Heraldik i serier
Heraldik är en historisk hjälpvetenskap som behandlar teori och praktik kring de symboler som kallas vapen, symboler i kontrasterande färger uppmålade på sköldar.
Fiktiva heraldiska vapen förekommer ofta i serier när serieskaparen vill skapa en viss atmosfär i serien. Ett välkänt exempel på ett sådant heraldiskt vapen är Syldaviens statsvapen, som finns på titelbladet i Tintin-albumet "Kung Ottokars spira" och som kan tänkas vara inspirerat av Hergés hemland Belgiens statsvapen.
I riddarserien "Prins Valiant" har huvudpersonen ett vapen, vars sköld är blå med en rundel av silver belagd med ett rött hästhuvud. Kung Arthur förekommer också i denna serie och för ett vapen med en röd drake på guldfält (i medeltida bilder hade kung Arthur annars ofta ett vapen som var blått med tre gyllene kronor, alltså likt Sveriges riksvapen).
I "Johan och Pellevin", som utspelar sig på medeltiden, förekommer en del heraldik, även om den mest bara finns med i bakgrunden. I albumet "Det Glömda Landet" bär kungen kläder med en vapensköld på, som man får anta är hans vapen: i svart fält en störtad sparre av silver.
Klanen von Ankas vapen har förekommit ett par gånger i "Kalle Anka", men har inte alltid framställts på samma sätt. Första gången ett von Anka-vapen syntes till skall ha varit i episoden "Farbror Joakims liv del I: Den siste av klanen von Anka" av Don Rosa. Senare ritade Rosa ett annat vapen åt släkten i berättelsen "Brev hemifrån eller Den gamla borgens nya hemlighet". Rosa menar att han hade ansträngt sig lite mer för att sätta sig in i heraldiken inför det andra försöket och önskar att återtryck av "Farbror Joakims liv" justeras så att det nyare vapnet ersätter det som han ursprungligen hade med där.[1] Det nyare vapnet kan beskrivas: I brunt fält en röd ginbalk med tinnskura överst, belagd med tre rundlar av guld, samt en röd kanton belagd med ett avskuret, vänstervänt svart ankhuvud.