The Beatles

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
The Beatles i serien "Blake och Mortimer": sidan 53 i albumet "Doktor Voronovs komplott" (ur den engelska utgåvan med titeln "The Voronov Plot"). John Lennon på scenen och Paul McCartney i vit skjorta i publiken. Bild av André Juillard
The Beatles i serien "Yellow Submarine", svensk utgåva. Bild av Jose Delbo. © Semic.

The Beatles är en legendarisk engelsk popgrupp, verksam från tidigt 1960-tal till 1970. Medlemmar: Paul McCartney, John Lennon, George Harrison och Ringo Starr. Beatles-fandomen "Beatlemania" hade från 1963 och framåt en enorm påverkan på den globala populärkulturen. Gruppen har förekommit som huvudfigurer i flera amerikanska serietidningar och som bifigurer eller i gästspel i många andra serier.

The Beatles som seriefigurer

  • The Beatles, inklusive John Lennons ande, spelar roller i första volymen av "The Invisibles".
  • I ett nummer av Banggg dyker kvartetten från Liverpool upp i en liten faktaseriebagatell tecknad av Jaime Vallvé, för danska PIB. Intressant som exempel på Vallvés stil före "Fantomen"-tiden.
  • Paul McCartney och John Lennon syns i bakgrunden i "Blake och Mortimer"-albumet "Doktor Voronovs komplott" vid den tidpunkt då de träffades för första gången och ännu inte hade bildat sitt band. Yves Sente hade just läst en bok om dagen när John Lennon och Paul McCartney träffades första gången på en friluftsdag i Liverpool den 6 juli 1957 och vävde in denna händelse i testsidan. Därefter byggdes historien upp runtomkring denna sida – Sente frågade sig: "Vad hände före och efter denna dag?" och började sedan skriva.
  • Till John Lennons död 1980 gav tidningen (À Suivre) ut ett specialnummer med hyllningar av flera franska tecknare.
  • I första numret av Pulserande Metal 1984 ingick en serie av Gerhard Jourd´hui och Serge Clerc där Beatles, filmen "A Hard Day's Night" och John Lennons uttalande om att de var större än Jesus, ligger med i berättelsens bakgrund.

Beatles och animerad film

En animerad tv-serie för ABC med titeln "The Beatles" gick i amerikansk tv 1965-67 i 39 avsnitt. Produktionsbolag var King Features Syndicate. I den här humorbaserade tv-serien spelade röstskådespelare lätt karikerade versioner av original-Beatles, medan manusen var löst baserade på olika Beatleslåtar, som förutom att betitla avsnitten även spelades i varje avsnitt.

Beatles produktionsbolag Apple producerade tillsammans med King Features Production och United Artists den tecknade filmen "Yellow Submarine" som hade premiär i Storbritannien den 17 juli 1968. Filmen var i regi av George Dunning, som tidigare hade varit inblandad i den animerade tv-serien om The Beatles.

Paul McCartney gillar Rupert Bear och producerade på 1980-talet den animerade kortfilmen "Rupert and the Frog Song", regisserad av Geoff Dunbar och släppt 1984. Till filmen komponerade McCartney ett soundtrack från vilket sången "We All Stand Together" nådde tredjeplatsen på brittiska singellistan. Musikvideon till "We All Stand Together" innehöll utdrag ur Rupert-filmen och är som en animerad kortfilm i sig.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!