Skillnad mellan versioner av "Litteratur med serieinslag"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
 
 
(26 mellanliggande versioner av en annan användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serietermer]]
[[Kategori:Serietermer]]
[[Kategori:Övriga publikationer innehållande serier]]
[[Seriemediet]] förekommer inte enbart i renodlade tecknade serier, utan kan även ingå som en del i en annan konstnärlig helhet. Något som har förekommit allt mer på senare år är serier som en integrerad del av i övrigt textbaserade romaner eller noveller.
[[Seriemediet]] förekommer inte enbart i renodlade tecknade serier, utan kan även ingå som en del i en annan konstnärlig helhet. Något som har förekommit allt mer på senare år är serier som en integrerad del av i övrigt textbaserade romaner eller noveller.


==Exempel på romaner med serieinslag==
==Exempel på litterära verk med serieinslag==
*"[[Diary of a Teenage Girl]]", roman av [[Phoebe Gloeckner]]
*"Dagarna jag glömde" av Arne Svingen och Mikael Noguchi<ref name="Gränsfall">Boken har marknadsförts som en "[[grafisk roman]]", men det är bara enstaka uppslag som har sekvenser av bilder och därmed kan sägas vara gjorda i "serieform".</ref> (2009)
*"[[Stall Norrsken]]", svensk romansvit av [[Noomi Hebert]], [[Lena Ollmark]] och [[Åsa Ekström]]
*"[[Dagbok för alla mina fans]]" av [[Jeff Kinney]], romanserie med serieinslag.
*"[[Dagspöket]]"-böckerna, barnböcker av [[Jujja Wieslander|Jujja]] och [[Tomas Wieslander]] med illustrationer av [[Jens Ahlbom]], både enstaka bilder och sammanhängande seriesekvenser. (1994&ndash;2012)
*"[[Diary of a Teenage Girl]]", roman med serieinslag av [[Phoebe Gloeckner]]
*"[[Eddie Bolander & jag]]", ungdomsroman, rikligt illustrerad med teckningar varav några är [[sekvenskonst|sekventiella]], av [[Bo R. Holmberg]] och [[Katarina Strömgård]]<ref name="Gränsfall"></ref> (2005)
*"En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret", författad och illustrerad av Brian Selznick<ref name="Gränsfall"></ref> (2008)
*"[[Fem]]". Den franskproducerade nyversionen av Enid Blytons "Fem"-böcker, gjord av Claude Voilier på 1970-talet, innehöll sekvenser av serierutor, tecknade av [[Jean Sidobre]], på varannan sida. Utgivna i Sverige som del av [[Rabén och Sjögren]]s POP-serie.
*"[[Kafka]]", en introduktion till Franz Kafka av [[David Zane Mairowitz]] och [[Robert Crumb]]. I boken blandas illustrerad text med seriesekvenser.
*"Maud, var hon likgiltig eller var hon- ja- nej- jag vet inte", roman av Frans Daniel Nessle (Bonniers 2002). Innehåller en tecknad ''[[Starlet]]''-pastischserie av [[Christofer Ahde]].
*"Mord på seriesidan", detektivroman av Jack Iams som innehåller ledtrådar i form av seriestrippen "[[Little Polly Pitcher]]" (1949)
*"[[Närstrid Vanessa]]", erotisk novellsamling där novellerna varvas med korta serier av [[Bitte Andersson]]. ([[Vertigo förlag]], 2004)
*"[[Pax]]"-böckerna, ungdomsböcker skrivna av Åsa Larsson och Ingela Korsell, illustrerade av [[Henrik Jonsson]] med både enstaka bilder och hela sidor med (stumma) seriesekvenser. (2014&ndash;)
*"[[Phonephucker]]", bok om telefonsexförsäljning av [[Tanja Suhinina]] med illustrationer och seriesekvenser av [[Elin Jonsson]]
*"[[Slow Chocolate Autopsy]]", brittisk roman av Iain Sinclair med insprängda seriesekvenser tecknade av [[Dave McKean]] (1997)
*"[[Sotarpojken]]", ungdomsroman av Lisa Tezner från 1941. Kom 2002 ut i en version där konstnären [[Hannes Binder]] kompletterat med bl.a. seriesekvenser.
*"[[Stall Norrsken]]", svensk ungdomsromansvit med serieinslag av [[Noomi Hebert]], [[Lena Ollmark]] och [[Åsa Ekström]]
*"[[To Afghanistan and Back]]", reseskildring av krigshärd, bestående av både text och serier, av [[Ted Rall]]
*"[[Äventyr i bild]]", bokserie med litterära klassiker. Varannan sida består av text och varannan sida av en seriesekvens.
 
==Se även==
*[[Serier med litterära inslag]]
 
{{fotn}}
 




{{stub}}
{{stub}}

Nuvarande version från 20 januari 2017 kl. 16.38

Seriemediet förekommer inte enbart i renodlade tecknade serier, utan kan även ingå som en del i en annan konstnärlig helhet. Något som har förekommit allt mer på senare år är serier som en integrerad del av i övrigt textbaserade romaner eller noveller.

Exempel på litterära verk med serieinslag

Se även

Fotnoter

  1. 1.0 1.1 1.2 Boken har marknadsförts som en "grafisk roman", men det är bara enstaka uppslag som har sekvenser av bilder och därmed kan sägas vara gjorda i "serieform".


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!