är resten ok också? --MikkeX 16 juli 2009 kl. 12.33 (UTC)

Fotnoter, check! Rutmallar, check! Galleriet för nya bilder, check! Mycket bra! OlaHe 16 juli 2009 kl. 19.44 (UTC)
Allt verkar fixat, tror jag. Återger här de svar jag fått från teknikern (Joel) om åtgärderna:
 • Högermenyn - Fixat.
 • Avancerad senaste ändringar - Funkar nu va?
 • Fotnoter - Det är en gammal bugg i själva mediawikin: http://www.mediawiki.org/wiki/Extension_talk:Cite#Blank_when_not_logged_in. Tidigare har det gjorts en workaround för att gå runt buggen, men nu är det den som utgör problemet. Den är borttagen och det ser ut att funka.
 • Personliga inställningar ("Formatera trasiga länkar") - Fixat tror jag =)
 • Sidan för oanvända filer - Applikationen får slut på minne, i dagsläget är det tilldelat max 20MB (som före uppgraderingen) och jag testade att öka till 100MB med samma felmeddelande. Problemet tror jag beror på att någon laddat upp en väldigt stor bild som wikin försöker skala om men får slut på minne under processen. Jag ökade till 300MB och då lyckades den och resultatet cachades, så nu funkar allt på 20MB.
 • Sidan för systemmeddelanden - Fungerar hos mig, men har dubblat max_execution_time ändå.
 • Specialsidan för nya bilder - Samma som Oanvända filer.
 • Den manuella backupen fungerar inte längre, då Exportera sidor inte fungerar - Testade att exportera startsidan vilket fungerade snabbt och enkelt. Du kanske exporterar hela databasen? Den är galet stor och förstår inte varför man skulle vilja ta backup på det sättet.
Givetvis tar man inte hela samtidigt, utan per kategori, och ett av de sätt som man använder för att just göra backuper av olika mediawikis - nu fungerar det, och handlar säkert om att php fått mer minne tilldelat sig. --MikkeX 17 juli 2009 kl. 15.52 (UTC)
 • Rutmallar - Fixat.
 • Bildramsmallen i Chrome - Kan tyvärr inte testa i chrome i nuläget, kan någon bekräfta att problemet kvarstår?
--David Haglund 16 juli 2009 kl. 22.48 (UTC)
Saker som ej är fixade
 • Bilder får vara 32 mb stora vilket är på tok för stort - jag förslår max 2 mb. --MikkeX 17 juli 2009 kl. 15.52 (UTC)
Håller med, var antagligen orsaken till två av de blanka sidorna innan. Har ändrat till 2MB, någon som misstycker? Joel 19 juli 2009 kl. 12.29 (UTC)

Menyn

Högermenyn: Fält som inte ska finnas med i högermenyn: "Search", "Toolbox" och "languages" - dessa bort snarast då de inte har någon funktion. --MikkeX 1 juli 2009 kl. 14.05 (UTC)

Visst menar du väl ändå vänster? Där tummen sitter på höger sida? //bnw 1 juli 2009 kl. 15.07 (UTC)
Hehe... jo i vänstermenyn... för mig. Det beror på vilken profil man har. Men det är lite klantigt att missa de fälten. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 1 juli 2009 kl. 16.28 (UTC)
erhm, ja, vänster ska det vara.

Diffen har inga färgfält, iaf inte http://www.seriewikin.serieframjandet.se/index.php?title=Seriewikin:Uppdateringar_och_teknik&curid=28077&diff=123569&oldid=123543 för mig (FF, XP, jag har tömt cachen). //bnw 1 juli 2009 kl. 15.07 (UTC)

Fast jag inser nu att det nog ska vara så, det är andra markeringar istället. Men det var mycket svårare att se vad som är vad. Men man kanske vänjer sig... //bnw 1 juli 2009 kl. 15.09 (UTC)
Testa att ändra till ett annat "skin" under mina inställningar. Storlek på "minibild" är hur stor en "thumb":ad bild skall vara. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 1 juli 2009 kl. 16.34 (UTC)


