Vision

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

The Vision har varit namnet på tre olika superhjältar i Marvels universum.


Vision

Den förste Vision var en hjälte under de amerikanska seriernas Golden Age. Egentligen var han demonen Aarkus som kom från en annan dimension till Jorden för att bekämpa brott och nazister. Vision skapades av Joe Simon och Jack Kirby. I moderna serier har han bl.a. synts till som en medlem av Invaders.

Första framträdande: Marvel Mystery Comics nr 13 (1940)

Vision

Vision var en android/syntetisk livsform skapad av den onde roboten Ultron som ett vapen i kampen mot hjältegruppen Avengers. Vision kämpade emellertid mot sin ursprungliga programmering och blev till slut själv en hjälte och medlem av Avengers. Vision hade superstyrka, flygförmåga, cyberteknologiska förmågor, datorlik analysförmåga, samt total kontroll över sin egen densitet. Han programmerades även med mänskliga "känslor", baserade på lagkamraten Wonder Mans hjärnvågor. Han hade länge ett kärleksförhållande med Scarlet Witch.

Denna Vision utplånades slutligen av en korrumperad Scarlet Witch i ett avsnitt av "Avengers" 2005.

Första framträdande: Avengers nr 57 (1968)

Vision

En ny Vision-android, baserad på den tidigares operativsystem, har gjort entré i spinoff-titeln Young Avengers. Denne Vision är delvis identisk med sin föregångare, men hans personlighet är baserad på Iron Lads hjärna, istället för på Wonder Mans.

Första framträdande: Young Avengers nr 4 (2005)

Anti-Vision

Anti-Vision var en dubbelgångare till Vision som infiltrerade Avengers på uppdrag av de onda Gatherers.

Första framträdande: Avengers nr 360 (1993)

I andra medier

WandaVision är en TV-serie om förhållandet mellan Scarlet Witch och Vision , producerad som en pastisch på USA:s långa sitcom-/ romcom-TV-historia. TV-serien har premiär på streamingtjänsten Disney+ 15 januari 2021.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!