Skillnad mellan versioner av "Agust"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
 
(30 mellanliggande versioner av 7 användare visas inte)
Rad 3: Rad 3:
[[Kategori:Seriefigurer]]
[[Kategori:Seriefigurer]]
[[Kategori:Svenska seriefigurer]]
[[Kategori:Svenska seriefigurer]]
Klassisk svensk serie skapad av [[Elov Persson]] 1928, även känd som '''"Agust och Lotta"'''. Debuten skedde i veckotidningen ''Veckans Magasin''. Senare flyttade serien till ''Min Värld'' och senare till ''Land''. Den har även publicerats i serietidningen ''[[91:an]]''samt i årliga [[julalbum]].
[[Kategori:Humorserier]]
[[Kategori:Jultidningar och julalbum]]
[[Bild:Agust.jpg|thumb|250px|right|'''Agust och Lotta''' från julalbumet 1942, tecknade av [[Elov Persson]]. © [[Serie-Persson AB]].]]
[[Bild:AgustIngvar.jpg|250px|thumb|[[Agust]], Lotta och Russinkvist av [[Ingvar Persson]] © Persson]]
[[Bild:AgustBia.jpg|250px|thumb|[[Agust]] gillade inte att Bia tog över hans serie... Från [[Bia Melin]]s första Agust-avsnitt. © Melin]]
'''"Agust"''', klassisk svensk serie skapad av [[Elov Persson]] 1928, även känd som '''"Agust och Lotta"'''.  


Serien togs senare över av Elovs son [[Ingvar Persson]] som i sin tur lämnade över serien till sin dotter [[Bia Melin]]. Nya avsnitt publiceras numera i ''Land''.
==Historik==
Efter framgången med "[[Kronblom]]" i ''[[Allt för Alla]]'' 1927, fick Elov Persson en beställning på ytterligare en serie, vilken kom att bli "Agust". Debuten skedde i veckotidningen ''Hela Världen'' 1928. Senare flyttade serien till ''Min Värld'' och därefter till ''Land''. Den har även publicerats i serietidningarna ''[[91:an (serietidning)|91:an]]'' och ''[[Åsa-Nisse]]'' samt i årliga [[julalbum]].


==Artiklar i ''Bild & Bubbla''==
En [[dagsstripp]] distribuerades av [[Alga]] och publicerades åtminstone i ''Norrskensflamman'' 1949.
* [[Tomas Algard]]: Kronblom 1927–1977 (''B&B'' 4/1977)


==Recensioner i ''Bild & Bubbla''==
Serien togs över av Elovs son [[Ingvar Persson]] 1970 (strax före Elov Perssons död), som i sin tur lämnade över serien till sin dotter [[Bia Melin]] 1997. Nya avsnitt publicerades  i ''Land'' och gamla avsnitt återpublicerades i de årliga julalbumen som gavs ut 1931–2017 (dock inte varje år).
* "Agust och Lotta 1994" (''B&B'' 5–6/1994)
 
1998 sade ''Land'' upp serien, men efter ett par månader var serien tillbaka efter läsarprotester.
 
Sedan 2012 förekom serien endast i vartannat nummer av ''Land''. Senare övergick det till enbart vart tredje nummer.
 
I ''Land'' nummer 42 2023 meddelades i chefsredaktörens ledare att Bia Melin beslutat att sluta teckna serien och lägga ner den.
 
Bias son [[Johannes Melin|Johannes]] har tecknat omslag till Agusts julalbum.
 
==Handling==
Jämfört med serien "Kronblom" vars huvudfigur är en lat men älskvärd figur som lever i ett harmoniskt äktenskap är "Agust" raka motsatsen. Figuren Agust Vråk är bortskämd och skickas till staden ([[Dunderhyttan]]) av sin far för att tjäna sitt eget uppehälle. Oduglig som han är får han inget fast arbete, men vinner istället tidigt pengar och behöver därför inte oroa sig för det ekonomiska. Han sätter in en annons för att träffa en kvinna och får svar av en viss Lotta Svensson. Paret gifter sig, men äktenskapet är olyckligt, med gräl och rena slagsmål redan från början. Agust försöker smita undan så mycket som möjligt och spelar kort, går på dans, super och festar. Lotta å sin sida blir uppvaktad av charmören Russinkvist, något som Agust verkar ha överseende med.
 
Trots att det är en ganska otrevlig syn på äktenskapet som målas upp i serien blev den populär, om än inte i samma klass som "Kronblom". När "Agust" fyllde 60 år beskrev Ingvar Persson saken på följande vis i jubileumsalbumet "Agust 60 år":
 
{{Citat|"<nowiki>[</nowiki>Kronblom och Malin<nowiki>]</nowiki> skrattade man '''med''', Agust och hans lea kärring skrattade man '''åt''', ofta hjärtlöst. Vad kunde de ha för framtid? Ändå har de överlevt och blivit de sextio, på något sätt måste man alltså även tyckt om dem. Kanske därför att det ändå finns en igenkännandets botten i allt det överdrivna, kanske är den dagliga trätan, svartsjukan, elakheterna, vänsterprasslet, smygsupandet skönt att se i den överdrivna formen. Man känner igen sig, men fullt så jävligt som Agust och Lotta har man det i alla fall inte."|Ingvar Persson|}}
 
==Kuriosa==
*I det allra första avsnittet stavas huvudpersonens namn '''August'''.
*1934 dyker Agusts son Jöns upp, ett minne från en romans i ungdomen.
*[[Serieutmärkelse]]n "[[Agust och Lotta-priset]]" har delats ut till svenska serieskapare sedan 1990-talet.
*Agust står [[Statyer föreställande seriefigurer|staty]] i Torsåker.
 
