Teenage Mutant Ninja Turtles

Från Seriewikin
(Omdirigerad från TMNT)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Raphael ur "Teenage Mutant Ninja Turtles" (1984) av Kevin Eastman och Peter Laird. © Eastman & Laird.

"Teenage Mutant Ninja Turtles" (TMNT) i Sverige ofta kallad "Turtles" och i Finland känd som Ninjasköldpaddorna är en amerikansk serie som handlar om fyra muterade sköldpaddor som är tonåringar, mutanter och ninjor. Serien skapades av Kevin Eastman och Peter Laird 1984 och debuterade i en svartvit serietidning utgiven av Mirage Studios.

Handling

Serien hade en ganska "mörk" prägel och riktade sig till en lite äldre publik.

Sköldpaddornas namn är tagna från fyra renässanskonstnärer: Donatello, Leonardo, Michelangelo och Raphael, och de är specialister på varsitt traditionellt japanskt vapen; Donatello med sin bo (trästav), Leonardo med sitt katanasvärd, Michaelangelo med sina nunchakus (karatepinnar) och Raphael med sina saisvärd (treeggad kniv). För femton år sedan muterades de av ett ämne kallat ooze och samtidigt muterades också deras mästare Splinter, en talande råtta. Mästare Splinter lärde ut stridskonsten ninjutsu till sköldpaddorna och det var även han som gav dem deras namn. Sköldpaddornas hemstad är New York City, där de bor i kloakerna.

Koncept

Delvis var "TMNT" en parodi på några av de populäraste amerikanska serierna under början av 1980-talet, en mix av mutanterna från Chris Claremonts "X-Men", ninjorna från Frank Millers "Daredevil" och tonårshjältarna från Marv Wolfmans "New Teen Titans".

Serietidningar

Den svartvita serietidningen som startade i maj 1984 blev en omedelbar succé. Med åren har denna version haft fyra separata volymer och flera sidohistorier. Volym 4 debuterade i december 2001.[1] Image Comics svarade för utgivningen av volym 3.

Archie Comics producerade en egen serietidning Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures, som ursprungligen var baserad på 1987 års animerade TV-serie.

En daglig seriestripp, skriven och ritad av Dan Berger, publicerades fram till och med december 1996. Då den var som populärast publicerades den i över 250 dagstidningar.

En annan serietidning, inspirerad av 2003 års animerade TV-serie, publicerades av Dreamwave Productions mellan juni och december 2003 innan den lades ner på grund av dålig försäljning. Berättelserna skrevs av Peter David och illustrerades av LeSean, och i de tre första numren, som var de enda som var baserade på TV-serien, visades händelserna för ovanlighetens skull från bifigurernas perspektiv, det vill säga April O'Neil, Baxter Stockman och Casey Jones.

I augusti 2011 startade IDW Publishing ännu en serietidning.

Turtles i andra medier

1987 års tecknade TV-serie

I december 1987 började Murakami-Wolf-Swenson Film Productions animerade TV-serie, baserad på Eastman och Lairds skapelser, sändas. TV-serien riktade sig mest till en yngre publik, och hade mer humor och mindre våld, som inte var lika rått som i originalserierna. Sköldpaddorna fick även ett mer sympatiskt utseende, och var pizzaälskare. TV-serien producerades i 194 avsnitt, och det sista visades i november 1996.

Sköldpaddorna fick här också för första gången färgkodade ögonbindlar. Medan de i originalet alla hade röda (vilket syntes enbart på omslagen), så fick här varenda sköldpadda sin egen färg; Raphael röd, Michaelangelo orange, Leonardo blå och Donatello lila.

1987 års tecknade TV-serie innehöll nya och gamla figurer som April O'Neil, Casey Jones, Bebop och Rocksteady, Baxter Stockman och Råttkungen. Vissa figurer, som Shredder och Fotklanen påminde bara utseendemässigt om originalfigurerna. Krang, en av seriens mest minnesvärda skurkar, var inspirerad av Utroms, en god utomjordisk art i Mirage Studios version. Men Krang, som var en krigsherre från Dimension X, var däremot mycket elak.

Denna version var en mycket framstående del av "TMNT", de flesta människor är omedvetna om att det finns andra versioner.