Avancerad senaste ändringar

Det här är i alla fall en klar bugg: "avancerad senaste ändringar" fungerar inte, eller fungerar felaktigt. Jag har jämfört med stora wikipedia, och det är definitivt en bugg. Normalt skall den gruppera ändringar av samma artikel tillsammans så att om man vill se alla så kan man klicka på en liten triangel så fälls de ut, men nu finns ingen liten triangel/pil och alla ändringar är utfällda. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 1 juli 2009 kl. 17.44 (UTC)
Och, jo, av någon anledning så funkar inte färgerna som de skall vad gäller när man gör skillnad mellan versioner av artiklar. Det är en bugg, för det fungerar också rätt på stora wikin. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 1 juli 2009 kl. 17.49 (UTC)


Fotnoter

Fotnoter ej utskrivna och numrerade "[1]" allihopa. --N0WIS 1 juli 2009 kl. 22.35 (UTC)

Oj då - det där är verkligen ett stort fel. Större delen av källanvisningarna skrivs ut som fotnötter. --MikkeX 2 juli 2009 kl. 05.40 (UTC)
Refarna funkar vad jag kan se ( http://www.seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Seriewikin:Sandl%C3%A5da ). //bnw 2 juli 2009 kl. 06.19 (UTC)
Inte hos mig i alla fall, så här ser det ut här: http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Fil:Fotnotstest.PNG --MikkeX 2 juli 2009 kl. 07.02 (UTC)
Funkar bra här. XP, FF3, rensad cache. http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Fil:Bnw_footnoots.JPG‎ . Märkligt och otäckt att det blir så olika. //bnw 2 juli 2009 kl. 07.46 (UTC)
Funkar för mig. Har också XP, FF3, rensad cache. Avancerad Senaste ändringar funkar dock inte. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 2 juli 2009 kl. 09.39 (UTC)
Nu testar jag med Vista, IE, rensad cache. Då fungerar fotnoter, men inte färger eller avancerad senaste ändringar. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 2 juli 2009 kl. 10.08 (UTC)
Nu fungerar fotnötterna för mig. Märkligt... Jag passade på att kolla källkoden när fotnötterna inte skrevs ut - och de skrevs inte ut då heller, så det kan inte ha varit cachen som spökade. --MikkeX 2 juli 2009 kl. 10.49 (UTC)
Kuriöst, när jag inte är inloggad kan jag inte se fotnoterna. Själva siffran i brödtexten syns, liksom rubriken "Fotnoter"/"Referenser", men inte själva informationen som ska komma upp under rubriken tack vare taggen <references />. Men när jag loggat in syns infon. OlaHe 10 juli 2009 kl. 08.31 (UTC)
Samma här. --MikkeX 11 juli 2009 kl. 07.52 (UTC)

Personliga inställningar

Personliga inställningar verkar inte fungera så bra... "Formatera trasiga länkar" fungerar t.ex. inte. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 4 juli 2009 kl. 16.32 (UTC)


Sidor med problem och sidor som inte hittas

Sidan för oanvända filer har problem, i min Firefox vill den inte visa sidan alls, i IE 8 fungerar den första vyn, men om man vill lista fler än 50 bilder ska funkar det inte. --MikkeX 7 juli 2009 kl. 20.08 (UTC)
Sidan för systemmedelanden fungerar inte. Felet på den och den ovanstående beror troligtvis på att php har för lite minne, eller att svarstiden är satt för kort - pröva att öka minne och tid som skript får ta på sig. Jag föreslår att vi tar några dagar till och kollar runt vad som är fel och buggar och gör en lista - alla fel är ju sådana som konsulten borde fixat redan i uppdateringen, så kostnaden borde vara noll, i alla fall om det rör sig om en seriös konsult. --MikkeX 7 juli 2009 kl. 20.14 (UTC)
Specialsidan Galleriet för nya bilder leder till en bruten länk. OlaHe 10 juli 2009 kl. 08.31 (UTC)
Den manuella backupen fungerar inte längre, då Exportera sidor inte fungerar, utan lägger av mitt i.

