Skillnad mellan versioner av "Askungen"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(Gör version 227490 av E.G. (diskussion) ogjord)
Märke: Gör ogjord
(Gör version 227492 av Keffy (diskussion) ogjord)
Märke: Gör ogjord
Rad 10: Rad 10:


==[[Disneyserier|Disneyversionen]]==
==[[Disneyserier|Disneyversionen]]==
1950 gick [[Walt Disney]]s [[animerade disneyfilmer|animerade filmatisering]] av Perraults version av sagan upp på biograferna. Filmen blev Disneys största framgång sedan "[[Snövit (Disney)|Snövit]]", och har överförts till seriemediet flera gånger; såväl en [[disneyserier från Western|serietidningsversion]] av [[Dan Gormley]] som en dagspressversion tecknad av [[Manuel Gonzales]] och [[Dick Moores]] efter [[Frank Reilly]]s manus publicerades i samband med filmens premiär, och därefter har ytterligare versioner gjorts. I dagspressserien "[[Walt Disney's Treasury of Classic Tales]]" publicerades Frank Reillys och [[Mike Arens]] tolkning 1973, i [[brittiska disneyserier|den brittiska serietidningar]] publicerades en version 1977, och 1998 publicerades [[Régis Maine]]s och [[Mario Cortes]] tolkning i [[franska disneyserier#E-kodade serier|europeiskt albumformat]].
År 1950 gick [[Walt Disney]]s [[animerade Disneyfilmer|animerade filmatisering]] av Perraults version av sagan upp på biograferna. Filmen blev Disneys största framgång sedan "[[Snövit (Disney)|Snövit]]", och har överförts till seriemediet flera gånger; såväl en [[disneyserier från Western|serietidningsversion]] av [[Dan Gormley]] som en dagspressversion tecknad av [[Manuel Gonzales]] och [[Dick Moores]] efter [[Frank Reilly]]s manus publicerades i samband med filmens premiär, och därefter har ytterligare versioner gjorts. I dagspressserien "[[Walt Disney's Treasury of Classic Tales]]" publicerades Frank Reillys och [[Mike Arens]] tolkning 1973, i [[brittiska Disneyserier|den brittiska serietidningar]] publicerades en version 1977, och 1998 publicerades [[Régis Maine]]s och [[Mario Cortes]] tolkning i [[franska Disneyserier#E-kodade serier|europeiskt albumformat]].


På svenska har Gormleys version publicerats i ''[[Kalle Anka & C:o]]'' nr. 11B/1950, ''[[Walt Disney's Serier]]'' nr. 2/1968, och ''[[Walt Disney's Klassiker]]'' nr. 2/1975. Dessutom publicerades versionen av Gonzales & Moores i ''[[Walt Disney's filmalbum]]'' 1 från 1977, och Cortes version i ett inbundet seriealbum 2002.
På svenska har Gormleys version publicerats i ''[[Kalle Anka & C:o]]'' nr. 11B/1950, ''[[Walt Disney's Serier]]'' nr. 2/1968, och ''[[Walt Disney's Klassiker]]'' nr. 2/1975. Dessutom publicerades versionen av Gonzales & Moores i ''[[Walt Disney's filmalbum]]'' 1 från 1977, och Cortes version i ett inbundet seriealbum 2002.
Rad 16: Rad 16:
Askungen själv har utöver adaptionerna haft en relativ modest karriär som seriefigur. Huvudsakligen har hon figurerat i franchisen "[[Disney Prinsessor]]" (introducerat vid millennieskiftet), inklusive [[manga]]serien "[[Kilala Princess]]" från 2005–2007.
Askungen själv har utöver adaptionerna haft en relativ modest karriär som seriefigur. Huvudsakligen har hon figurerat i franchisen "[[Disney Prinsessor]]" (introducerat vid millennieskiftet), inklusive [[manga]]serien "[[Kilala Princess]]" från 2005–2007.


