Sportserier

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Sportserie)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Roy Race från omslaget till Roy of the Rovers Annual 1979. © Fleetway/IPC.

Sportserier är serier med sport-tema. Dessa kan vara vardagsrealistiska serier såväl som äventyrsserier eller humorserier. Ofta riktar sig dessa (generellt) till yngre pojkar, om man bortser från ridsportserierna som traditionellt anses vara ett "tjej-intresse".


Mini usa.gif USA

Den allra första dagliga dagspresserien i USA var "A. Piker Clerk" från 1903, som handlade om en figur som kom med dagliga travtips.

Bland amerikanska dagspresserier har boxningsserier som "Ben Bolt", "Joe Palooka" och "Knock-Out Charlie" varit särskilt framgångsrika, men även serier om amerikansk fotboll och baseball förekommer.

Mini storbritannien.gif Storbritannien

"Power!!" volym 1. © BonnierCarlsen

Storbritannien är nog det land där sportserierna traditionellt varit populärast, framför allt fotbollsserier som "Roy of the Rovers" och "Benny Guldfot". Men även serier om motorsport, rugby och boxning har varit vanliga. Åtskilliga sportserietidningar har getts ut av DC Thomson och Fleetway/IPC. Även faktaserier som "VM i fotboll 1930–1978" har producerats.

Mini frankrike.gif Mini belgien.gif Frankrike / Belgien

Inom den fransk-belgiska scenen har renodlade sportserier aldrig hört till de mest populära genrerna, men det finns undantag som "Michel Vaillant" (racing), "Julie Wood" (motorcykel), "Alain Chevallier" (speedway), "Eric Castel" (fotboll) och "Vincent Larcher" (fotboll/SF/fantasy). Flera tecknare som Jean Graton och Raymond Reding tecknar i klassisk klara linjen-stil.

En separat tradition behandlar sport som ämne i korta humorserier, varav flera serier utkommit på förlaget Bamboo.

Mini japan.gif Japan

I Japan görs en hel del manga med sporttema, även om vi inte har sett mycket av detta i Sverige. Några sportserier som exporterats till västvärlden är "One Pound Gospel" där en av huvudpersonerna är en boxare, kärleks-/basketserien "Power!!", fotbollsserien "Whistle!" av Daisuke Higuchi, boxningsserien "Hajime no Ippo" samt tennis-shonen "Prince of Tennis".

Mini sverige.gif Sverige

De första sportserierna i Sverige var framför allt humorserier som Lasse Sandbergs "Idrottsmannen Eskil". Även Rit-Olas "Biffen och Bananen" var, om än inte en renodlad sportserie, ofta fokuserad på allehanda idrotter. Göte Göranssons "Tiger-Lasse" var en mer äventyrsinriktad speedwayserie som publicerades i Teknikens Värld i början av 1950-talet.

Sedan 1960-talet har sportserier framför allt publicerats i sportserietidningar som Buster, Seriesport, Center-Serien och Boing, men även Fantomen, Serie-Nytt och Barracuda har representerat genren. Hästtidningarna har levt en separat tillvaro vid sidan om, men har periodvis varit mycket populära. Bland dem kan nämnas Min Häst, Wendy och Penny.

Buster var länge det främsta forumet för sportserier i Sverige. Främst innehöll tidningen material från de brittiska sportserietidningarna, (huvudsakligen om fotboll) men det gjordes även en del serier speciellt för den svenska marknaden, bl.a. "Åshöjdens BK", "Kom igen, Stefan!" och "Kishako, sportreportern". Tidningen lades ner 2006 efter en nästan fyrtioårig karriär, och idag (oktober 2011) är förutom hästtidningarna Forza fotboll den enda renodlade sportserietidningen i landet.

Exempel på sportserier

Allmän sport

Amerikansk fotboll

Baseball

Basket

Boxning

Cykelsport

Formel-1

Fotboll

"Kid Cox" från Buster nr 13/1979 © DC Thomson
Ralph Rogan ur "Raketen" från Barracuda nr 1/1990. © IPC

Friidrott

Golf

Ishockey

Motocross

Orientering

Ridsport

Rugby

Schack

Simning

Speedway

"Midge" från Buster nr 17/1978 © DC Thomson

Tennis

Tyngdlyftning

Wrestling

Se även