Rutmallar

Verkar inte som någon har nämnt detta än: Alla av våra "rutmallar" som har flera rubriker (se t.ex. Mall:Seriemagasinet som har underrubrikerna "Serier", "Personer" och "Relaterat") har fått ett annat (fulare) utseende efter uppdateringen. Förut fanns det eleganta nivåskillnader och skiljelinjer mellan rubrikerna. Nu är all text i en enda blå ruta. Inte så snyggt. OlaHe 8 juli 2009 kl. 21.04 (UTC)

Bildramsmallen

Mallen verkar skapa ett radbyte i Google Chrome. Rätt fult tekniskt fel. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 15 juli 2009 kl. 09.06 (UTC)

Tydliggörande på startsidan

Har varit nätlös ett par dagar och missat både uppdatering och buggar. Kort fråga innan jag börjar kolla runt... behövs det fortfarande en "Under arbete"-skylt på Startsidan av den typ Mikke efterlyste? OlaHe 2 juli 2009 kl. 22.39 (UTC)
Ja, det tycker jag. Tills de stora buggarna är fixade. Dessutom så kan det ju vara vettigt med en länk till den här sidan för buggrapporter.--= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 3 juli 2009 kl. 01.39 (UTC)
Ja, skylt behövs tills vi har rätsida på allt av vikt. Såg också att vi har en gräns på 32 mb för bilder - den bör ändras till max 2 mb. --MikkeX 3 juli 2009 kl. 05.44 (UTC)
Ska med barnen till bvc, så jag är lite stressad. Ordnar "skylt" under dagen. OlaHe 3 juli 2009 kl. 06.51 (UTC)
Så mycket till "skylt" blev det inte men åtminstone en förklarande text tills vidare. (Tänkte göra't snyggare, men det tar sån tid för mig att sätta mig in i koden. Hinner kanske fräscha upp det senare.) OlaHe 3 juli 2009 kl. 12.32 (UTC)
Den duger fint tycker jag. --David Haglund 15 juli 2009 kl. 22.26 (UTC)

Viktigt, anonyma användare får ej bidra

Verkar som om inställningen att oregistrerade användare inte får bidra har tappats i uppdateringen - måste fixas omgående. --MikkeX 17 juli 2009 kl. 18.32 (UTC)

Fixat. Joel 18 juli 2009 kl. 11.42 (UTC)
Hmm, nu återuppstod Cite-buggen. Workaroundsen jag hittar på nätet verkar inte fungera. Är inte sysop så jag kan inte testa den som föreslås här: http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:Cite/Cite.php#Users_without_edit_privileges_can.27t_see_references_if_sysops_can Kikar på det senare. Joel 18 juli 2009 kl. 12.08 (UTC)
Nu fungerar det som det ska. Joel 19 juli 2009 kl. 12.28 (UTC)
Bra! --MikkeX 19 juli 2009 kl. 14.28 (UTC)

Tekniska problem

Verkar som om det ganska ofta blir fel på sidor just nu - verkar vara ett minnesproblem. Jag kommer till exempel inte åt Special:Senaste_ändringar, eller David Liljemark just nu. --MikkeX 28 augusti 2009 kl. 22.38 (UTC)

