Viz (serietidning)
- Ej att förväxla med det amerikanska förlaget Viz Communications.
Viz är en brittisk serietidning med burlesk humor. Den startades 1979 i Newcastle av Chris Donald, Simon Donald och Jim Brownlow.
Översikt
Viz har varit något av en humorinstitution i Storbritannien sedan starten 1979. Humorn kan inte beskyllas för att vara sofistikerad, men kan sägas bygga vidare på en gammal brittisk burlesk humortradition. Ämnena är oftast sexuella eskapader, anala områden, fördomsfulla stereotyper och råa våldsamheter. Man driver också ofta med tidstypiska fenomen som kändisar, ofta politiker, men tidningen innehåller inte någon medveten politisk satir att tala om.
Teckningarna är desto mer "mainstream", runda och ofta tämligen gulliga och påminner på många vis om dem som man kan hitta i mer barnvänliga brittiska serietidningar såsom Beano, Dandy och Buster.
Åtskilliga serier i tidningen har börjat med ett enstaka skämt som har broderats ut. De flesta av både engångsserierna och de återkommande serierna bygger på ett begränsat koncept (såsom "sträng viktoriansk fader", "oförskämd tv-hallåa" eller "pruttande pojke") och har titlar i form av ordvitsar, rim eller allitterationer.
Tidningen innehåller även en del text- och bildmaterial som inte är serier, t.ex. fejkade nyhetsartiklar och dylikt, ett grepp som är lånat av de amerikanska kollegorna MAD och National Lampoon. Den har även innehållit ett flertal fotoserier.
Viz tycks ha inspirerat den norska (och svenska) serietidningen Pyton.
Historik
Första numret av Viz skapades i Chris Donalds sovrum i Newcastle 1979. Chris, hans bror Simon Donald, samt skolkompisen Jim Brownlow knåpade där ihop tidningen som skulle bli mäkta populär under de närmaste åren. De tre var både serieskapare och redaktion.
Från början hade tidningen karaktären av ett fanzin. Första numret var endast tolv sidor långt och kopierades upp i 150 exemplar, och distribuerades liksom de samtida punkfanzinen i musikaffärer och lokala pubar. Första upplagan på 150 ex sålde snabbt slut och man drog upp planer på att fortsätta med produktionen. Brownlow hade då inget intresse av att fortsätta, så istället anställde bröderna Donald frilanstecknaren Graham Dury för att bidra till tidningen.
Efter några år sålde man flera tusen exemplar i hela landet och hade anställt ytterligare tecknare, såsom Simon Thorp. 1985 slöts ett avtal med Virgin Books som började ge ut tidningen varannan månad. 1987 tog tidigare Virgin-redaktören John Brown själv över utgivningen och skapade i samband med detta sitt eget förlag, John Brown Publishing, vars distribution gav tidningen en explosionsartad popularitet. 1989 sålde Viz för första gången över en miljon exemplar. Under sin populäraste period var Viz den tredje bäst säljande tidskriften i Storbritannien med i snitt 1,2 miljoner sålda exemplar per nummer. Sedan mitten av 1990-talet har försäljningen emellertid sjunkit till ett par hundra tusen exemplar. 2001 blev tidningen uppköpt av bolaget I Feel Good. IFG köptes i sin tur upp av Dennis Publishing 2003.
Chris Donald var redaktör på tidningen fram till 1999, då han lämnade över tjänsten till ett "editorial cabinet" med brodern Simon i spetsen. Simon avslutade sitt redaktörskap 2003, för att istället arbeta med television.
Publicerade serier i urval
- "Badly Drawn Man"
- "Badly Overdrawn Boy"
- "Barry the Cat"
- "Biffa Bacon"
- "Billy the Fish"
- "Elton John's..."
- "The Fat Slags"
- "Felix and his Amazing Underpants"
- "Gilbert Ratchet"
- "Johnny Fartpants"
- "Kewl Chix"
- "Mr. Logic"
- "The Modern Parents"
- "Nobby's Piles"
- "Postman Plod"
- "Roger Mellie, the Man on the Telly"
- "Sid the Sexist"
- "Spoilt Bastard"
Viz i andra medier
Flera av serierna i Viz – "The Fat Slags", "Roger Mellie, the Man on the Telly", "Sid the Sexist" och "Billy the Fish" – har alla blivit animerade tv-serier.
Läs mer
- Chris Donald: "Rude Kids: The Inside Story of Viz", Harper Collins 2005, ISBN: 0007190972
Externa länkar
Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! |