Skillnad mellan versioner av "Skräckserier"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(→‎Sverige: +2000-talet)
Rad 33: Rad 33:
Under 70-talet publicerades även skräckserier som biserier i tidningar som ''[[Fantomen (serietidning)|Fantomen]]'' och ''[[Mystiska 2:an]]'', och även tidningar som primärt riktade sig till en kvinnlig publik, som ''[[Stella]]'' och ''[[Rundsnack]]''.
Under 70-talet publicerades även skräckserier som biserier i tidningar som ''[[Fantomen (serietidning)|Fantomen]]'' och ''[[Mystiska 2:an]]'', och även tidningar som primärt riktade sig till en kvinnlig publik, som ''[[Stella]]'' och ''[[Rundsnack]]''.


1990–91 kom ''[[Terror]]'' från Semic. 1990 kom även ''[[Kalla kårar]]'' från [[Pingvinförlaget]] med gamla skräckserier från [[EC Comics]]. 1993 kom Dylan Dog ut i en egen serietidning, ''[[Dylan]]'', som inte blev långlivad, men serien fortsatte gå som biserie i ''[[Seriemagasinet]]'' fram till tidningens nedläggning 2001.
1990–91 kom ''[[Terror]]'' från Semic. 1990 kom även ''[[Kalla kårar]]'' från [[Pingvinförlaget]] med gamla skräckserier från [[EC Comics]]. 1993 kom "Dylan Dog" ut i en egen serietidning, ''[[Dylan]]'', som inte blev långlivad, men serien fortsatte gå som biserie i ''[[Seriemagasinet]]'' fram till tidningens nedläggning 2001.
 
Under 2000-talet har [[Lars Krantz]] fått en del uppmärksamhet för sina egensinniga serier med skräcktematik, och bland översatta serier märks [[Apart Förlag]]s översättning av "The Walking Dead", samt [[Ades Media]]s omstart av "Dylan Dog".


===Asien===
===Asien===

Versionen från 13 februari 2017 kl. 20.28

Hans Arnolds klassiska omslag till Boris Karloffs Midnattsrysare nummer 1/1972.

Skräck är en genre som avhandlar otäcka och skrämmande händelser, såväl naturliga som övernaturliga. Skräckserierna hade sin storhetstid i mitten av 1900-talet och ledde även till instiftandet av den amerikanska seriecensuren Comics Code Authority.

Historik

USA

De mest framgångsrika skräckserierna utkom under 50-talet från förlaget EC Comics, som antologitidningar med korta historier med en oväntad knorr på slutet. De främsta titlarna var:

Förlaget Warren Publishing påbörjade på 60-talet, inspirerade av EC:s korta knorrskräckisar, en utgivning av tre skräckserietidningar i magasinformat:

Under 2000-talet har mer psykologisk skräck i längre sammanhållna berättelser blivit populärt, som t.ex. zombieserien "The Walking Dead".

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Europa

I England gav Fleetway på 70-talet ut tidningen Misty, primärt riktad till tjejer.

I Italien skapade Tiziano Sclavi under 80-talet serien "Dylan Dog", som snart blev en jättesuccé.

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Sverige

Skräckseriernas storhetstid i Sverige var 1970-talet. Red Clown gav ut skräckserier från Marvel Comics: Dracula, Gravmannen, Varulv på natten, Varmblodig och Kallblodig. Svenska serier och Atlantic gav också ut Marvel-skräck: Dracula och Varulven.

Semic gav ut serietidningar med importerade serier från blandade amerikanska förlag, huvudsaklingen Warren Comics, såsom Chock, Vampirella och Vampyr.

Williams förlag gav ut DC Comics variant på skräck som till exempel Skräckmagasinet samt tidningen som blandade skräck med humor, Plop!, och även EC-samlingsalbumet "Stora skräckboken", baserad på en amerikansk förlaga.

Under 70-talet publicerades även skräckserier som biserier i tidningar som Fantomen och Mystiska 2:an, och även tidningar som primärt riktade sig till en kvinnlig publik, som Stella och Rundsnack.

1990–91 kom Terror från Semic. 1990 kom även Kalla kårar från Pingvinförlaget med gamla skräckserier från EC Comics. 1993 kom "Dylan Dog" ut i en egen serietidning, Dylan, som inte blev långlivad, men serien fortsatte gå som biserie i Seriemagasinet fram till tidningens nedläggning 2001.

Under 2000-talet har Lars Krantz fått en del uppmärksamhet för sina egensinniga serier med skräcktematik, och bland översatta serier märks Apart Förlags översättning av "The Walking Dead", samt Ades Medias omstart av "Dylan Dog".

Asien

I Filippinerna har det producerats en hel del skräckserier inspirerade av sin amerikanska motsvarighet, och Japan har haft en långlivad produktion av skräckserier sedan åtminstone 60-talet.

Genrekonventioner

Se även

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!