Senaste ändringar funkar för mig, men i övrigt är det mycket strul. --Erik S 28 augusti 2009 kl. 22.52 (UTC)
Problmen fortsätter. Någon som vet om konsulten är kontaktad? --MikkeX 30 augusti 2009 kl. 07.01 (UTC)
Ja, för flera dagar sedan angående ett annat ärende. En användare rapporterade in ett problem med ett skin, när man bytte till det såg man bara tomma sidor. När detta skin uppdaterades började problemen. Sedan dess har ändringen ställts tillbaka (den 27/8). Är det fortfarande problem alltså? Var? --David Haglund 30 augusti 2009 kl. 20.56 (UTC)
Ja, det är fortfarande problem, många tomma sidor, texter som skrivs in som aldrig publiceras etc. --MikkeX 30 augusti 2009 kl. 21.17 (UTC)
Nu verkar det som om det fungerar igen. Någon som vet om konsulten varit inne, eller om det har 'släppt' ändå? Och om konsulten har gjort det - vad var det för problem? --MikkeX 31 augusti 2009 kl. 07.12 (UTC)
Konsulten hittade ett minnesfel som hängde ihop med någon plugin. Minnet är rejält utökat nu. --David Haglund 31 augusti 2009 kl. 11.27 (UTC)
Bra. Vilken plugin var det? Klarar vi oss utan den? Vi bör inte använda för mycket minne - det är resurskrävande som kan göra att webbhotellet gör begränsningar eller helt enkelt inte vill ha oss kvar om vi behöver det. --MikkeX 1 september 2009 kl. 05.56 (UTC)
Jag kan inte svara på det, ska framföra detta. --David Haglund 2 september 2009 kl. 21.25 (UTC)

Webbhottelsstrul

Nu har Loopia haft strul en längre tid på den server som Seriewikin ligger på, och det verkar främst som det är databasen som Seriewikin använder som har problem - i alla fall de felmeddelanden som jag brukar få - det är viktigt att Seriewikin finns på en stabil server. Det var länge sedan som Loopia var ett bra alternativ, och jag föreslår att Seriewikin ser sig om efter ett nytt hem. Detta kan ju redan vara på g - jag vet inte om den nya webbplats som utannonserats tidigare även den är tänkt att husera hos Loopia eller hos ett annat webbhotell, men det hindrar inte Wikin att flytta till en egen server. Jag föreslår en insamling till en sådan lösning. --MikkeX 28 oktober 2009 kl. 19.57 (UTC)

Jag röstar också för att be Seriefrämjandet se sig om efter en annan server. Jag röstar också kraftigt för iden att låta Seriewikin ligga på en egen server. Dett av rent tekniska skäl då hela sajten blir mycket stabilare. Belastningen av seriewikin är inte alls i proportion till belastningen på resten av SeFs sajt, så det finns många fördelar med en sådan uppdelning, rent teknisk, och några av de största är att man kan optimera de olika delarna för olika trafikvolym mycket lättare, skalbarheten blir mycket bättre då tillväxten av de olika delarna inte är likadan och stabiliteten överlag blir bättre då ett strul med B&B inte behöver påverka Seriewikin och vice versa. Men, innan vi startar en insamling så kan väl David ta och kolla lite hur det är tänkt med webbhotell i framtiden. Ett byte kommer att kosta lite, men man tjänar in det om man gör det samtidigt med en flytt av webbsidorna. Nu vet jag inte, men SeF kanske redan har tittat på det? I alla fall bör en sådan lösning med delade servrar för Seriewikin och ev andra högkapacitetsdelar och resten av SeFs webbplats som jag och Mikke skissar på här ovan föreslås för SeFs styrelse. Som exempel så kan jag ta mitt eget jobb där en sådan delning gjorde underverk för både stabiliteten och tillgängligheten för företagets intranät. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 29 oktober 2009 kl. 06.17 (UTC)
För övrigt så anser jag att SeFs forum skall läggas ner!

Uppdatering

Så länge som jag inte tillåts som medlem i Sef så tänker jag inte lyfta något större finger för Seriewikin, men nu är det återigen akut med en uppdatering av Seriewikin, då detta inte har skötts löpande som det bör göras (ingen uppdatering på två år vad jag kan se), så är det nu riktigt bråttom - Den version av mediawiki-koden som Seriewikin körs på har för länge sedan nått 'end-of-life'. Så, någon, se till att någon fixar detta pronto då det snart kommer att vara alltför svårt att överhuvudtaget uppdatera. Detta är inte seriöst skött, och jag är förvånad att man fortfarande inom Sef inte satsar på webben. --MikkeX 2 augusti 2011 kl. 13.23 (UTC)

