Jack och Gus

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Jack och Gus (orig. Jaq and Gus), två möss som debuterade i den animerade Disneyfilmen "Askungen" från 1950, i vilken de agerar sidekick till filmens hjältinna. De skapades av animatörerna Ward Kimball och John Lounsbery.

Som seriefigurer medverkade paret först i serieadaptionerna av långfilmen, varefter de samma år dök upp i dagspressversionen av "Musse Pigg", i äventyren "Mousepotamia" och "Land Beneath the Sea", där de, i kontrast till sina övriga framträdanden, är av samma storlek som Musse.

I "Farmor Anka och mössen", tecknad av Riley Thomson och ursprungspublicerad i Walt Disney's Comics and Stories #121 (oktober 1950), flyttar de in på Farmor Ankas gård utanför Ankeborg, och har därefter varit återkommande figurer i Kalle Ankas universum. Jämte "Farmor Anka"-serierna fortfor Jack och Gus att också figurera i serier som utspelar sig i Askungens värld, där de vanligen tampades med Lucifer, Askungens styvmor Lady Tremaines illvilliga katt.

Produktionen av "Farmor Anka"-serien avslutades 1954, men duon dök upp i ytterligare en handfull amerikanska serietidningar till och med 1960, då de försvann. Sedan början av 1970-talet har de varit vanligt förekommande i danska och nederländska Disneyserier, huvudsakligen tillsammans med Farmor Anka.