Ninja Turtles: The Next Mutation

1997–1998 sändes en TV serie med riktiga skådespelare kallad "Ninja Turtles: The Next Mutation". En femte sköldpadda introducerades, en tjej som kallades Venus de Milo. Serien utspelade sig efter att Shredder blivit besegrad, och sköldpaddorna fick slåss mot nya skurkar. "TMNT: The Next Mutation" blev aldrig särskilt populär, och lades ner efter bara en säsong. Serien kritiserades även av föräldrar för att den innehöll otäcka element som vampyrer.

Den här versionen av sköldpaddorna gjorde även ett gästspel i TV-serien "Power Rangers in Space".

Många fans betraktar numera den här TV-serien som en apokryf. I november år 2000 meddelade Kevin Eastman och Peter Laird att de inte tänker ha med Venus de Milo i någon kommande berättelse.

Anime

I Japan gjordes 1996 två animeavsnitt av 1987 års tecknade TV-serie. Den kallades "Mutant Turtles: Choujin Densetsu-hen" ("Superman Legend"). I den serien stal Krang, Shredder, Bebop och Rocksteady stenen Dark Muta-Stone. Figurerna var samma som i USA-versionen, men deras personligheter hade ändrats något.

2003 års tecknade TV-serie

Den 8 februari 2003 började en ny animerad TV-serie, från Fox Network och 4Kids Entertainment, sändas. Denna serie produceras av Mirage Studios, som ägde en tredjedel av rättigheterna till serien.

Serien är baserad på Mirageserierna och är mörkare och tuffare, och sköldpaddorna lever mer som en familj. Den är dock inte lika våldsam som Mirageserierna, och räknas som barn- och familjevänlig.

2012 års datoranimerade TV-serie

Mellan september 2012 och november 2017 sändes en datoranimerad TV-serie i Nickelodeon, som i oktober 2009 köpt rättigheterna till Turtles. Serien hade fem säsonger.

Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles

En fjärde animerad TV-serie, Rise Teenage Mutant Ninja Turtles, visades i Nickelodeon mellan juli 2018 och augusti 2020. En serietidning baserad på den förväntas också produceras.[när?][källa behövs]

Filmer

TMNT-populariteten kulminerade med de tre spelfilmerna i början av 1990-talet. Alla tre långfilmerna gick på bio i Sverige.

Den första långfilmen, "Teenage Mutant Ninja Turtles", kom 1990 och är mest präglad av serietidningsversionen, men den har även drag från 1987 års tecknade TV-serie. Här introduceras Shredder, eller Oroko Saki som han egentligen heter, som antagonisten i filmen.

Den andra långfilmen, "Teenage Mutant Ninja Turtles II – Kampen om Ooze", kom 1991. Shredder är tillbaka och fortsätter bygga upp Fotklanen för att få sin hämnd på sköldpaddorna. Bebop och Rocksteady var tilltänkta som antagonister, men Kevin Eastman och Peter Laird lät istället skapa två nya mutanter: Tokka och Rahzar. Splinter berättar här för sköldpaddorna om deras förflutna. Vanilla Ice rappar i slutet av filmen.

Den tredje långfilmen, "Teenage Mutant Hero Turtles III", kom 1993 och i denna film återvänder Casey Jones. Handlingen går ut på att sköldpaddorna reser bakåt i tiden till det feodala Japan och använder samurajutrustning. Filmen var baserad på historien "Sacred Sands of Time" från Eastman och Lairds TMNT nr 8 (volym 1).

En datoranimerad långfilm hade biopremiär 2007.

Under 2010-talet producerades ytterligare två långfilmer, Teenage Mutant Ninja Turtles från 2014 respektive Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows från 2016.

Dator- och TV-spel

Det första dator- och TV-spelet med Turtles kom till olika konsoler 1989. Det var ett actionäventyrsspel, där man kunde växla mellan de fyra sköldpaddorna under spelets gång. Utomhusscenerna syntes snett från ovan, och inomhuscenerna som ett plattformsspel. Det andra spelet var ett sidscrollande hacka och slå-spel

Konami producerade samma år även ett arkadspel för upp till 4 spelare baserat på TMNT, vilket senare porterades till hemknonsolerna. Företaget mjölkade sin licens fram till 1993 med ett flertal spel till olika konsoler, oftast i genrerna plattformsspel eller beat'em'up. 1993 hade marknaden för Turtlesvågen börjat ebba ut, och fightingspelet "Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters" var en misslyckad satsning. Då den andra TV-serien debuterade 2003 började dock Konami återigen producera flera spel till ett flertal format.

