Maho shojo

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Mahou no Princess Minky Momo", den första riktigt populära magiska flickan. © Reed.

Maho shojo, Mahō shōjo eller Mahou shoujo; 魔法少女, (ung. magiska flickor) (eng. "Magical Girls"), ursprungligen en japansk term för serier med flickor med övernaturliga krafter i huvudrollen. Mest känd och den som fick genren att explodera är "Sailor Moon". Genren har dock anor tillbaka till 60-talet.

De mest kända varianterna av Maho shojo är superhjälteliknande serier med tonårsflickor som förvandlar sig till magiska versioner av sig själva för att beskydda världen mot onda krafter eller hjälpa andra människor. Deras dräkter är ofta färgstarka, och de är för det mesta utrustade med utsmyckade accessoarer som halsband, medaljonger och trollspön. Under 70- och 80-talen finansierades ofta en anime från mangan genom att någon leksakstillverkare av de prylar som förekom i serien var sponsor.

Målgruppen för maho shojo-serier kan vara ytterst olika, en del vänder sig till barn, andra till tonåringar. Ursprungligen vände sig genren till mycket unga flickor, men den har visat sig vara populär bland både flickor och pojkar i olika åldrar.

"Cardcaptor Sakura", en ung maho shojo © CLAMP.

En av de första riktigt populära magiska flickorna var 12-åriga Minky Momo från en 63-episods tv-anime 1982. Hon exporterades även till väst (bl.a. Italien och USA) under namnet "Magical Princess Gigi". Minky Momo uppvisade alla de drag som karaktäriserar genren: hon kom från ett magiskt rike, févärlden Fenarinarsa; hade magiska följeslagare (familiaris) i form av en hund, en apa och en fågel; hon transformerade sig (henshin) till en äldre identitet (med föredömliga kvinnliga yrken som läkare, reporter etc.) med hjälp av ett magiskt trollspö (polkagrisrandigt i rött och vitt); hon hjälpte människor mer än slogs med onda fiender och vårdade och värnade folks drömmar. En egenhet med serien var att hon faktiskt dog i ett senare avsnitt på ett mycket sorgligt vis i en bilolycka, men reinkarnerades och återföddes, ett drag av tragik som också hör till genren.

Exempel på mahou shoujo-serier

"Mahou no Idol Pastel Yumi", Yumi Hanazono tillsammans med Kakimaru och Keshimaru. © Studio Pierrot.
Magical Angel Creamy Mami flyger på en pterodaktyl. Animeskiss ur LP:n "Curtain Call". © Studio Pierrot.

Maho shojo-inspirerade serier

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!