Betydligt mer etablerade i serieformatet har Askungens musvänner [[Jack och Gus]] blivit. Redan 1950 figurerade de i två följetonger av [[Floyd Gottfredson]]s dagspressversion av "[[Musse Pigg (dagspress)|Musse Pigg]]", och under femtiotalet gjordes flera ensidesserier med musduon i Storbritannien. Främst har de dock etablerats som husdjur till [[Farmor Anka]] – så tidigt som 1950 flyttade de in på Farmors gård, och därefter har de fortsatt att figurera i detta sammanhang i serier främst från USA, [[Disneyserier från Nederländerna|Nederländerna]] och [[Danska disneyserier|Danmark]]. I framför allt de nederländska serierna har mössens antagonist från "Askungen"-filmen, styvmoderns katt [[Lucifer (Disney)|Lucifer]], också dykt upp hos Farmor Anka.
Betydligt mer etablerade i serieformatet har Askungens musvänner [[Jack och Gus]] blivit. Redan 1950 figurerade de i två följetonger av [[Floyd Gottfredson]]s dagspressversion av "[[Musse Pigg (dagspress)|Musse Pigg]]", och under femtiotalet gjordes flera ensidesserier med musduon i Storbritannien. Främst har de dock etablerats som husdjur till [[Farmor Anka]] – så tidigt som 1950 flyttade de in på Farmors gård, och därefter har de fortsatt att figurera i detta sammanhang i serier främst från USA, [[Disneyserier från Nederländerna|Nederländerna]] och [[Danska Disneyserier|Danmark]]. I framför allt de nederländska serierna har mössens antagonist från "Askungen"-filmen, styvmoderns katt [[Lucifer (Disney)|Lucifer]], också dykt upp hos Farmor Anka.


==Andra serier==
==Andra serier==

Versionen från 2 april 2020 kl. 13.18

"Askungen" är en europeisk folksaga, nedtecknad av bland andra Charles Perrault (som Cendrillon) och bröderna Grimm (som Aschenputtel). I likhet med många folksagor så har Askungen överförts till flertalet andra medier, inklusive tecknade serier.

Handling

En flicka tvingas bli tjänstehjon åt sin elaka styvmor och fula styvsystrar efter att hennes förmögna far dör. Hon tilldelas öknamnet Askungen, men när kungen i landet bjuder till bal för att hitta en gemål till sin son, får flickan med magins hjälp en vacker festklänning, och lyckas genom sin skönhet vinna prinsens kärlek. Hon tvingas hastigt fly när magin upphör, men tappar en sko med vars hjälp prinsen till slut hittar henne och tar till hustru.

Disneyversionen

År 1950 gick Walt Disneys animerade filmatisering av Perraults version av sagan upp på biograferna. Filmen blev Disneys största framgång sedan "Snövit", och har överförts till seriemediet flera gånger; såväl en serietidningsversion av Dan Gormley som en dagspressversion tecknad av Manuel Gonzales och Dick Moores efter Frank Reillys manus publicerades i samband med filmens premiär, och därefter har ytterligare versioner gjorts. I dagspressserien "Walt Disney's Treasury of Classic Tales" publicerades Frank Reillys och Mike Arens tolkning 1973, i den brittiska serietidningar publicerades en version 1977, och 1998 publicerades Régis Maines och Mario Cortes tolkning i europeiskt albumformat.

På svenska har Gormleys version publicerats i Kalle Anka & C:o nr. 11B/1950, Walt Disney's Serier nr. 2/1968, och Walt Disney's Klassiker nr. 2/1975. Dessutom publicerades versionen av Gonzales & Moores i Walt Disney's filmalbum 1 från 1977, och Cortes version i ett inbundet seriealbum 2002.

Askungen själv har utöver adaptionerna haft en relativ modest karriär som seriefigur. Huvudsakligen har hon figurerat i franchisen "Disney Prinsessor" (introducerat vid millennieskiftet), inklusive mangaserien "Kilala Princess" från 2005–2007.

Betydligt mer etablerade i serieformatet har Askungens musvänner Jack och Gus blivit. Redan 1950 figurerade de i två följetonger av Floyd Gottfredsons dagspressversion av "Musse Pigg", och under femtiotalet gjordes flera ensidesserier med musduon i Storbritannien. Främst har de dock etablerats som husdjur till Farmor Anka – så tidigt som 1950 flyttade de in på Farmors gård, och därefter har de fortsatt att figurera i detta sammanhang i serier främst från USA, Nederländerna och Danmark. I framför allt de nederländska serierna har mössens antagonist från "Askungen"-filmen, styvmoderns katt Lucifer, också dykt upp hos Farmor Anka.

Andra serier

Askungen-sagan har tolkats och nytolkat i flera olika serier, inklusive den amerikanska dagspresserien "Ella Cinders", som förlägger handlingen till Hollywood; "Cinderalla", en skräckmanga som utspelar sig i det moderna Japan; och Joanna Rubin Drangers svenska "Askungens syster".

Härutöver figurerar Askungen också som en av många sagofigurer i exil i nutidens New York i Bill Willinghams "Fabler".