Steamboat Willie har notetat samma sak och jag ska ta upp det med resten av styrelsen pronto. OlaHe 2 augusti 2011 kl. 16.39 (UTC)
Ja, jag kan inte nog understryka att det Mikke skriver inte är någon överdrift. Snarare så tycker jag att han tar det mycket coolare än jag. Vi är i akut risk att bli akterseglade på Wikimedia-version. Det kan i värsta fall leda till att allt arbete vi gjort blir värdelöst (värsta scenariot.) I alla fall inte utan en stor summa pengar. Uppdateringen måste till väldigt fort. Vi har haft tur och inte haft några virus, trojaner, etc. och klottrarna har hållit sig borta, men det är bara en tidsfråga innan botarna hittar oss igen... Vi får inte bli invaggade i en falsk säkerhet bara för att vi klarat oss den här gången. Uppgraderingen är i alla fall mycket viktig och väldigt akut, nu. Någon sade att man ville avvakta tills efter funktinärsomröstningen... Den är över nu.. och det har nu blivit om möjligt mer akut! --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 2 augusti 2011 kl. 19.37 (UTC)
Aha. Jo, Steamboats invändningar låter vettiga. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 2 augusti 2011 kl. 20.36 (UTC)
Ojdå. Jag får erkänna att jag inte har insett allvaret eller brådskan till fullo (Steamboat nämnde i maj att det behövde göras "snart, men inte akut", och jag är då rädd att jag underskattade hur bråttom det innebar) utan tänkte vänta till nästa styrelsemöte med att se till att konsulten anlitas. Det här pekar på två saker som behöver genomföras – 1: Att jag ska ta upp det omedelbart och se till att uppgradering görs helst inom de närmaste dagarna. 2: Att vi behöver en "teknikansvarig" eller åtminstone "teknikrådgivare" bland våra aktiva användare som bland annat ser till att sådana här saker påpekas vid rätt tidpunkter. Själv är jag för tekniskt okunnig för att vara den personen. Är det någon här som vill ta på sig den uppgiften? OlaHe 2 augusti 2011 kl. 21.05 (UTC)
Användare:Rkaj är ett förslag, som dock inte verkar så aktiv på själva Wikin i nuläget. Själv är jag också tekniskt okunnig. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 2 augusti 2011 kl. 21.13 (UTC)
Rasmus är bra, men jag ser gärna en mer aktiv användare på posten. För min del gärna Steamboat eller Mikke. Fler förslag/frivilliganmälningar? OlaHe 2 augusti 2011 kl. 21.24 (UTC)
För att förtydliga; jag menar alltså någon som kan hålla lite allmän koll på uppdateringar, mjukvarutillägg m.m., avgöra vad som behövs och när det behövs. Själva det tekniska utförandet ligger fortfarande på SeF:s konsult. OlaHe 3 augusti 2011 kl. 03.59 (UTC)
Lägesrapport: Jakob Hallin på SeF:s kansli har lovat att det ska tittas på denna vecka. OlaHe 8 augusti 2011 kl. 05.26 (UTC)
Något besked från Jakob? --MikkeX 15 augusti 2011 kl. 20.29 (UTC)
Nej. Jag ligger på och återkommer så fort jag vet. OlaHe 16 augusti 2011 kl. 05.55 (UTC)
Har just fått veta att uppdatering sker inom det närmaste dygnet. Seriewikin kan alltså komma att ligga nere ett tag inom kort. OlaHe 22 augusti 2011 kl. 14.17 (UTC)

Uppdatering av wikikod 2011-08-24

Nu har Seriewikins mjukvara/wikikod uppdaterats. Ni får gärna hjälpa till att kontrollera att allt funkar som det ska. Eventuella buggar kan listas nedan i avvaktan på åtgärdande. OlaHe 24 augusti 2011 kl. 21.05 (CEST)

