Skillnad mellan versioner av "Sidekick"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (korr.)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serietermer]]
[[Kategori:Serietermer]]
En '''sidekick''' är en typ av bifigur, en karaktär som är medhjälpare till en historias huvudgestalt eller hjälte, och som får stå som kontrast till denne på olika sätt. Ofta är sidekicken något mindre kompetent, yngre eller lite dummare än huvudfiguren. Inte sällan är sidekicken även en färgstarkare figur.
En '''sidekick''' är en typ av bifigur, som är medhjälpare till en historias huvudgestalt eller hjälte, och som får stå som kontrast till denne på olika sätt. Ofta är sidekicken något mindre kompetent, yngre eller lite dummare än huvudfiguren. Inte sällan är sidekicken även en färgstarkare figur.


Exempel på sidekicks är t.ex. [[Långben]] (till [[Musse Pigg (seriefigur)|Musse Pigg]]), [[Kapten Haddock]] (till [[Tintin]]), [[Nicke (Fantasio)|Nicke]] (till [[Spirou]]), och [[Robin]] (till [[Batman]]).
Exempel på sidekicks är t.ex. [[Långben]] (till [[Musse Pigg (seriefigur)|Musse Pigg]]), [[Kapten Haddock]] (till [[Tintin]]), [[Nicke (Fantasio)|Nicke]] (till [[Spirou]]), och [[Robin]] (till [[Batman]]).

Versionen från 11 augusti 2007 kl. 05.36

En sidekick är en typ av bifigur, som är medhjälpare till en historias huvudgestalt eller hjälte, och som får stå som kontrast till denne på olika sätt. Ofta är sidekicken något mindre kompetent, yngre eller lite dummare än huvudfiguren. Inte sällan är sidekicken även en färgstarkare figur.

Exempel på sidekicks är t.ex. Långben (till Musse Pigg), Kapten Haddock (till Tintin), Nicke (till Spirou), och Robin (till Batman).

Termen är inte en renodlad serieterm, utan används även inom t.ex. filmen och litteraturen. Berömda sidekicks ur litterära verk inkluderar bl.a. Sancho Panza från "Don Quijote" och dr Watson från "Sherlock Holmes".

Teenage sidekicks

Inom superhjältegenren var det förr vanligt med så kallade "teenage sidekicks", en yngre medhjälpare till hjälten. Motiv för detta är att ge de tonåriga läsarna någon att lättare identifiera sig med men även att ge hjälten någon att tala med för att exempelvis slippa alla tankebubblor. Batman hade Robin, Captain America hade Bucky, Green Arrow hade Speedy, Flash hade Kid Flash, o.s.v. Ett flertal av dessa finns fortfarande kvar, men i takt med att superhjälteserierna har blivit alltmer realistiska, har även tonårsmedhjälparna minskat i antal. Dock finns det än idag många tonårshjältar som agerar på egen hand, men utan att stå i skuggan av en vuxen mentor.

Många av den gamla tidens sidekicks har själva tagit över manteln från sin mentor, till exempel Kid Flash (Wally West), som tog över rollen som Flash efter Barry Allens död.

Kända sidekicks

Här listas några kända sidekicks med deras mentorer inom parentes.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!