==Hyllningar och parodier==
Parodier har förekommit i tidningen ''[[Svenska Mad]]'' vid flera tillfällen, bl.a. i nr 2/1960 och nr 9/1964.
 
==Mer om "{{PAGENAME}}"==
* [[Tomas Algard]]: Kronblom 1927–1977 (''[[Bild & Bubbla]]'' 4/1977)
* [[Erik Sundblom]]: "Två gånger tre generationer Persson – Kronblom och Agust, en historik" (''91an.net'', februari 2009) ''[http://91an.net/artiklar/tva-ganger-tre-generationer-persson/ Läs artikeln här!]''
 
==Recensioner==
* "Agust och Lotta 1994" (''[[Bild & Bubbla]]'' 5–6/1994)
 
 
{{91antidning}}

Nuvarande version från 25 augusti 2024 kl. 12.43

Agust och Lotta från julalbumet 1942, tecknade av Elov Persson. © Serie-Persson AB.
Agust, Lotta och Russinkvist av Ingvar Persson © Persson
Agust gillade inte att Bia tog över hans serie... Från Bia Melins första Agust-avsnitt. © Melin

"Agust", klassisk svensk serie skapad av Elov Persson 1928, även känd som "Agust och Lotta".

Historik

Efter framgången med "Kronblom" i Allt för Alla 1927, fick Elov Persson en beställning på ytterligare en serie, vilken kom att bli "Agust". Debuten skedde i veckotidningen Hela Världen 1928. Senare flyttade serien till Min Värld och därefter till Land. Den har även publicerats i serietidningarna 91:an och Åsa-Nisse samt i årliga julalbum.

En dagsstripp distribuerades av Alga och publicerades åtminstone i Norrskensflamman 1949.

Serien togs över av Elovs son Ingvar Persson 1970 (strax före Elov Perssons död), som i sin tur lämnade över serien till sin dotter Bia Melin 1997. Nya avsnitt publicerades i Land och gamla avsnitt återpublicerades i de årliga julalbumen som gavs ut 1931–2017 (dock inte varje år).

1998 sade Land upp serien, men efter ett par månader var serien tillbaka efter läsarprotester.

Sedan 2012 förekom serien endast i vartannat nummer av Land. Senare övergick det till enbart vart tredje nummer.

I Land nummer 42 2023 meddelades i chefsredaktörens ledare att Bia Melin beslutat att sluta teckna serien och lägga ner den.

Bias son Johannes har tecknat omslag till Agusts julalbum.

Handling

Jämfört med serien "Kronblom" vars huvudfigur är en lat men älskvärd figur som lever i ett harmoniskt äktenskap är "Agust" raka motsatsen. Figuren Agust Vråk är bortskämd och skickas till staden (Dunderhyttan) av sin far för att tjäna sitt eget uppehälle. Oduglig som han är får han inget fast arbete, men vinner istället tidigt pengar och behöver därför inte oroa sig för det ekonomiska. Han sätter in en annons för att träffa en kvinna och får svar av en viss Lotta Svensson. Paret gifter sig, men äktenskapet är olyckligt, med gräl och rena slagsmål redan från början. Agust försöker smita undan så mycket som möjligt och spelar kort, går på dans, super och festar. Lotta å sin sida blir uppvaktad av charmören Russinkvist, något som Agust verkar ha överseende med.

Trots att det är en ganska otrevlig syn på äktenskapet som målas upp i serien blev den populär, om än inte i samma klass som "Kronblom". När "Agust" fyllde 60 år beskrev Ingvar Persson saken på följande vis i jubileumsalbumet "Agust 60 år":

"[Kronblom och Malin] skrattade man med, Agust och hans lea kärring skrattade man åt, ofta hjärtlöst. Vad kunde de ha för framtid? Ändå har de överlevt och blivit de sextio, på något sätt måste man alltså även tyckt om dem. Kanske därför att det ändå finns en igenkännandets botten i allt det överdrivna, kanske är den dagliga trätan, svartsjukan, elakheterna, vänsterprasslet, smygsupandet skönt att se i den överdrivna formen. Man känner igen sig, men fullt så jävligt som Agust och Lotta har man det i alla fall inte."

— Ingvar Persson

Pratbubblekrok.gif

Kuriosa

  • I det allra första avsnittet stavas huvudpersonens namn August.
  • 1934 dyker Agusts son Jöns upp, ett minne från en romans i ungdomen.
  • Serieutmärkelsen "Agust och Lotta-priset" har delats ut till svenska serieskapare sedan 1990-talet.
  • Agust står staty i Torsåker.

Hyllningar och parodier

Parodier har förekommit i tidningen Svenska Mad vid flera tillfällen, bl.a. i nr 2/1960 och nr 9/1964.

Mer om "Agust"

Recensioner