Skillnad mellan versioner av "Curt Swan"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
Rad 4: Rad 4:
'''Curt Swan''' (1920–96), amerikansk serietecknare som blev känd för sitt arbete på "[[Stålmannen]]".
'''Curt Swan''' (1920–96), amerikansk serietecknare som blev känd för sitt arbete på "[[Stålmannen]]".


Den svenskättade Swan föddes i Minneapolis och arbetade under andra världskriget på armétidningen ''Stars and Stripes''. När kriget var över började han arbeta för [[DC Comics]] som tecknare på olika serier, bl.a. "[[Tommy Tomorrow]]" och "[[Stålpojken]]". 1948 gjorde han sitt första äventyr med [[Stålmannen]], och så småningom kom han mer och mer att förknippas med denne. Från mitten av 50-talet kom han att efterträda [[Wayne Boring]] som huvudtecknare på Stålmannentitlarna, och hans mer realistiska stil, i regel tuschad av [[Murphy Anderson]], är den som främst förknippas med Stålmannenserier från den period som i efterhand kallats [[Silver Age]].  
Den svenskättade Swan föddes i Minneapolis och arbetade under andra världskriget på armétidningen ''Stars and Stripes''. När kriget var över började han arbeta för [[DC Comics]] som tecknare på olika serier, bl.a. "[[Tommy Tomorrow]]" och "[[Stålpojken]]". 1948 gjorde han sitt första äventyr med [[Stålmannen]], och så småningom kom han mer och mer att förknippas med denne.


Hans serier dominerade också i den svenska Stålmannentidningen under 1960- och 1970-talet. Swan tecknade serien fram till 1986, då han gick i pension i samband med att serien skulle göras om under ledning av [[John Byrne]]. Han återkom därefter som gästtecknare på enstaka äventyr fram till sin död 1996.
Från mitten av 50-talet kom han att efterträda [[Wayne Boring]] som huvudtecknare på Stålmannentitlarna, och hans mer realistiska stil, i regel tuschad av [[Murphy Anderson]], är den som främst förknippas med Stålmannenserier från den period som i efterhand kallats [[Silver Age]]. Han har fått beröm för sitt sätt att framställa Stålmannen som en man med känslor, att ha gjort "the alien in our midst, into someone like us" ("utomjordingen mitt ibland oss, till någon som oss", enligt [[Paul Gravett]]). Swans och Andersons gemensamma arbete har av många fans kommit att kallas "Swanderson".<ref>[http://www.absoluteastronomy.com/topics/Curt_Swan Absolute Astronomy: Curt Swan]</ref> Det var Swan som skapade Stålmannens berömda S-formade hårlock i pannan.
 
Swans serier dominerade också i [[Stålmannen (serietidning)|den svenska Stålmannentidningen]] under 1960- och 1970-talet. Swan tecknade serien fram till 1986, då han gick i pension i samband med att serien skulle göras om under ledning av [[John Byrne]]. Han återkom därefter som gästtecknare på enstaka äventyr fram till sin död 1996 och tecknade också andra serier.
 
==Källor==
 
<references/>

Versionen från 30 november 2011 kl. 18.55

Curt Swan (1920–96), amerikansk serietecknare som blev känd för sitt arbete på "Stålmannen".

Den svenskättade Swan föddes i Minneapolis och arbetade under andra världskriget på armétidningen Stars and Stripes. När kriget var över började han arbeta för DC Comics som tecknare på olika serier, bl.a. "Tommy Tomorrow" och "Stålpojken". 1948 gjorde han sitt första äventyr med Stålmannen, och så småningom kom han mer och mer att förknippas med denne.

Från mitten av 50-talet kom han att efterträda Wayne Boring som huvudtecknare på Stålmannentitlarna, och hans mer realistiska stil, i regel tuschad av Murphy Anderson, är den som främst förknippas med Stålmannenserier från den period som i efterhand kallats Silver Age. Han har fått beröm för sitt sätt att framställa Stålmannen som en man med känslor, att ha gjort "the alien in our midst, into someone like us" ("utomjordingen mitt ibland oss, till någon som oss", enligt Paul Gravett). Swans och Andersons gemensamma arbete har av många fans kommit att kallas "Swanderson".[1] Det var Swan som skapade Stålmannens berömda S-formade hårlock i pannan.

Swans serier dominerade också i den svenska Stålmannentidningen under 1960- och 1970-talet. Swan tecknade serien fram till 1986, då han gick i pension i samband med att serien skulle göras om under ledning av John Byrne. Han återkom därefter som gästtecknare på enstaka äventyr fram till sin död 1996 och tecknade också andra serier.

Källor