Nu har vi ju funktionen med bildlicenser. Finns det någon sida hur man konfigurerar dem, eller kan bara admin göra det? Det skulle göra det lättare att fp dit rätt när det gäller bildmallarna...
Jag vet inte vad det är för en funktion. Kan du utveckla lite? OlaHe 29 augusti 2011 kl. 07.39 (CEST)
När du laddar upp en fil till wikin så finns det en rullgardinsmeny under beskrivningen med betckningen "Licens". Man skall kunna sätta den så a den kräver a man väljer en licens för filen man laddar upp. I princip så fyll den i med mall om man väljti en menyn. Men vi måste skapa licenser och regler, för det finns inga i dag. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 29 augusti 2011 kl. 21.02 (CEST)
Ah, då vet jag. Dem har jag förstås sett på Wikipedia. Du som jobbat mycket med bildrättighetsmallarna, är det något du skulle kunna tänka dig att titta på? OlaHe 29 augusti 2011 kl. 23.04 (CEST)
Det kan jag väl, mallarna har jag ju god hand med.. men jag hittar ingen dokumentation som säger hur man lägger till licenser.. om man ens kan göra det utan att vara admin... --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 30 augusti 2011 kl. 04.56 (CEST)
Jag luskar i det. OlaHe 30 augusti 2011 kl. 06.49 (CEST)
Hurdan är förresten svensk lagstiftning gällande bildexempel? 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 30 augusti 2011 kl. 08.31 (CEST)
Otydlig. Såvitt vi kan förstå utan juridisk prövning får vi använda oss av citaträtten – d.v.s. visa delar ur verk (utan att förvanska dem) om det är relevant för innehållet. OlaHe 30 augusti 2011 kl. 14.49 (CEST)
Måste vi överhuvudtaget använda bildlicensfunktionen? Om det inte finns nån att välja så ställer det väl inte till något direkt problem. Vi brukar ju vara rätt duktiga på att ange vem som innehar copyright till varje bild. --David Haglund 30 augusti 2011 kl. 19.46 (CEST)

Rapportering av buggar

Bildramar

Det har hänt nåt knasigt med bildramarna, dom verkar numera ha med några radera pixlar av luft över bilden och nån rad luft under bilden. Tydligast har jag sett det på Texas-flaggan i ADV Manga. Den är helt ren från mall:flagga-mallen och sånt, bara en bild och en bildram. Jag använder IE8. // [bnw] 25 augusti 2011 kl. 23.44 (CEST)

Jag har också sett det nu. Någon som vet om det handlar om "centrala" konfigureringar i wikikoden, eller om vi själva måste göra om bildramsmallen för att den ska funka i framtiden? OlaHe 29 augusti 2011 kl. 07.42 (CEST)
F.ö. verkar Google Chrome fortfarande göra automatiskt radbyte vid bildramen. Blir fult t.ex. om man lägger en flagga i en rubrik. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 26 augusti 2011 kl. 01.34 (CEST)
Radbyte vid Seriewikins bildramsmall alltså? Något som vi själva måste ändra på för att få den att bli rätt i webbläsaren? OlaHe 29 augusti 2011 kl. 07.42 (CEST)
Jepp, just så. Det verkade som problemet bara fanns i Chrome om jag förstått det hela rätt. 惑乱 分からん * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * 30 augusti 2011 kl. 08.32 (CEST)
Nej, problemet finns i Mozilla Firefox också och finns fortfarande kvar. E.G. den 7 september 2011 kl. 22.15 (CEST)
Är det ett eller två problem? "Extra pixlar"/"mer luft överst" ser jag både i Firefox och i Explorer. Men den "automatiska radbrytningen" i Google Chrome, avser du samma sak med det, Wakuran? OlaHe 7 september 2011 kl. 22.38 (CEST)
"Automatisk radbrytning" är precis vad det låter som:

Sverige
Sverige

istället för

Sverige Sverige .

