Angel (Timely)

Från Seriewikin
Version från den 10 november 2009 kl. 23.10 av OlaHe (diskussion | bidrag) (→‎Angel I (Thomas Halloway))
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Marvels nutida hjälte vid namn Angel, se Angel (Marvel), ej heller någon annan Angel, se gaffelsidan Angel.


The Angel (har vid minst ett tillfälle kallats Ängeln på svenska) var en av de första maskerade hjältarna från förlaget Timely, en föregångare till Marvel Comics. Figuren skapades av den till USA utvandrade ålänningen Paul Gustavson och framträdde för första gången i serietidningen Marvel Comics nr 1 (oktober 1939). The Angel har sedermera inlemmats i Marvels universum av superhjältar och spelar 2009 en av huvudrollerna i miniserien The Marvels Project.


Historik

The Marvels Project nr 1 (oktober 2009), omslag tecknat av Steve Epting. Från vänster: Sub-Mariner, Human Torch I och The Angel. © Marvel Comics.

Första numret av Marvel Comics 1939 innehöll förutom Paul Gustavsons "The Angel" de första avsnitten av Carl Burgos' "Human Torch" och Bill Everetts "Sub-Mariner". Näst efter dessa två och Simons/Kirbys "Captain America" var "The Angel" troligen Timelys populäraste serie med mer än hundra framträdanden under 1930- och 1940-talen. "The Angel" var ett stadigt inslag i Marvel Comics och Marvel Mystery Comics (som tidningen bytte namn till i och med nummer 2) nr 1–79 (1939–46), publicerades som biserie i Sub-Mariner Comics nr 1–21 (1941–46), samt förekom i enstaka nummer av Mystic Comics och Daring Comics.

Efter superhjälteseriernas s.k. Golden Age dök Angel inte upp på åtskilliga år. Till skillnad från kollegorna Captain America och Sub-Mariner återuppväcktes han inte av Timelys efterföljare Marvel på 1960-talet, och gjordes inte heller i någon ny version som Human Torch. Figuren Angel i "X-Men" hade bara namnet gemensamt med originalet. Ett slags gästspel gjorde figuren i Avengers nr 97 (mars 1972), där Rick Jones med sina mentala krafter skapar levande kopior av sin barndoms seriehjältar för att bistå honom i kampen mot kreer och skruller. Här kämpar en kopia av Angel sida vid sida med kopior av Captain America, Sub-Mariner, den förste Human Torch, den förste Vision, Blazing Skull, the Fin och Patriot.

Inte förrän på 1990-talet gjorde "den riktige" Angel nya framträdanden i nutid. I miniserien USAgent nr 1–4 (1993) avslöjas det att Angel fortfarande är vid liv men att han har tagit till tvivelaktiga metoder som hjärnan bakom organisationen Scourges of the Underworld.

2009 spelar Angel för första gången på många år en framträdande roll i miniserien The Marvels Project av Ed Brubaker och Steve Epting. Serien utspelar sig på 1930-talet och är ett led i firandet av Marvels 70-årsjubileum.

Handling

Angel I (Thomas Halloway)

Läkaren Thomas Halloway började redan 1936 bekämpa brott och spioner utklädd i dräkt och mask. Han hade inga superkrafter, men fick tag på Merkurius kappa, som gav honom flygförmåga. Under andra världsrkiget var han medlem i superhjältegrupperna All-Winners Squad och V-Battalion.

I modern tid avslöjas han som hjärnan bakom Scourges of the Underworld, en grupp som ägnar sig åt att lönnmörda superskurkar. Angel grips av USAgent men släpps i brist på bevis.

Första framträdande: Marvel Comics nr 1 (oktober 1939)

Angel II (Simon Halloway)

För att lösa kontinuitetsproblem skapade Marvel Simon Holloway, en bror till Thomas Holloway, som fick ta över några av Angels framträdanden i en s.k. retcon. I modern tid levde han som hemlös när han mördades av superskurken Zeitgeist.

Första framträdande: Captain America nr 442 (augusti 1995)

Alternativa versioner

I miniserien X-Men Noir (2009), en serie som utspelar sig utanför Marvels ordinarie kontinuitet, medverkar Thomas Halloway som en privatdetektiv som blir maskerad hjälte.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Såvitt Seriewikin känner till har serien "The Angel" inte publicerats i Sverige. Ovan nämnda "Avengers"-avsnitt där en kopia av Angel gör en kort medverkan publicerades i Marvel-Pocket nr 4 (3/1985). Här kallades figuren för Ängeln.