Censur och Teenage Mutant Hero Turtles

Censuren i Storbritannien beslutade sig för att döpa om serien från "Teenage Mutant Ninja Turtles" till "Teenage Mutant Hero Turtles", innan serien fick visas i Storbritannien. Ninjor ansågs inte vara något för barn. Det var den brittiska titeln som också gick i svensk TV.

Sångtexten i den tecknade TV-serien från 1987 ändrades – man tog bort ordet ninja, och textraden "Splinter taught them to be ninja teens" ändrades hos britterna till "Splinter taught them to be fighting teens". Dessutom klipptes scener bort där Michelangelo använde sina nunchakus. Från avsnittet "My Brother, the Bad Guy" under säsong 5 (1991) använde Michelangelo istället ett rep. Den nya tecknade TV-serien har inte censurerats, så i Storbritannien är det den som kallas "Teenage Mutant Ninja Turtles", medan man om den gamla TV-serien säger "Teenage Mutant Hero Turtles".

Mini sverige.gif TMNT i Sverige

Eastman och Lairds originalversion förekom i ett nummer av Maxx (8/87), och en kortlivad albumutgivning från RSR Epix 1993 (fyra album). Marknadsföringen av Turtles på bred front nådde dock Sverige först i augusti 1990, i och med serietidningen, TV-spelen och TV-serien. I Sverige hade sköldpaddorna även sin egen pizza, som kunde köpas i frysdiskar.

2022 gav Ades Media ut ett inbundet samlingsalbum med de allra första serierna av Eastman & Laird.

Serietidningar

Den amerikanska serietidningen utgjorde grunden för den tidning som gavs ut i Sverige 1990–1996 under namnet Teenage Mutant Hero Turtles. Hur ofta tidningen utkom per år skiftade med årens lopp. Ibland utgavs även specialtidningar. Det fanns även kortare serieavsnitt i de flesta nummer, som producerades i Storbritannien av Fleetway Publications och därför använde inte Michelangelo sina nunchakus i dessa.

Tidningen utgavs i Sverige med 2 nummer 1990 (även ett gratis-ex av första numret, med annat omslag), 15 nummer 1991, 17 nummer 1992, 12 nummer 1993, 12 nummer 1994, 12 nummer 1995, 12 nummer 1996. "Usagi Yojimbo" var biserie i nummer 3–6/1994.

2013 startade en ny tidning utgiven av Egmont, med serier från IDW Publishing. Tidningen innehåller till största delen pyssel och dylikt.

Hyllningar och parodier i serier

  • "Teenage Mutant Ninja Burgers" av Mikael Grahn i Pyton nr 2/1992.
  • "Törtels" i Pyton nr 3/1992.

Pastischer

Serien blev snabbt en enorm succé i den amerikanska independentvärlden och gav upphov till en stor mängd mer eller mindre seriösa kopior och parodier inklusive "Adolescent Radioactive Black Belt Hamsters", "Pre-Teen Dirty-Gene Kung-Fu Kangaroos", "Radioactive Wrestling Rodents", "Geriatric Gangrene Jujitsu Gerbils" och "Colossul Nuclear Bambino Samurai Snails", titlar som sällan överlevde längre än något enstaka nummer.

Kuriosa

  • Då TMNT var som populärast hölls en konsertturné 1990, kallad "Comin' Out of Their Shells Tour". Artisterna uppträdde i sköldpaddskostymer liknande dem som användes i långfilmerna. Musik spelades på scenen och handlingen inbegrep att April O'Neil blev kidnappad av Shredder och sköldpaddorna måste rädda henne.
  • TMNT har inspirerat till namnet på en riktig förhistorisk sköldpadda med horn och en svans. Vetenskapsmän har namngivit djuret ninjemys, vilket betyder ninjasköldpadda.

Upphovsrätt

I oktober 2009 såldes rättigheterna till hela TMNT-franchisen till Nickelodeon.

Källor

Fotnoter

Externa länkar