28 november 2011 kl. 14.56 (CET)
Mall:Bildram skall numera utrangeras så gott det går och bara finnas kvar där den används till annat än flaggor (jag, vet, det gör ju att namnet känns konstigt) då flaggor i stället skall skrivas med de nya mallarna Mall:Flagga, Mall:Land och Mall:Språk i stället. Det behövs dock inte utrangeras omedelbart, utan man kan byta allteftersom man ändrar de artiklarna som använder den. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 28 november 2011 kl. 15.24 (CET)

< nowiki >

< nowiki >-taggen fungerar inte längre. OlaHe 7 september 2011 kl. 08.09 (CEST)

Är du säker på det? Är det inte bara NOWIS som missförstått dess användningsområde? Se Seriewikin:Sandbox. //[bnw] 7 september 2011 kl. 08.46 (CEST)
Och jag med. All kod räknas uppenbarligen inte som wikikod. Tack för rättelsen, bnw:-) OlaHe 7 september 2011 kl. 11.14 (CEST)

Nya linjer i tabeller (?)

Jag är okunnig på området men i alla fall: Tabeller, eller vad de ska kallas, som tidigare saknat linjer har försetts med både vertikala och horisontella linjer. Det gäller exempelvis innehållsförteckningen för Svisch! Pow! Sock! Seriernas fantastiska värld och tabellen för Rune Andréassons serier. Jag tror att detsamma gäller innehållsförteckningen för Tecknade serier i undervisningen, som Johnny Hazard lade upp, och ledamöterna i Svenska Serieakademin, även om det sistnämnda (Serieakademins ledamöter) i mitt tycke ter sig bättre i det nya inrutade utseendet. --N0WIS 7 september 2011 kl. 13.31 (CEST)

Ikonen borta?

Kanske en mycket liten grej i sammanhanget, men jag lade märke till att för mig har Seriewiki-ikonen (som man ser bland bokmärken, etc.) försvunnit i och med senaste uppdateringen. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 4 december 2011 kl. 11.02 (CET)

Åtgärdade buggar

Jag har vidarebegfordrat alla ovanstående synpunkter och frågor till SeF:s kansli och fått nedanstående svar från tekniska konsulten Joel Arvidsson. OlaHe 28 november 2011 kl. 13.34 (CET)

Captcha-funktion vid registrering av nya användare

JOEL: reCAPTCHA installerat vid registrering av nya användare, säg till ifall ni vill konfigurera det på annat vis.

Jag tycker det ser bra ut och hoppas att det kommer att leda till mindre spam. OlaHe 28 november 2011 kl. 13.34 (CET)
Låter skitbra. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 28 november 2011 kl. 14.47 (CET)

Tidszon

JOEL: Har modifierat tidszonen med två timmar, mycket troligt att detta kommer bli fel på en timme vid nästa sommartidsbyte, men det är enkelt åtgärdat.

Vad jag kan se är tidszonen fortfarande en timme fel. OlaHe 28 november 2011 kl. 13.34 (CET)
Joel to the rescue. Nu stämmer tidszonen. OlaHe 28 november 2011 kl. 17.30 (CET)

Bildramsmall

FRÅGA: Mallen “mall:bildram”, som vi framför allt använder kring flaggor har fått ett par extra rader “pixlar av luft” kring sig. Exempel – se flaggan här: http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/ADV_Manga Google Chrome tycks dessutom göra ett automatiskt radbyte vid bildramen. Är det något som går att fixa “centralt” i wikikoden eller måste vi göra om mallen?

JOELS SVAR: Det beror på själva mallen. Eftersom jag inte själv gjort mallen är det svårt för mig att svara på vilka omständigheter som kräver dessa specialkoder (nästlade span-taggar) så det kan ev bryta något. Jag hade personligen inte utformat koden på det sättet, men har modifierat den stilmallen något som i mina webbläsare ser bra ut.
"Spacen" har försvunnit och det är bra. Men i min dator/webbläsare så syns inte ramlinjerna upptill och nertill längre. OlaHe 28 november 2011 kl. 13.34 (CET)
Ola, vad har du för dator/ operativsystem/ webbläsare? Om du klagar på tekniska problem blir det tydligare om du anger det. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 28 november 2011 kl. 14.49 (CET)
Mall:Bildram skall numera utrangeras så gott det går och bara finnas kvar där den används till annat än flaggor (jag, vet, det gör ju att namnet känns konstigt) då flaggor i stället skall skrivas med de nya mallarna Mall:Flagga, Mall:Land och Mall:Språk i stället.
JOELS SVAR: Rent spontant känns det som om ni borde köra som wikipedia gör, dvs att ramen är en parameter på bilden istället för mall på en mall. Se här: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Extended_image_syntax Men för bakåtkompatibilitetens skull kan det ju vara värt att behålla nuvarande. Jag har gjort om utformningen på ett sätt jag tycker är bättre. Nackdelen med det nya sättet är att bildram ej längre går att använda på text på ett bra sätt, men det vore semantiskt felaktigt att använda bildram till text :-)
Njae.. jo.. Det är väl det som är tänkt. "Bildram" användes bara på flaggor, och där har vi ett nytt sätt att jobba i stället med de nya mallarna, så Bildram har nog spelat ut sin roll... Men jag gillar hur den nya utformingen. Jag funderar på en ny mall för att rama in en block med text på något smidigare sätt än de inbyggda, men det är det relativt låg prioritet på. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 29 november 2011 kl. 00.31 (CET)

Tabellinjer

FRÅGA: Tabeller som tidigare saknat linjer har plötsligt fått både vertikala och horisontella linjer.

JOELS SVAR: Det är en del av uppdateringen, enligt http://www.tng.lythgoes.net/wiki/index.php?title=MediaWiki_1.16.5_upgrade_on_TNG_Wiki
Note though that the class="wikitable" now includes a border.
If you do not want to display a border, you may need to remove the class statement after creating the table, if you forgot to uncheck the Style with borders box, or you created the table in the TNG Wiki prior to the upgrade to MediaWiki 1.16.2, such as tables created to provide text and image display sections of a page. For example, I removed the class="wikitable" in the Appearance section above. Impact: You may need to update pages created previously to remove the class="wikitable" if you do not want a border, such as where a table is used to define text with an image to illustrate."
Det går att overrida detta på central nivå, men jag vill gärna ej forka mot mediawiki då det innebär ett ständigt uppdateringsproblem. :Bättre att styra detta på innehållsnivå då det var önskvärt med ramar på vissa ställen vad jag förstod av kommentarerna.
Har inte testat själv än, men det ser inte så svårt ut att fixa för varje tabell där vi vill behålla linjerna. OlaHe 28 november 2011 kl. 13.34 (CET)


Nya programtillägg

Jag vill passa på att ta upp Nya programtillägg för Seriewikin igen, eftersom de förslagen verkar ha glömts bort? Jag föreslår implementering av AWC, DiscussionThreading och Poll2. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 28 november 2011 kl. 15.10 (CET)


Spam

Ser att en hel del spambotar börjat registrera sig, när de väl har börjat kan det snabbt flöda över - det behövs ett bättre captcha-skydd till registreringssidorna, och att man uppdaterar programvaran till 1.18.1 - 1.17.0 är redan föråldrad. Det behövs att någon verkligen börja sköta det här med uppdateringarna, och tar det på allvar - när det kommer en ny skarp version så bör man uppgradera. Det finns anledningar till att det kommer nya versioner, om man säger så. --MikkeX 3 mars 2012 kl. 17.33 (CET)

Håller med! Det börjar bli tröttsamt att behöva spärra en 4-5 användare varje dag, så det bör tas om hand om snarast. // Sir-L 4 mars 2012 kl. 10.40 (CET)
Word to your mother! 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 4 mars 2012 kl. 14.41 (CET)
Tack. Ska driva det omedelbart. OlaHe 4 mars 2012 kl. 16.35 (CET)
Ledsen, det blev inte omedelbart och det är mitt fel. Men nu är det vidarebefordrat till dem det berör. OlaHe 11 mars 2012 kl. 23.23 (CET)
Det är en del spam på SeF:s forum, också. Kan också ses över. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 16 mars 2012 kl. 08.29 (CET)
Vad bra att det tydligen är på gång. Jag kände nyss anledning att skriva om detsamma på Seriefrämjandets forum. Hur lång tid kan det tänkas ta innan detta är åtgärdat? E.G. den 9 april 2012 kl. 22.12 (CEST)